-
- Lukuhaaste: Popsugar 2023
- Lukupiiri / Pisania | Eilen 18:18
-
- Lukuhaaste: Goodreads 2023
- Lukupiiri / Pisania | Eilen 18:16
-
- Kasaripopin helmet ja timantit
- Konserttisali / Fiktiivi | Eilen 01:29
-
- Mikä sinua potuttaa nyt?
- Satama / kyty | 29.09.2023 23:58
-
- Lukuhaaste: Helmet 2023
- Lukupiiri / Pisania | 28.09.2023 21:55
Neil Gaiman
Neil Gaiman: Kuolema: elämisen kallis hinta
Egmont 2013 - Risingin tietokannassaVaikka Neil Gaiman tunnetaan Suomessa parhaiten viehättävistä kirjoistaan, hän on maailmalla tunnettu erityisesti sarjakuvistaan. Tästä esimerkkinä mm. huikeat viisitoista Eisner-palkintoa eri kategorioissa. Kuolema: elämisen kallis hinta on spin-off-sarjakuva Gaimanin merkkiteoksesta, Sandman-sarjakuvasarjasta.
Albumin pääosa koostuu kahdesta kolme lehteä sisältävästä tarinasta. Toinen näistä on albumin nimeä kantava Kuolema: elämisen kallis hinta ja toinen Kuolema: Elämä on parasta aikaa. Näiden lisäksi kirjassa on kolme lyhyttä tarinaa: Talvinen kertomus, Kehrä ja Kuoleman puheenvuoro elämän puolesta sekä massiivinen taidekuvakokoelma.
Kokoelmaa yhdistävä punainen lanka on Kuoleman halu ymmärtää ihmisiä ja näiden elämää. Kuolema viettää yhden päivän vuosisadassa ihmisten keskuudessa ja yrittää kerätä kokemuksia. Tällä kertaa hän on Didi, pirtsakka ja positiivinen goottityttö.
Tuo Kuolema-kirja menee minusta ihan hyvin itsenäisenä teoksena ja minusta kyllä kokeilemisen arvoinen. Kuvaavaa sarjakuvan vetovoimasta kuvaa sekin, että saadessani tuon, luin sen välittömästi ja kirjoitin arvostelun heti seuraavana aamuna (jolloin olisi pitänyt tehdä muutakin)
VMN kirjoitti: Osaako kukaan ehkä näitä lukenut kertoa, miten edetä ja tutustua tähän maailmaan
Minä ainakin luen tämän listauksen mukaan. Kaikki näyttävät löytyvän Helmetin tietokannasta, myös ne muutamat suomennetut albumit.
Olen itse lukenut nyt 4 albumia, ja täytyy sanoa, että Sandman on mainiota sarjakuvaa. Piirrostaide ei ihan omaa silmääni miellytä, mutta siihenkin tottuu. Täytyisi hankkia nämä hyllyyn, sillä niitä olisi kiva aina välillä selailla. Minulla on kulunut nyt aika paljon aikaa tuon 4. albumin lukemisesta, että muistikuvat siitä alkavat heiketä...
Tähänkin albumiin, Kuolema: elämisen kallis hinta, pitäisi tutustua. Ja jos se kerran toimii omana itsenäisenä teoksena, niin sitten minulla ei ole mitään syytä lykätä sen lukemista siihen, että olen saanut koko Sandman-sarjan luettua.
Suomeksi on saatu ainakin kolme ekaa albumia (Preludes & Nocturnes, Dollhouse kahdessa osassa, ja Dream country) sekä sitten Ikuiset Yöt (Endless Nights). Onnea etenkin noiden albumeiden löytämiseen, ne kun tosiaan osuivat 90-luvun puolelle.
Tuo suomennettu Kuolema on siinä mielessä loistava kulttuuriteko, että se sisältää enemmänkin Kuolema-tarinoita kuin vain tuo nimitarinan.
