Kirjojen lisääminen kirjatietokantaan

 • Darkki hahmo Kirjoittaja
 • Darkki
  Arkkivelho
  Tasolla 82
  42.09

04.10.2013 10:00 #1 :: Darkki
Kirjojen lisääminen kirjatietokantaan
Yleistä

Uudistuksen myötä kaikki rekisteröityneet käyttäjät voivat nyt entistä helpommin ehdottaa/lisätä uusia ja puuttuvia kirjoja kirjatietokantaamme.

Kirjojen lisäyksen linkki näkyy kirjastossa monissa eri paikoissa. Linkki näkyy kirjatietokannan hakutuloksissa, sekä monissa kirjatietokannan sivuilla oikeassa ylänurkassa - . Menemällä tuosta linkistä avautuu käyttäjille lomake, johon puuttuvan kirjan tiedot pystyy täydentämään.

Ennen kirjan lisäämistä tarkista hyvin ettei kirjaa löydy vielä kirjatietokannastamme! Tämä kannattaa tehdä kirjaston haulla. Itse suosin parhaiten tuota pikahakua kirjastosta, johon kirjoitan vain kirjan nimen. Jos kirjaa ei löydy, niin kirja hyvin todennäköisesti puuttuu kirjatietokannasta. Erikseen voi vielä varmistaa hakemalla kirjailijan nimeä ja tarkistamalla löytyykö kirjailijaa ja sen alta kyseistä kirjaa.

Kirjan lisäämisessä on myös hyvä huomioida, että kirjan tyylilaji sopii sivuston sisältöön. Sivustomme sisältää tietoja spefikirjoista, joiden tyylilajien listauksen löydät täältä .

Kirjan lisäyksen lomake

Riippuen siitä mitä kautta tulet kirjan lisäyksen lomakkeelle voi lomake olla automaattisesti jo täydennetty osalla tiedoista. Tiedot täydentyvät automaattisesti seuraavasti eri sivuilta:

- kirjaston etusivu ja haku -> lomake on tyhjänä ja käyttäjän tulee lisätä kaikki tarpeelliset tiedot.
- kirjailijan sivu -> lisättävän kirjan tietoihin täydennetään automaattisesti kyseinen kirjailija.
- sarjan sivu -> lisättävän kirjan tietoihin täydennetään automaattisesti kyseisen sarjan nimi.
- kirjan sivu -> lisättävän kirjan oletetaan olevan mahdollisen kirjasarjan seuraava osa. Lisättävän kirjan tietoihin täydennetään kirjailija, sarja, sarjan seuraava osa ja kirjan tyylilajit.

Kannattaa siis hyödyntää näitä eri ominaisuuksia kirjan lisäyksessä helpottaaksesi omaa työtäsi :)

Lomakkeen täydentäminen

Lomakkeen täydentäminen on pyritty tekemään mahdollisimman helpoksi ja informatiiviseksi. Lomake sisältää vihjeitä kentistä kuinka ne tulisi täyttää. Jos jokin kenttä ei ole täytetty asianmukaisesti, niin lähetettäessä lomaketta saa käyttäjä ilmoituksen lomakkeella olevista virheistä, jotka tulisi korjata ennen uudelleen lähetystä.

Ohessa vielä listaus eri lomakkeen kentistä ja kuinka niitä tulisi käyttää:

