Geokätköily

 • Vehka hahmo Kirjoittaja
 • Vehka
  Poimuvelho
  Tasolla 37
  8.03

17.02.2015 11:19 #1 :: Vehka
Geokätköily
Tänään taas ystäväni kanssa pohdittiin torstaiksi kätköilyreissua (aikomuksena on hakea yksi vähän hardcorempi kätkö, osittain vedellä täyttyneestä luolasta nimittäin) ja tulin pohtineeksi, josko Risingilta löytyisi muita lajia harrastavia.

Kyseessähän on siis modernin ajan aarteenmetsästystä, jossa apuna käytetään GPS-paikanninta (joko ihan omaa laitettaan tai sitten vaikkapa kännykkää). Kätköjen koordinaatteja seuraamalla pääsee oikeaan pisteeseen ja sieltä pitää sitten vielä bongata itse kätkö. Sen jälkeen kätkössä olevaan lokiin raapustetaan oma nimimerkki (minulla se on ei-niin-yllättäen Vehkatar) ja sitten kätkön voi vielä lokata netissäkin (geocache.fi tai geocaching.com).

Kätkötyyppejä on noiden "kävele suoraan purkille koordinaattien avulla" -kätköjen lisäksi muitakin. On mysteereitä, joissa pitää ensin ratkaista arvoitus, että koordinaatit saa (sitä kautta on itse tullut opeteltua ohjelmointia, pyöriteltyä anagrammeja, kikkailtua karttaohjelmilla jne), miittikätköjä (jotka ovat käytännössä siis miittejä ja logattavissa vain silloin), multikätköjä, joissa loppupurkille kuljetaan usean pisteen kautta jne. Laji on monipuolinen ja sitä harrastaessa kehittyy jatkuvasti. :smile:

Itse olen vielä aika aloittelija. Olen kätköillyt suunnilleen vuoden ja aktiivisuuspiikkeihin painottuen. Välillä tulee käytyä metsästämässä lokattavaa päivittäin, välillä unohdan koko asian kuukausiksi. Siksi olisikin hauskaa löytää täältäkin samanhenkistä seuraa. Jospa saataisiin aikaan Risingin kätköilymiittikin...
Tykännyt: sinidean, Ageha

18.02.2015 13:27 #2 :: sinidean
Geokätköily

Vehka kirjoitti: Jospa saataisiin aikaan Risingin kätköilymiittikin...


Kiva idea! Voisin olla mukana. :smile:

Itse olen kätköillyt nyt pari vuotta ja tähän mennessä olen löytänyt 186 kätköä. Minullakin vaihtelee kätköilyaktiivisuus aika paljon. Toki eniten tulee kätköiltyä kesäisin. Helppo ottaa fillari alle ja tehdä rundi lähiympäristöön. Tosin oma lähialue alkaa olla aika koluttu jo, joten täytyy siirtyä kohta merta edemmäs kalaan.

Toinen kiva tapa on suhaista vaikka junalla/bussilla johonkin pisteeseen ja kätköillä sitten sen ympärillä. Myös lomareissut ovat saaneet ihan uuden ulottuvuuden, kun on aina pakko tarkistaa löytyykö kohteesta kätköjä. Vielä en ole omia kätköjä piilottanut, mutta kovasti on suunnitteilla!

Olisi kiva kuulla mitkä ovat mieleenpainuvimpia tai erikoisimpia paikkoja, joihin kätköily teidät on vienyt?

Oma mieleenpainuvin on ollut ensimmäisen maailmansodan aikainen "bunkkeri" keskellä metsää. Sinne kun meni pimeällä pelkän taskulampun kanssa, niin voin sanoa, että ikinä ei ole pelottanut mikään niin paljon. Siellä sisällä joutui vielä etenemään aika pitkälle, ennen kuin päätyi edes oikeaan tilaan. Mutta aikamoiset jännityskiksit sain! :cheesy:

Muutamaan puuhun on myös tullut kiivettyä (ei enää ihan niin helppoa näin kolmikymppisenä :lol:), mikä on ollut hauskaa!

