Helena Waris

  • Hiistu hahmo Kirjoittaja
  • Hiistu
    Varjovelho
    Tasolla 61
    91.87

28.07.2009 03:00 #1 :: Hiistu
Helena Waris

Helena Waris: Uniin piirretty polku

Otava 2009 – Risingin tietokannassa

Älkää antako keltasilmäisen seppäpojan tai susimaisesti virnuilevan synkän viikinkisoturin sen enempää kuin noitien muinaisen ennustuksen tai halki maiden ja mantujen suuntaavaan etsintäretken hämätä itseänne: tätä te olette oikeasti odottaneet. Helena Wariksen toukokuussa ilmestynyt esikoisromaani Uniin piirretty polku on raikasta kotimaista uutuusfantasiaa.

ImageTämän muinaissuomalaiseen miljööseen sijoittuvan kirjan päähenkilöitä ovat kolme sisarusta, jotka ovat kotiaan kohdanneen tuhon seurauksena joutuneet erilleen toisistaan. Aile-siskon ovat aallot kuljettaneet rannattoman meren tuolle puolen, löytölapseksi rajaseudun korpikylään. Troi-veljen kantoi pohjoisviima vieläkin kauemmas, pelättyjen ukkosmiesten kasvatiksi. Vanhin veli Arni jäi yksin valon hylkäämällä kotirannalleen, odottamaan ja uneksimaan mennyttä palaavaksi.  Nyt heidän on kuitenkin uskaltauduttava kohtaamaan menneisyytensä kipeät muistot, sillä vain muistamalla voi ikävöidä ja vain koti-ikävä voi johdattaa heidät jälleen yhteen. Wariksen Uniin piirretty polku on tarina oman minuutensa ja paikkansa etsimisestä, salaperäisistä luonnonmahdeista ja niitäkin salaperäisemmästä ja mahtavammasta rakkaudesta.

Lue lisää...
Muokannut 07.10.2013 21:12 Hiistu

23.01.2017 21:29 #2 :: Kuunliekki
Helena Waris
Alunperin Pohjankontu oli vähän niinkuin heräteostos. Törmäsin viimeiseen osaan ehkä parilla eurolla ja ostin sen vaikka se olikin sarjan viimeinen osa ja tätähän ei pitäisi ikinä tehdä. Kaksi aiempaa osaa sitten piti tietenkin hankkia jälkikäteen. Harmi vain että ne eivät olleet likimainkaan niin halpoja.

No nyt ei enää yhtään harmita että tuli tehtyä tällainen heräteostos. :) Pidän kovasti sarjasta. Pidän Helenan tavasta kirjoittaa, kotoisen suomalaisen tuntuisesta maisemista, kirjojen taikuudesta, hiljalleen aukeavasta maailmasta... Hahmot eivät ole ehkä sitä kaikista parasta antia, mutta varsin kiehtovia hekin. Sopivan erilainen sarja siihen verrattuna mitä olen aiemmin lukenut, mutta silti mukavan samaistuttava. Kahdessa ensimmäisessä kirjassa kirjailija tuntui vähän arkailevan joidenkin asioiden kuvaamista.
Varoitus: Spoiler.

Kirjoista löytyi myös vähemmän nähtyjä teemoja (kuten homo/bi-seksuaalisuutta) eikä edes mielestäni kamalan päälleliimatun oloisesti. Aiheesta ei ns tehty sen suurempaa numeroa, asioita vain tapahtui.

Sekä tämän että Wariksen kirjoittaman Vuoren lukijoilta kysyisin, kannattaako Vuori lukea, kun piti tästä?

  • Wind hahmo
  • Wind
    Tähtipilotti
    Tasolla 40
    74.99

25.01.2017 10:49 #3 :: Wind
Helena Waris
Waris on yksi minun lempikirjailijoistani. Ihastuin Pohjankontu-trilogiaan ja luin sen jälkeen Vuoren, josta pidin myös kovasti. Se oli (tietysti) erilainen, mutta en malttanut laskea sitä kädestäni, taisin antaa täydet 5 tähteä sillekin. Muistaakseni nämä kaikki mainitut kirjat ovat saaneet Kuvastaja- tai jonkun muun palkinnon. Sen sijaan Wariksen Janne Nykäsen kanssa kirjoittama Entropia ei mielestäni yltänyt lähellekään samaa tasoa. Toivon, että Wariksella on edessään pitkä ja tuottelias kirjailijanura.

25.01.2017 13:15 #4 :: Kuunliekki
Helena Waris
Jee, en ole siis ainoa joka rakastui tähän. :) Pitänee sitten lisätä Vuori lukulistalle (joka on jo muutenkin turhan pitkä). Entropiaa en ole ajatellut lukea ihan jo siksi että se on määritelty dystopiaksi, enkä halua lukea dystopiaa. Oikean maailman tulevaisuus näyttää sen verran synkältä että en usko että minua varsinaisesti piristäisi lukea vielä synkemmästä tulevaisuudesta... Nyt on sitten yksi syy lisää olla lukematta sitä, kun ainakin yksi Pohjankonnusta tykännyt ei tykännyt siitä niin paljoa. :D

28.01.2017 13:23 #5 :: sinidean
Helena Waris
Täällä ilmoittautuu myös yksi Wariksen fani mukaan keskusteluun! :smile: Sen verran sanoisin Vuoresta, että on hyvin erilainen kuin Pohjankontu. Esim. itse aloin lukemaan sitä samalla olettamuksella kuin Pohjankontua, että luvassa olisi jotain mennyttä aikaa tms., ja "järkytys" oli suuri kun jo ekalla sivulla mainittiin kännykkä. Eli Vuori sijoittuu täysin nykyaikaan. Kiinnitin myös lukiessa huomiota, että kirja on määritelty nuortenkirjaksi, vaikka päähenkilöt ovat yli 18-vuotiaita. No eipä sillä ole suurta merkitystä. Vuori kannattaa ehdottomasti lukea. Itse pidin siitä tosi paljon, vaikka erosikin Pohjankonnusta selkeästi. Joku taika siinä Wariksen kirjoitustyylissä on, kun tuntuu uppoavan kaiken ikäisiin lukijoihin.

