-
- Lukuhaaste: Popsugar 2023
- Lukupiiri / Eija | Eilen 23:09
-
- Lukuhaaste: Goodreads 2023
- Lukupiiri / Eija | Eilen 23:06
-
- Lukuhaaste: Helmet 2023
- Lukupiiri / Pisania | 22.09.2023 19:36
-
- Painaja ja muita runoja
- Leirinuotio / LordStenhammar | 19.09.2023 11:29
Helena Waris
Helena Waris: Uniin piirretty polku
Otava 2009 – Risingin tietokannassa
Älkää antako keltasilmäisen seppäpojan tai susimaisesti virnuilevan synkän viikinkisoturin sen enempää kuin noitien muinaisen ennustuksen tai halki maiden ja mantujen suuntaavaan etsintäretken hämätä itseänne: tätä te olette oikeasti odottaneet. Helena Wariksen toukokuussa ilmestynyt esikoisromaani Uniin piirretty polku on raikasta kotimaista uutuusfantasiaa.
Tämän muinaissuomalaiseen miljööseen sijoittuvan kirjan päähenkilöitä ovat kolme sisarusta, jotka ovat kotiaan kohdanneen tuhon seurauksena joutuneet erilleen toisistaan. Aile-siskon ovat aallot kuljettaneet rannattoman meren tuolle puolen, löytölapseksi rajaseudun korpikylään. Troi-veljen kantoi pohjoisviima vieläkin kauemmas, pelättyjen ukkosmiesten kasvatiksi. Vanhin veli Arni jäi yksin valon hylkäämällä kotirannalleen, odottamaan ja uneksimaan mennyttä palaavaksi. Nyt heidän on kuitenkin uskaltauduttava kohtaamaan menneisyytensä kipeät muistot, sillä vain muistamalla voi ikävöidä ja vain koti-ikävä voi johdattaa heidät jälleen yhteen. Wariksen Uniin piirretty polku on tarina oman minuutensa ja paikkansa etsimisestä, salaperäisistä luonnonmahdeista ja niitäkin salaperäisemmästä ja mahtavammasta rakkaudesta.
No nyt ei enää yhtään harmita että tuli tehtyä tällainen heräteostos. :) Pidän kovasti sarjasta. Pidän Helenan tavasta kirjoittaa, kotoisen suomalaisen tuntuisesta maisemista, kirjojen taikuudesta, hiljalleen aukeavasta maailmasta... Hahmot eivät ole ehkä sitä kaikista parasta antia, mutta varsin kiehtovia hekin. Sopivan erilainen sarja siihen verrattuna mitä olen aiemmin lukenut, mutta silti mukavan samaistuttava. Kahdessa ensimmäisessä kirjassa kirjailija tuntui vähän arkailevan joidenkin asioiden kuvaamista.
Kirjoista löytyi myös vähemmän nähtyjä teemoja (kuten homo/bi-seksuaalisuutta) eikä edes mielestäni kamalan päälleliimatun oloisesti. Aiheesta ei ns tehty sen suurempaa numeroa, asioita vain tapahtui.
Sekä tämän että Wariksen kirjoittaman Vuoren lukijoilta kysyisin, kannattaako Vuori lukea, kun piti tästä?

sinidean kirjoitti: Kiinnitin myös lukiessa huomiota, että kirja on määritelty nuortenkirjaksi, vaikka päähenkilöt ovat yli 18-vuotiaita.
Menee vähän offtopikiksi, mutta kustantajat eivät Suomessa taida ihan hirveästi käyttää ainakaan mainonnassa nuorten aikuisten (englantilaisittain YA) genreä, johon nämä (lähes) parikymppisten päähenkilöiden kirjat paremmin ehkä menevät? Kirjastoissa kyllä sitten saattaa olla erikseen nuorten ja nuorten aikuisten hylly.
Otava 2017 - Risingin tietokannassaDystopiatrilogian aloittava nuorten aikuisten romaaniLinnunsitoja onHelena Wariksen kuudes teos. Waris osoittaa, että jo 170 sivua riittää moniulotteisen maailman luomiseen. Hän jättää paljon lukijan varaan, eikä selitä auki kaikkea. Harmillisesti jotkin lopun juonenkäänteet arvaa jo varsin alussa, etenkin jos dystopioiden tapa kertoa tarinaa on lukijalle tuttu. Silti kirja tarjoaa lukijalle myös jotakin genrelle uutta ja yllättävää.
Kirjan maailma on ilmastonmuutoksen kourissa. Ihmiset asuvat Kuiluissa, joita hallitsee Kone. Kuilujen ilmasto on kontrolloitu, mutta niiden ulkopuolella sää voi vaihdella nopeastikin. Itämantereella on useita Koneiden valvomia Kuiluja, vain Ammabar-niminen manner on kieltäytynyt niistä. Kone päättää hallituksen sijaan kaikesta, ja vaikka sen rakentajat halusivat muutoksen viimein tuovan tasa-arvon kaikkialle, ovat Koneen ohjelmoijat pystyneet silti manipuloimaan sen päätöksiä.