Tässä lähettyvillä olisi vielä korkkaamatta yksi aika extreme-kätkö, nimittäin siinä pitäisi uskaltautua taskulampun kanssa paikalliseen viemäriverkostoon! En ole vielä hakenut kyseistä kätköä, koska olen odottanut vedenpinnan laskua ja/tai että saisin jostain lainattua kahluusaappaat. :smile:
Tykännyt: Vehka

 • Emelie hahmo
 • Emelie
  Verivelho
  Tasolla 58
  9.09

20.02.2015 09:46 #3 :: Emelie
Geokätköily
Minä olen monta kertaa harkinnut geokätköilyn aloittamista. :)

Keväisin tulee innostus aloittaa jokin lisäliikuntaharrastus, viime kesänä yritimme sulkapalloilua, mutta lähikenttämme sijaitsee rannalla, joten tuulen takia pelaaminen oli jokseenkin haastavaa.... Geokätköily voisi olla hauskaa kokeilla tänä kesänä (vihdoinkin), olen ainakin kuullut siitä paljon kehuja.

Suurin tekijä, mikä minua tällä hetkellä estää aloittamasta, on se, että minulla ei ole juuri lainkaan suuntavaistoa, välillä eksyn jopa siitä huolimatta että minulla on kartta, josta katsoa. :blush: Mutta ehkäpä suunnistaminen parantuisi kätköjen etsinnän ohella.

Onko teillä muilla lajin harrastajilla neuvoa tällaiselle aloittelijalle/aloittamista harkitsevalle, että minkälaisista kätköistä kannattaa aloittaa? Eli onko olemassa aloittelijakätköjä vai onko se vain parhainta aloittaa niistä, mitkä tuntuvat itselle mielenkiiintoisimmilta? Toki ymmärrän, että vaikka tuo viemäriverkostossa oleva kätkö kuulostaa aika jännältä ja mielenkiintoiselta, siitä tuskin kannattaa aloittaa. :tongue:

sinidean kirjoitti: Oma mieleenpainuvin on ollut ensimmäisen maailmansodan aikainen "bunkkeri" keskellä metsää. Sinne kun meni pimeällä pelkän taskulampun kanssa, niin voin sanoa, että ikinä ei ole pelottanut mikään niin paljon. Siellä sisällä joutui vielä etenemään aika pitkälle, ennen kuin päätyi edes oikeaan tilaan. Mutta aikamoiset jännityskiksit sain! :cheesy:


Tämä kuulostaa ihanan pelottavan kauhealta! :eek: :lol:
Muokannut 20.02.2015 09:46 Emelie
Tykännyt: sinidean

26.02.2015 21:11 #4 :: sinidean
Geokätköily
Pahoittelut Emelielle, että oli unohtunut vastata tähän...

Emelie kirjoitti: Suurin tekijä, mikä minua tällä hetkellä estää aloittamasta, on se, että minulla ei ole juuri lainkaan suuntavaistoa


Itse asiassa minullakaan ei ole mikään järin hyvä suuntavaisto, eikä se ole haitannut omaa kätköilyäni juurikaan. Siinä on kuitenkin se kännykkä apuna (tai gps-laite), joten periaatteessa ei tarvitse seurata kuin kännykän näytöltä mihin nuoli osoittaa ja mennä sinne. :wink:

Paljon haastavampaa on sitten siellä itse kohteessa pyöriminen ja kätkön löytäminen. :cheesy:

Onko teillä muilla lajin harrastajilla neuvoa tällaiselle aloittelijalle/aloittamista harkitsevalle, että minkälaisista kätköistä kannattaa aloittaa?


Jokaisen kätkön kuvauksen yhteydessä, joka siis löytyy näiltä sivuilta, on aina kerrottu mikä on kätkön vaikeustaso (difficulty) ja kuinka haastava se on maaston kannalta (terrain). Suosittelen aloittamaan kätköistä, joissa nuo dif ja ter -arvot on ykkösiä tai kakkosia. Aloittelijalle voi myös olla helpoin etsiä ensin vähän isompia kätköjä esim. small- tai regular-kokoisia, jotka on sellaisia pakasterasian kokoisia. Microt on noin filmipurkin kokoa ja sitä pienemmät nanot sellaisia sentin mittaisia eli jo huomattavasti kinkkisempiä löytää. Tuo koko on myös ilmaistu siinä kätkön kuvauksessa.