Kirjan nimi – Kirjoita kirjan nimi juuri sellaisena kuin sitä markkinoidaan.
Alkuperäinen nimi – Jos kirja on käännösteos, niin klikkaa ”lisää alkuperäinen nimi” linkkiä kirjan nimikentän perästä ja kirjoita alkuperäisen kirjan nimi.
Kirjailija – Kirjoita kirjailijan nimi muotoon Sukunimi, Etunimi. Jos kirjailija löytyy jo kirjatietokannastamme, niin kirjoittaessasi nimeä avautuu kentän alle listaus löytyvistä kirjailijoista. Jos oikea kirjailija löytyy listasta, niin valitse se hiirellä! Valittaessa kirjailija listasta tulee kenttään lukemaan esimerkiksi ”Tolkien, J. R. R. [id_15]”. Tuo [id_15] tieto on hyvin tärkeä, joten älä poista sitä :) Jos kirjailijaa ei löydy listasta, niin jätä kenttään lukemaan kirjailijan nimi ihan tuollaisenaan. Jos kirjalla on useita kirjoittajia, niin klikkaa ”lisää uusi kirjailija” kirjailijakentän oikealta puolelta saadaksesi useampia kenttiä kirjailijoille.
Sarja – Kirjoita kirjasarjan nimi. Jos kirjasarja löytyy jo kirjatietokannastamme, niin avautuu se silloin kentän alle näkyviin. Valitse se silloin hiirellä kuten kirjailijankin kentässä tehdään!
Osa – Osalla tarkoitetaan kirjasarjan osaa kyseiselle kirjalle. Valitse oikea osa tai jätä se tyhjäksi tarvittaessa.
Kustantaja – Lisää kirjakustantamon nimi, joka on julkaissut kyseisen teoksen. Huomaa, että normaalisti emme lisää omakustanteita kirjatietokantaamme kuin poikkeustapauksissa.
Julkaistu – Merkitse kirjan julkaisuaika mahdollisimman tarkasti, eli vuosi, kuukausi ja päivä. Jos et tiedä tarkkaa ajankohtaa (kuukausi, päivä), niin jätä ne tyhjiksi.
Tulossa – Valitse tähän ruksi jos kirjaa ei ole vielä julkaistu.
Tyylilajit – Tyylilajit kertovat millaisesta teoksesta on kysymys. Valitse kirjalle sopivimmat tyylilajit. Pyrimme yleensä noudattamaan kustantamon julkaisemia tietoja kirjojen tyylilajeista ja tarvittaessa täydentämään luokitteluja.
Sisältöä – Kenttään tulisi kirjoittaa kirjan takakannen teksti. Jos kopioit tekstin jostain toisesta lähteestä kopio/liitä toiminnolla, niin varmista ettei lähteen muotoilu on tekstiä. Helposti mukaan tulee esimerkiksi toiselta sivustolta html-koodia, joka rikkoo sivun ulkoasua. Itse suosin aina, että kopion tekstin aluksi esimerkiksi Windowsin notepad-sovellukseen, josta uudelleen kopion ja liitän sen sitten tänne. Tämän avulla html-muotoilut katoavat tekstistä. Muokkaan tämän jälkeen tekstin samankaltaiseksi kuin se kirjan takakannessa on, eli tekstistä yleensä puuttuvat lihavoinnit ja kursivoinnit tämän jälkeen.
Kansikuva – Lisää kirjan kansikuva omalta koneeltasi. Kansikuvaksi kannattaa pyrkiä löytämään mahdollisimman laadukas kansikuva, mutta sen ei tulisi olla yli 100kb kokoinen tiedosto. Tiedon muoto tulee olla myös .jpg muodossa.

Kun kaikki kentät on täydennetty, niin kannattaa vielä tarkistaa kerran, että kaikki syötetyt kentät näyttävät oikeilta. Lopuksi paina ”Lähetä kirja” –nappia. Jos kaikki menee hyvin, niin saat ilmoituksen, että kirja on tallennettu ja odottaa nyt seuraavaksi ylläpidon hyväksyntää. Jos kirjan tallennuksessa jossain kentässä havaitaan virhe, niin saat auki uudelleen lomakkeen ja ilmoituksen kentästä, joka tulisi tarkistaa. Siinä tapauksessa muista tarkistaa uudelleen myös kaikki muut kentät varmuuden vuoksi. Esimerkiksi kirjan kansikuva täytyy sinun uudelleen lisätä.

Kun olet lähettänyt kirjan ylläpidolle hyväksyttäväksi, kirja ei näy vielä kirjatietokannassamme. Ylläpito tarkistaa vielä kaikki tiedot ja hyväksyy (tai hylkää) kirjan kirjatietokantaan.