Piirrosjälki Sandmaneissa muuten vaihtelee laidasta laitaan taiteilijasta riippuen (Sandmaneissa ei ole formaattijälkeä, kuten esim. Aku Ankassa, joka vain aniharvoin saa poiketa virallisesta viivankäytöstä). Seurauksena on joskus hirveätä "taide"suttua ja joskus aivan upeata taidetta.
Gaimanin kirjojen taso on mielestäni kuitenkin vaihdellut. Tähtisumua, Coraline varjojen talossa ja Hämähäkkijumala eivät oikein iskeneet, mutta Neverwhere, Unohdetut jumalat ja Hautausmaan poika olivat erinomaisia. Puhumattakaan yhteistyöromaanista Terry Pratchettin kanssa (Hyviä enteitä). On muuten sääli, jos Otava ei suomenna Oceania. Gaimanin kirjoista vain Unohdetut jumalat on tainnut tehdä suuremman vaikutuksen.
Ensi helmikuussa ilmestyvä uusi novellikokoelma Trigger Warning täytyy lukea, sillä Gaiman on minusta hyvä myös lyhyissä tarinoissa. Rogues-antologian Neverwhere-aiheinen kertomus How the Marquis Got His Coat Back oli mainio, sen luulisi pärjäävän ensi vuonna kirjallisuuspalkintoja jaettaessa.
Suosikkejani Gaimanilta ovat Tähtisumu, Hämähäkkijumala ja Coraline. Sandmanin haluaisin mielelläni lukea, mutten ole löytänyt sitä toistaiseksi mistään. Eiväthän hänen kirjansa ehkä mitään maailmaa ja mieltä mullistavia teoksia ole, mutta hyvää luettavaa yhtä kaikki. Erityisesti Tähtisumua on minulle rakas, sillä luin sen joskus yläasteikäisenä ja ihastuin kovasi. Siihen liittyy mukava muisto.
Sen lisäksi, että Neil Gaiman on komea ja erittäin karismaattinen mies, esiintyjä, ja persoona, niin hän kirjoittaa yllättäen ihmeen hyviä ja koukuttavia kirjoja. Ne ovat oikesti hyviä, eivätkö pelkästään jonkun henkilönpalvonnan aikaan saamia vääristyksiä, ainakaan minulla, niin luulen. Moni kun taitaa ihailla Neiliä pelkästään hänestään mediassa saamansa kuvan perusteella. Tai, niin minä olen ollut käsittävinäni, korjatkaa toki jos olen väärässä.
Mun ensimmäinen kosketus Neilin kirjoihin oli romaani Tähtisumua. Ja, siinää oli kyllä jonkinlaista johdatusta, koska olin silloin sairaalassa aika huonossa kunnossa ja pyysin, että joku toisi minulle luettavaa sinne ja niinpä sitten toinen vanhemmistani toi aivan hasardina minulle tuon Tähtisumun. Se oli pokkariversio. Ja, vaikka olenkin aina lukenut paljon, niin en silloin kirjoittanut itse oikeastaan ollenkaan ja muutenkin luin silloin vielä aika paljon mainstream-kamaa, Grishameja, Kingejä, Remeksiä jne. No, siihen tuli muutos. Kun luin melkein yhdeltä istumalta Tähtisumun, niin samalla minulla heräsi kova halu ruveta myös itse kirjoittamaan. Ajattelin ehkä hieman suuruudenhullusti saaada itse aikaiseksi jotain yhtä fantastista mielikuvituksen lentoa kuin tuo Gaimanin Tähtisumu oli ja on edelleenkin. Sen vaikuts oli siis erittäin syvä ja elämää muuttava minulle ja on ollut tähän päivään saakka.
Tuon Tähtisumun jälkeen luin oikeastaan kaikein Gaimanilta mitä käsiini sain. Neverwhere oli seuraava. Ja, se oli tietenkin yhtä uskomaton lukukokemus minulle, sitä seurasi Coraline ja muut uudemmat Gaimanit "Unohdettuja Jumalia" unohtamatta.