Kuten Vehka tuossa ylempänä jo kertoikin, niin kätköjä on erityyppisiä ja aloittelijalle on ehkä selkein aloittaa peruskätköistä (traditional cache), jotka on merkattu kätkökarttaan symbolilla, jossa on vihreäkantinen laatikko. Noissa peruskätköissä ei tarvitse ratkaista ensin mitään pähkinöitä tms., vaan voi suoraan kävellä purkille koordinaattien perusteella.

Toki ymmärrän, että vaikka tuo viemäriverkostossa oleva kätkö kuulostaa aika jännältä ja mielenkiintoiselta, siitä tuskin kannattaa aloittaa. :tongue:


Eiku sehän olisi just komia tapa aloittaa kätköily! :cheesy: Tai otat mukaan jonkun jo kokeneen kätköilijän. Voin vaikka itse hakea sen sun kanssa, jos haluat (pistä yv, jos kiinnostuit)! Jos haluat fiilistellä etukäteen, niin kyseessä on siis kätkö Alone in the Dark Espoon Leppävaarassa.

Tämä kuulostaa ihanan pelottavan kauhealta! :eek: :lol:


Tuo mainitsemani bunkkerikätkö on muuten Castle Wolfenstein . Tämäkin sijaitsee Espoon Leppävaarassa.
Tykännyt: Emelie

 • Strato hahmo
 • Strato
  Senesalkki
  Tasolla 41
  75.55

10.04.2015 16:35 #5 :: Strato
Geokätköily
Rupesinpa minäkin sitten geokätköilijäksi. Pari eri ihmistä tutustutti tähän puuhaan ja nyt pääsiäisenä sitten tein virallisesti tunnukset ja rupesin ihan kunnolla etsimään kätköjä. Nyt on 21 löytynyt, mikä lienee ihan kohtuullinen alku aloittelijalle :cool:

Loppupelissä talvi häiritsee yllättävän vähän tätä touhua, niin kauan kuin itse jaksaa liikkua ulkona. Monet löytämäni kätköt kuitenkin olivat turvassa lumelta ja löydettävissä vuodenajasta riippumatta.

 • Emelie hahmo
 • Emelie
  Verivelho
  Tasolla 58
  9.09

13.04.2015 07:27 #6 :: Emelie
Geokätköily

sinidean kirjoitti:

Emelie kirjoitti: Suurin tekijä, mikä minua tällä hetkellä estää aloittamasta, on se, että minulla ei ole juuri lainkaan suuntavaistoa


Itse asiassa minullakaan ei ole mikään järin hyvä suuntavaisto, eikä se ole haitannut omaa kätköilyäni juurikaan. Siinä on kuitenkin se kännykkä apuna (tai gps-laite), joten periaatteessa ei tarvitse seurata kuin kännykän näytöltä mihin nuoli osoittaa ja mennä sinne. :wink:


Heh, mä eksyn välillä vaikka olisi laitekin apuna. :cheesy: Mutta hiffasin tuossa joku aika sitten, että onhan minulla ollut jokin muu syy olla aloittamatta geokätköilyä, nimittäin aika paha araknofobia. Toki nyt olisi tavallaan hyvä hetki yrittää siedättää itseäni pois tuosta pelosta... Tai sitten pitää keskittyä sellaisiin kätköihin, joista voi sanoa melko suurella todennäköisydellä, että en kohtaa hämähäkkejä. :P

Tai sitten tosiaan keskitän kätköjen etsimisen kylmään kauteen, jolloin pelon kohteeni ovat jossain muualla.
Muokannut 13.04.2015 07:28 Emelie

13.04.2015 14:08 #7 :: pihlajapuu
Geokätköily
Miekin päädyin eilen ensimmäistä kertaa elämässäni geokätköilemään. Oli lystiä, vaikka ei käyty katsomassa kuin viisi kätköä! ^^ Yksi oli vielä hieman lumen ja jään takia saavuttamattomissa, niin meni sitä hetki etsiskellessä, mutta muuten kohtuu helppoja osui matkalle. Tosin aiemmin lajia kokeillut kaveri kyllä löysi 4/5 näistä kätköistä ensimmäisenä.. :D

Edit. Sekin on mukavaa, että tulee seikkailtua metsissä samalla. Kausittaissuunnistaja tykkää!
Muokannut 13.04.2015 14:09 pihlajapuu