Näet omat lisätyt kirjat Kirjaston pääsivulta linkistä ”[ Viimeiset lisäykseni ]”. Jos lisätty kirja näkyy punaisena listassa, niin kirja odottaa vielä ylläpidon hyväksyntää. Muuten lista näyttää ne kaikki kirjat, jotka sinä olet lisännyt ja ylläpitomme on hyväksynyt kirjatietokantaan. Saat lisättyihin kirjoihin tiedon, että juuri sinä olet kirjan lisännyt. Hyväksytyt kirjat kirjatietokantaamme kartuttavat myös sinun aktiivisuuspisteitä, jotka näet kirjahyllyssäsi :)

Jos sinulla on kysyttävää, kommentoitavaa tai tarvitset apuja, niin laita viestiä tähän viestiketjuun tai voit olla myös suoraan yhteydessä ylläpitoomme. Pyrimme täydentämään ohjeita tarvittaessa selkeämmiksi ja opastamaan teitä paremmin kirjojen lisäyksissä.
Muokannut 08.02.2017 16:42 Darkki

 • Darkki hahmo Kirjoittaja
 • Darkki
  Arkkivelho
  Tasolla 82
  42.09

04.10.2013 18:54 #2 :: Darkki
Kirjojen lisääminen kirjatietokantaan
Muutama kysymys on tullut kirjojen lisäyksestä. Tällä hetkellä käyttäjät eivät pysty muokkaamaan lisäämiänsä kirjoja. Kun lähetät kirjan ylläpidolle hyväksyttäväksi, et voi enää muokata lisäämääsi kirjaa. Tarkista siis huolella täyttämäsi kentät ennen lähetystä. Tähän on myöhemmin tulossa lisäominaisuus, jolla käyttäjä pystyy muokkaamaan lisäämäänsä kirjaa. Ilmoitan siitä tarkemmin myöhemmin, kun saan rakennettua ominaisuuden toimintaan.

Hyväksymme kirjatietokantaan pääasiassa vain scifi- ja fantasiakirjoja, sekä kirjoja joissa on elementtejä näihin kirjallisuuslajeihin (spefikirjoja). Koska sivustomme sisältävät spefikirjallisuutta, niin emme lisää tietokantaan kirjoja, joiden kirjallisuuden laji on jotain muuta.

Spefikirjallisuuden määritelmä Wikipediasta:
"Spekulatiivinen fiktio on kuvitteellisia maailmoja ja tapahtumia kuvaavaa kirjallisuutta. Esimerkkejä spekulatiivisen fiktion alalajeista ovat science fiction, fantasia, kauhu, vaihtoehtoinen historia ja maaginen realismi.".

Ylläpitomme voi toki tehdä joidenkin kirjojen kohdalla poikkeuksia ja rajanvetoja kuuluvatko kirjat kirjatietokantaan vai ei. Tällaisia ovat mm. lastenkirjallisuus ja sarjakuvat. Kannattaa kuitenkin olla yhteydessä ylläpitoon jos haluat ehdottaa sivustolle kirjaa joka ei selkeästi ole spefikirjallisuutta.
Muokannut 04.10.2013 18:57 Darkki

 • StaCa hahmo
 • StaCa
  Ritari
  Tasolla 32
  49.69

10.02.2014 23:16 #3 :: StaCa
Kirjojen lisääminen kirjatietokantaan
Kuinka haluatte lisättävän antolologiat? Toimittajat "lisää kirjailija" -kohdassa ja kaikki kirjoittajat sisältökuvauskohdassa?

 • Dyn hahmo
 • Dyn
  Varjovelho
  Tasolla 67
  8.22

11.02.2014 00:38 #4 :: Dyn
Kirjojen lisääminen kirjatietokantaan

StaCa kirjoitti: Kuinka haluatte lisättävän antolologiat? Toimittajat "lisää kirjailija" -kohdassa ja kaikki kirjoittajat sisältökuvauskohdassa?


