Arvostelu: Pierre Christin & Jean-Claude Mézières: Valerian ja Laureline: Siellä missä tarinoita tehdään

  • Nafisan hahmo Kirjoittaja
  • Nafisan
    Teknovelho
    Tasolla 46
    92.35

21.01.2024 00:49 #1 :: Nafisan
Arvostelu: Pierre Christin & Jean-Claude Mézières: Valerian ja Laureline: Siellä missä tarinoita tehdään

Pierre Christinin kirjoittama Valerian ja Laureline lienee tunnetuin eurooppalainen scifisarjakuva. Suomessa sarja on ilmestynyt myös nimellä ‘Avaruusagentti Valerianin seikkailuja’. Sarjaa ehti ilmestyä kaksikymmentäkolme osaa, jonka jälkeen alkuperäinen tekijä pari lopetti sarjan kirjoittamisen. Tämän jälkeen on ilmestynyt kaksi muiden kirjoittajien sarjakuvaa ja nyt tämä nykyinen, alkuperäisen kirjoittajan uusi albumi. 

Siellä missä tarinoita tehdään on sarjan uusi alku. Avaruusagentit Valerian ja Laureline ovat nykyjään teinejä ja käyvät koulua. Vaikka he eivät ole enää avaruusagentteja, se ei tarkoita, etteivätkö he edelleen joutuisi mukaan seikkailuihin.

Mystinen tarinankertojalaji Delfit on kuolemassa sukupuuttoon. Säilyäkseen elossa he tarvitsevat harvinaista ainetta, jota löytyy juuri maapallolta. Tätä ainetta ei kuitenkaan anneta ilmaiseksi, vaan useampikin taho ilmoittautuu sen huutokauppaan. Avaruusagenttien rooliksi jää ratkoa huutokaupan osallistujien tarkoitusperiä.

Sarjakuva sisältää kaikki ne tunnusmerkit, mitä sarjan muistakin teoksista löytyy: uudet hahmot ovat mielikuvituksellisia, ja juoni koostuu eri tahojen kohtaamisesta. Tarinaa kuljetetaan paikoitellen uskaliaasti käyttämättä lainkaan dialogia tai muuta tekstiä. 

Virginie Augustinin tyyli muistuttaa Jean-Claude Mézièresin tyyliä, ja hänkin onnistuu irroittelemaan avaruusolennoilla ihailtavan hyvin. 

Valerian ja Laureline ovat tarinassa irrallinen sivuosa. Kriittinen lukija voisi arvostella, olisiko tarina tehokkaampi mikäli he eivät olisi mukana lainkaan. Samaan aikaan sarjan fanit ovat varmasti vain iloisia nähdessään tutut hahmot vielä uudestaan. 

Sarjakuvan suomenkielistä suosiota kuvaa myös se, että se ehti myydä itsensä kahdesti loppuun muutaman viikon sisällä ilmestymisestään.

- Juha Salmi (Dragan)

Story House Egmont 2023 - Risingin tietokannassa

 

Valvojat: RinjaEmelie