Ja, se juttu ja pointti miksi tykkään Gaimanista on yksinkertaisesti miehen uskomaton mielikuvitus. Stephen Kingkin sanoi jossain julkaisussa Gaimania suureksi aarrearkuksi ja se oli musta aika osuvasti sanottu ja näyttää siltä, että juuri se mielikuvitus on se Gaimanin ominaisuus joka suurinta osaa lukijoista viehättää ja kiehtoo. Joku voisi kirjojen perusteella ihmetellä, että mitä tuonkin miehen päässä liikkuu ja varmaan ihmetteleekin.
Ja, on Gaiman saanut jotain fantastista aikaiseksi sarjakuvienkin parissa. Mies on nimittäin kirjoittanut Sandman-sarjakuvan joka on jo nykyään jonkinlaisen kultti-sarjakuvan maineessa. Ja, itse en kyllä ole lukenut koko sarjaa mutta yritän tehdä siihen muutoksen lähiaikoina. Kuitenkin sen perusteella mitä Sandmaniä olen lukenut, niin suosittelen sitä kaikille Gaimanista vähänkin tykkääville. Tosin, aivan kaikkein herkkähermoisimmille sarja ei ehkä sovellu.
max kirjoitti: Sandmaneja saa suomennettuna HelMet kirjastoista, kannattaa kokeilla ennen kuin ostaa. Ne on ihan hyviä (paitsi ehkä ekat..), mutta hype tulee lähinnä siitä kontekstista, että 90-luvun supersankarisarjakuvat oli enimmäkseen roskaa ja Sandman taas ihan mukiinmenevää ja huonoimmillaankin muita omaperäisempää. Ainakin itse petyin Sandmaniin aika paljon kun niitä jälkijunassa luin American Godsin päälle...
Samaa mieltä kontekstin vaikutuksesta. Kun luin hiljattain Sandmaneja uudestaan, kuvallinen puoli osoittautui huonommaksi kuin muistin: etenkin räikeät värit pistivät silmään. Vaikka hahmot ovatkin mieleenpainuvia, Sandmanit eivät oikein ole visuaalisesti mitään sarjakuvataiteen juhlaa (paitsi Ikuiset yöt). Tarinat luultavasti toimisivat puhtaasti kirjallisessa muodossakin. Mutta jos Gaiman olisi kirjoittanut Sandmanit romaaneiksi, missä hän mahtaisikaan olla nyt...
Fiktiivi kirjoitti: Samaa mieltä kontekstin vaikutuksesta. Kun luin hiljattain Sandmaneja uudestaan, kuvallinen puoli osoittautui huonommaksi kuin muistin: etenkin räikeät värit pistivät silmään. Vaikka hahmot ovatkin mieleenpainuvia, Sandmanit eivät oikein ole visuaalisesti mitään sarjakuvataiteen juhlaa (paitsi Ikuiset yöt). Tarinat luultavasti toimisivat puhtaasti kirjallisessa muodossakin. Mutta jos Gaiman olisi kirjoittanut Sandmanit romaaneiksi, missä hän mahtaisikaan olla nyt...
Minulla on ollut vähän samat fiilikset, tarinat itsessään ovat hyviä mutta piirrosjälki vähän persoonatonta ja luotaantyöntävääkin, paria poikkeusta lukuun ottamatta. Ehkä syy on aikakaudessa jolloin ne piirrettiin. Silloin lehtien painojälkikään ei ollut kummoinen, ja väritys näyttää ankealta. Siitä on kyllä jo aikaa kun luin Sandmanit viimeksi, en tiedä mitä mieltä olisin niistä nyt.
Olen miettinyt millainen Sandman olisi jos se olisi tehty paremman näköiseksi. Tosin olen sen verran skeptinen että veikkaan että sarjakuva medianmuotona on jo lähtökohtaisesti sellainen ettei se menesty "tavallisten" lukijoiden keskuudessa, ei varmaan auttaisi vaikka visuaalinen anti olisi ollut parempaa...