  • Dyn hahmo
  • Dyn
    Varjovelho
    Tasolla 67
    4.52

28.01.2017 16:07 #6 :: Dyn
Helena Waris

sinidean kirjoitti: Kiinnitin myös lukiessa huomiota, että kirja on määritelty nuortenkirjaksi, vaikka päähenkilöt ovat yli 18-vuotiaita.


Menee vähän offtopikiksi, mutta kustantajat eivät Suomessa taida ihan hirveästi käyttää ainakaan mainonnassa nuorten aikuisten (englantilaisittain YA) genreä, johon nämä (lähes) parikymppisten päähenkilöiden kirjat paremmin ehkä menevät? Kirjastoissa kyllä sitten saattaa olla erikseen nuorten ja nuorten aikuisten hylly.

  • Iikh hahmo
  • Iikh
    Peto
    Tasolla 19
    26.19

22.11.2017 14:24 #7 :: Iikh
Helena Waris
Luin joku tovi sitten Linnunsitojan. Ehkäpä lukutapani oli väärä. Sen sijaan, että olisin ottanut tarinan taiteena tai pitkän runon kaltaisena teoksena, tulkitsin tapahtumia kirjaimellisesti. Linnunsitoja on melko lyhyt, mutta minulle jäi juonen suhteen usea kysymys avaoimeksi. Harmitti lisäksi, että niin suuri rooli on annettu päähenkilön
Varoitus: Spoiler.
Pidin kyllä siitä, että Waris uskaltaa kirjoittaa maailmasta, joka ei suorasanaisesti ole omamme. Tämä oli ensimmäinen häneltä lukemani kirja, ja taidanpa kokeilla seuraavaksi tuota Vuorta. Ehkä se on erilainen.
Muokannut 22.11.2017 14:26 Iikh

  • Wind hahmo
  • Wind
    Tähtipilotti
    Tasolla 40
    74.99

22.11.2017 15:00 #8 :: Wind
Helena Waris
^ Linnunsitoja oli minulle(kin?) pienoinen pettymys. Toisaalta odotukset olivat korkealla, kun aikaisemmat Wariksen (yksin) kirjoittamat kirjat ovat olleet hyviä. Hiljattain luin Rendelin, jonka Waris kirjoitti yhdessä Jesse Haatajan kanssa. Se olikin sitten vähän suurempi pettymys. En viitsi sanoa siitä sen enempää, ettei mene haukkumiseksi.

  • Nafisan hahmo
  • Nafisan
    Teknovelho
    Tasolla 46
    56.98

29.11.2017 12:10 #9 :: Nafisan
Helena Waris
Linnunsitojassa oli hyviä kohtia ja sitten niitä ei aivan onnistuneita hetkiä. Pidin teosta harmillisen ennalta-arvattavana. On itseasiassa juuri työn alla arvostelu teoksesta Risingille, niin siinä sitten kommentoin lisää. Olisin halunnut pitää kirjasta enemmänkin, mutta aina ei osu kirjan ja lukijan kemiat kohdilleen. Warikselta en ollut aiemmin lukenut mitään, mutta Uniin piirretty polku ja Entropia löytyvät omasta hyllystä, Vuorikin on lukulistalla. Toivottavasti ovat lukukokemuksena onnistuneempia. Ainakin Pohjankontu-sarjasta olen kuullut paljon kehuja vuosien varrella.

  • Vehka hahmo
  • Vehka
    Poimuvelho
    Tasolla 37
    8.03

07.03.2018 13:21 #10 :: Vehka
Helena Waris

Otava 2017 - Risingin tietokannassa
Dystopiatrilogian aloittava nuorten aikuisten romaaniLinnunsitoja onHelena Wariksen kuudes teos. Waris osoittaa, että  jo 170 sivua riittää moniulotteisen maailman luomiseen. Hän jättää paljon lukijan varaan, eikä selitä auki kaikkea. Harmillisesti jotkin lopun juonenkäänteet arvaa jo varsin alussa, etenkin jos dystopioiden tapa kertoa tarinaa on lukijalle tuttu. Silti kirja tarjoaa lukijalle myös jotakin genrelle uutta ja yllättävää.

Kirjan maailma on ilmastonmuutoksen kourissa. Ihmiset asuvat Kuiluissa, joita hallitsee Kone. Kuilujen ilmasto on kontrolloitu, mutta niiden ulkopuolella sää voi vaihdella nopeastikin. Itämantereella on useita Koneiden valvomia Kuiluja, vain Ammabar-niminen manner on kieltäytynyt niistä. Kone päättää hallituksen sijaan kaikesta, ja vaikka sen rakentajat halusivat muutoksen viimein tuovan tasa-arvon kaikkialle, ovat Koneen ohjelmoijat pystyneet silti manipuloimaan sen päätöksiä.

Lue lisää...

Valvojat: RinjaEmelie