Jep, vanhoista antologioista voi katsoa mallia, esim. tuosta .

30.04.2014 10:27 #5 :: Nekrataal
Kirjojen lisääminen kirjatietokantaan
Lisäsin kirjan 5 päivää sitten ja vieläkin näkyy punaisella. Onko kirja hylätty vai onko tuo normaali kesto kirjan hyväksymisessä? Saanko viestin/ilmoituksen jos lisäämäni kirja jostain syystä hylätään?

 • Hiistu hahmo
 • Hiistu
  Varjovelho
  Tasolla 62
  2.58

30.04.2014 12:49 #6 :: Hiistu
Kirjojen lisääminen kirjatietokantaan
^ Lisäämäsi kirja näkyy nyt tietokannassa.

Nekrataal kirjoitti: Lisäsin kirjan 5 päivää sitten ja vieläkin näkyy punaisella. Onko kirja hylätty vai onko tuo normaali kesto kirjan hyväksymisessä? Saanko viestin/ilmoituksen jos lisäämäni kirja jostain syystä hylätään?


Viisi päivää ei ole mitenkään tavaton aika. Hyväksymistä tapahtuu sitä mukaa kuin joku ylläpitäjä ennättää katsoa kirjan tiedot ja täydentää tietokantaan. (Enemmän aikaa voi kulua, mikäli esim. jokin kirja ei ole selkeästi spekulatiivista fiktiota, jolloin sen lisäämistä joutuu harkitsemaan.)

Niin kauan kuin kirja näkyy punaisella, lisäystä ei ole hylätty, vaan kirja yhä odottaa hyväksyntää. Jos kirja hylätään, kirja katoaa listaltasi. Kirjalisäyksen hylkäämisestä ei tule mitään (muuta) ilmoitusta, jollei sitten kirjan hylännyt ylläpitäjä lähetä yksityisviestiä. (En tiedä, millainen käytäntö kullakin on ollut. En ole itse käsitellyt hylättäviä kirjoja.)


Eli yleisenä ohjeena:

Jos kirja odottaa hyväksyntää, kirja näkyy punaisella taustalla " Viimeiset lisäykseni " -listalla (linkki Kirjaston etusivulla).

Jos kirjalisäys on hylätty, kirjaa ei enää näy listalla.

Jos kirjalisäys on hyväksytty, kirja näkyy listalla sinisellä taustalla ja näkyy kaikille tietokannassa.
Muokannut 30.04.2014 15:02 Hiistu
Tykännyt: Nekrataal

 • Darkki hahmo Kirjoittaja
 • Darkki
  Arkkivelho
  Tasolla 82
  42.09

07.02.2017 20:11 #7 :: Darkki
Kirjojen lisääminen kirjatietokantaan
Voit jatkossa ehdottaa/lisätä kirjatietokantaamme myös muita fiktion kirjoja, jotka mielestäsi ansaitsevat näkyvyyttä sivustollamme tai haluat ne lisätä omaan kirjahyllyysi. Näiden muiden fiktion kirjojen osalta kuitenkin toivomme, että kirjat olisivat joko uutuuskirjoja tai tulossa olevia kirjoja. Ylläpitomme toki viimekädessä päättää mitkä kirjat lisätään.

05.01.2020 11:00 #8 :: Jawa_Kaapissa
Kirjojen lisääminen kirjatietokantaan
Mitä jos jotain sarjaa mitään osaa ei ole risindshadowissa niin mitä pitää tehdä jos haluaa lisätä kirjan kun sarjaa ei ole?

 • Darkki hahmo Kirjoittaja
 • Darkki
  Arkkivelho
  Tasolla 82
  42.09

06.01.2020 19:26 #9 :: Darkki
Kirjojen lisääminen kirjatietokantaan
Ylläpito hoitaa sarjojen lisäykset. Riittää, että sarjan nimi kenttään täyttää sarjan nimen.

12.01.2020 19:42 #10 :: Jawa_Kaapissa
Kirjojen lisääminen kirjatietokantaan
ok