Neil Gaimanilla on hyvin tunnistettava ääni. Se sopii lastensatumaisiin Coralineen ja Tähtisumuun, koska siinä korostetaan mielikuvituksen taikaa ja maalaillaan satujuttuja. American Gods oli sitten yritys olla aikuismainen ja kirjana vähän hajanainen. Jotkin kohdat iskivät tosi kovaa ja juoni oli vetävä, mutta mukana oli myös tyhjäkäyntiä ja turhia, kuvailulla venytettyjä kohtauksia.
Gaiman on parhaimmillaan lyhyissä, napakoissa tarinoissa. Juuri siksi Sandman toimii, se sisältää paljon "novelleja", jotka yhdessä muodostavat laajan mytologian. Samaten novellikokoelma Smoke & Mirrors tarjoili kivan kokoelman ajatuksenpoikasia, ja siinä myös Gaimanin synkät päähänpistot pääsevät oikeuksiinsa paremmin kuin Unohdetuissa jumalissa.
Gaimanissa minua eniten ärsyttää että hänen nimensä äännetään "gay man".
Tapsa kirjoitti: Sandmaneissähän on runsaasti eri piirtäjiä ja hurjasti toisistaan eroavia tyylejä. Alkupää on heikompi: Preludes & Nocturnes ja Doll's House molemmat on tosiaan piirretty aika suttuisesti ja värit ovat aika järkyttävät. Niissäkin on kuitenkin oma charminsa ja mielestäni tyyli sopii unista kertovaan tarinaan. Sen jälkeen tyyli kohenee selvästi ja varsinkin viimeiset osat The Kindly Ones ja The Wake ovat kauttaaltaan upean näköiset. En ole ikinä nähnyt niin kauniisti piirrettyä sarjakuvaa. (Myönnän kyllä että tietoni sarjakuvasta on aika rajoittunut mutta onhan noi Alan Mooret tullut luettua.)
Se on ihan totta että alkupään jutut ovat piirrosjäljeltään tylsempiä. Värityskin paranee loppua kohden.
Itse en välitä liian realistisesta piirrosjäljestä, mitä suuri osa tyyleistä edustaa, vaikka niissä onkin paljon vaihtelua. Lisäksi koen suuren osan 70-90 lukujen tyylisuunnista jotenkin tylsinä ja etäännyttävinä. Toisaalta se voi olla Sandmaneissa myös etuna, ottaen huomioon sarjan yleisen tyylin. Ja makuja on monia, tosin en ole mielipiteineni ihan yksin, tällä kertaa...
En erityisemmin välitä Alan Mooren sarjakuvienkaan tyylistä, tarinat ovat niissä mielenkintoisia mutta esimerkiksi Watchmen ja V for vendetta eivät ole mielestäni hyviä nimenomaan sarjakuvakerronnan osalta.
Itse pidän näiden alkupään lehtien tyylistä - tuovat mieleen vanhan KAUHU-sarjakuvalehden.
(Pieni maksamaton mainos, SS Libriconissa edullisin hinta, sieltä hain opuksen itse .)
Toivottavasti saadaan nyt uudelta kustantajalta vihdoin koko sarja suomeksi De Luxe -painoksina!
Mutta tässä novellikokoelmassa oli muutama hankala tarina, joita en hiffannut, varsinkin Sulkemisaika. Googlehaku kertoi minulle, että en ole ollut ainoa, joka on raapinut päätänsä sen kanssa. Löysin aika mielenkiintoisia tulkintoja tästä tarinasta. Pitääpä nämä tulkinnat apuna lukea tarina uudestaan, josko se sitten aukenisi paremmin. Novellihan on aika sekainen siinä mielessä, että siinä on tarina tarinassa ja tarinan tarinan kertojaa ei kerrota suoraan (:D). Hyvä novelli ja sai kyllä kylmät väreet aikaiseksi, mutta yksityiskohdat jäivät minulta piiloon.