John Gwynne:
Malice
Malice on englantilaisen Gwynnen esikoisromaani ja neliosaisen
The Faithful and the Fallen -sarjan avauskirja. Se voitti viime vuonna David Gemmell Morningstar Awardin. Teos on tyylilajiltaan yhdistelmä eeppistä ja herooista fantasiaa. Sen maailmassa elää ihmisten lisäksi toinen älyllinen laji: jättiläiset. Malice on kohtalaisen pitkä, pokkarina yli 600-sivuinen.
Malicesta ei löydy mitään omaperäistä, vaan kaikki on paljon genreä lukeneelle tuttua. Maailma on kelttiläisvaikutteinen, minkä huomaa heti henkilöiden ja paikkojen nimistä. Näkökulmahahmon nimi on aina luvun otsikkona
Tulen ja jään laulun tyyliin. Varsinainen päähenkilö on tarinan alussa 13-vuotias, ja hänestä on tuleva ennustuksissa mainittu Valkeuden Soturi, jonka kohtalona on lyödä Pimeyden voimat. Ennustuksilla on muutenkin suuri rooli kirjassa, ja mukana menossa on enkeleitä, demoneja ja jopa hurjasusia (tosin eri nimellä).
Äsken kirjoittamani perusteella voisi luulla, että heitin Malicen nurkkaan. Mutta pidin kirjasta, ja annoin sille enkkupuolen tietokannassa neljä tähteä viidestä. En ihmettele Morningstar-palkinnon voittamista. Jos tuttuus ei häiritse, niin Malicea voi suositella, sillä Gwynne osaa kirjoittaa. Henkilönkuvaus on hyvää, tarina kiinnostava ja taistelukohtaukset erittäin onnistuneita. Kirja on todella helppolukuinen, ja aina teki mieli jatkaa vähän eteenpäin. Juoni jää lopussa täysin kesken, eli Malice ei toimi ollenkaan yksittäisenä teoksena.
Jatko-osa
Valour ilmestyi pari kuukautta sitten, mutta en tiedä, miten pitkään sarjan kolmatta kirjaa pitää odotella.