Kotimaiset sf- ja fantasialehdet, osa 1

26.01.2007 02:00 #1 :: Quicktickle Brainfoot
Kotimaiset sf- ja fantasialehdet, osa 1

Suomalainen scifi- ja fantasialehtien sato on laaja ja kattava – jokaiselle löytyy jotakin. Tosin kuin moniin muihin maihin, ei Suomeen ole koskaan syystä tai toisesta syntynyt kaupallista sf/f-lehtikenttää. Harrastajalehdet täyttävät tuon tyhjiön.

Tyypillistä kotimaisille sf- ja fantasialehdille on niiden fanzine-luonne, eli lehdet ovat harrastelijoiden tai puoliammattilaisten tekemiä. Tosin amerikkalaisiin fanilehtiin verrattuna monet suomalaiset lehdet ovat pikemminkin prozine tai semi-prozine-lehtiä, eli ne ovat ammattimaisempia eikä niitä selatessaan välttämättä huomaa, että julkaisijana saattaa olla vähävarainen yhdistys. Osa lehdistä on painettu kiiltävälle paperille ja ne ovat kaikin puolin oikeita lehtiä: ne ovat ammattimaisesti toimitettu ja levikiltään laajoja, useasta sadasta tuhansiin. Osa on taas monistustekniikalla tehtyjä pienlehtiä, joiden levikki on muutama kymmenen kappaletta.

Lehtien taustavoimana on usein yhdistys, jonka taloudellisin voimavaroin lehden painatusta pyöritetään. Osa lehdistä saa mm. Opetusministeriltä kulttuurilehtitukea. Usein myös asialleen omistautuneet päätoimittajat osallistuvat lehtensä tekemiseen taloudellisesti.

Lehdet yleensä julkaistaan paperisina, mutta myös verkkolehtiä on olemassa. Isoimmat lehdistä ovat Kulttuuri-, tiede- ja mielipidelehtien liiton Kultti ry:n jäseniä.

Lehtien sisältö ja toimittaminen tehdään talkootyönä. Kirjoittajat ja muut avustajat saavat palkaksi mainetta ja kunniaa. Talkootyön tekeminen ei kuitenkaan tarkoita sitä, että lehtien taso olisi heikko, päinvastoin suomalaiset science fiction- ja fantasialehdet ovat sisällöltään korkealaatuisia ja levikiltään laajimmissa käytetään laadukasta paperia ja osin neliväripainatusta. Alan aktiivisten harrastajien ja asiantuntijoiden panos takaa sen, että lehtien anti on monipuolinen ja asiantunteva.

Pohjatiedot tähän esittelyyn on hankittu lähettämällä lehtien päätoimittajalle tai vastaaville kysely. Paperiversiona ilmestyvät lehdet on esitelty ensin, ja lopussa ovat vuorostaan pelkästään verkossa ilmestyvät lehdet. Yhteystiedot ovat keväältä 2005. Päivitettävä luettelo lehtien yhteystiedoista löytyy osoitteesta: http://www.tsfs.fi/sffaq/

Artikkelin ensimmäisessä osassa esitellään Helsingin, Tampereen ja Turun science fiction -seurojen lehdet, eli Tähtivaeltaja, Portti ja Spin. Toisessa osassa ovat käsiteltävinä Suomen Tolkien-seuran Legolas, Suomen Tieteiskirjoittajien Kosmoskynä, Tieteiskulttuuriyhdistyksen Finnzine ja ruotsinkielinen, Ben Roimolan julkaisema Enhörningen. Kolmannessa ja viimeisessä osassa esitellään Marvin, Kosmospenaali, Escape, Alienisti, Mundane, sekä verkkolehdet Kalaksikukko, Usva ja Aikakone.


(Jos joku esittelyyn ehdottomasti kuuluva julkaisu puuttuu, ota yhteyttä osoitteeseen annemleinonen@hotmail.com, niin tehdään esittely)
Esittelyissä vilahtaa joitakin termejä, jotka lienee syytä selventää. Kun puhutaan fandomista, tarkoitetaan science fictionin, fantasian ja kauhun harrastajien muodostaa yhteisöä. Mundane tai mundis on taas tavallinen ihminen, ei-harrastaja.

Spekulatiivinen fiktio on yläkäsite, joka kattaa science fictionin, fantasian, kauhun ja kaikenlaisen spekulatiivisen kirjallisuuden, joka poikkeaa mainstreamista eli valtavirtakirjallisuudesta. Raapale on täsmälleen sadan sanan mittainen spekulatiivinen teksti.

Toivottavasti näiden tietojen avulla lukijat löytävät uusia lehtiä ja lehdet löytävät uusia lukijoita!

Anne Leinonen

Lue lisää...

Valvojat: RinjaEmelie