14.04.2015 21:03 #8 :: Pyrexia
Geokätköily
Tämä tuntuu kyllä mielenkiintoiselta, tästä on muutenkin puhuttu niin paljon, että mielenkiintoa on ollut, mutta tietoa en ole ennen geokätköilystä etsinyt, kuin vasta nyt. Tuli tuossa vähän katsottua että täälläpäinkin olisi noita kätköjä, voisihan sitä tietysti yrittää, mutta mahdankohan löytää mitään. :blush:

 • Vehka hahmo Kirjoittaja
 • Vehka
  Poimuvelho
  Tasolla 37
  8.03

11.05.2015 21:40 #9 :: Vehka
Geokätköily
Hihih. Pitääkin tulla kertomaan parista uudesta kokemuksesta. :)

Tuossa pari viikkoa sitten kävin konttaamassa / pingviinikävelemässä viemäriputkessa. (Ei hätää, lajia vasta harkitsevat: se oli maastoarvoltaan vaikeimman luokan kätkö.) Ilma oli vaikeaa hengittää, putken pohjalla vettä, oli pimeää ja ahdasta ja lopulta reidet eivät kestäneet pingviinikävelyä, vaan piti kääntyä takaisin ja ryömiä suuaukolle. Sitä kätköä ei sitten löytynyt, mutta sovimme tiedekonsulttini kanssa, että haemme sen sitten talvella, kun ryömiminen on mukavampaa. :)

Tänään kävimme sitten Sipoosta hakemassa kaksi kätköä vähän ex tempore (tiedekonsultilla oli ollut huono viikonloppu ja koetin keksiä piristävän seikkailun), ja löysimme sattumalla todella siistin paikan. Se oli sellainen valtava siirtolohkare, joka oli haljennut useaan osaan ja muodostanut luolia, joissa saattoi ryömiä ja kiipeillä. Olin onneni kukkuloilla, koska paikka oli vain niin kaunis ja jännittävä! Ja löytyihän sieltä sitten se kätkökin viimein...

Pyrexialle muuten vielä sellainen neuvo, että kätköjen kuvauksissa on usein vihje, jonka avulla paikan päällä löytää sitten sen kätkönkin helpommin. :) Kätköillä on myös ne vaikeusastearvosanat, joten kun aloittaa helpoimmista, onnistumisen todennäköisyyskin on suurempi. Rohkeasti vain kokeilemaan!

 • Lexei hahmo
 • Lexei
  Epäkuollut
  Tasolla 25
  71.29

22.06.2016 00:18 #10 :: Lexei
Geokätköily
Aiemmin tällä viikolla mulla meni sadannen löydetyn kätkön raja rikki.

Kätköily on kyllä mun mielestä aika rentouttavaa touhua, hyvä tapa yhdistää liikunta ja ajan vietto ystävien kanssa :)

22.06.2016 01:51 #11 :: FreakyMike
Geokätköily
Naapurikaupungissa asuva kaksoisveljeni on geokätköilyä jo vuosia harrastanut aktiivikuntoilija, jolla on auton takakonttikin aina täynnä kaikenlaista kätköilyyn liittyvää roinaa lumikengistä, vuorikiipeilyvälineistä, teleskooppitikkaista ja kumiveneestä lähtien. Yksi viimeisimpiä hankintoja oli kuulemma semmoinen älypuhelimeen liitettävä kamera, mikä kuvaa ohuen taivutettavan kaapeliviritelmän läpi ihan samalla tavalla kuin ihmisen suolistoon ja muualle sisuksiin tungettavat lääketieteelliset kamerat.
En ole viitsinyt hankkia omaa tunnusta, mutta olen usein hänen mukanaan, kun veljeni käy läpi uusia kätköjä täällä lähempänä Rautjärveä. Pelkät tradit eivät itseäni yleensä kiinnosta, elleivät ne sijaitse luolien ja jyrkänteiden kaltaisissa erikoisemmissa luontokohteissa. Tykkään myös erilaisiin rakenteisiin huolella piilotetuista kätköistä. Joskus on näkynyt vaikka mitä pultinkannaksi tai koneenosaksi naamioituja kätköjä minkä ovat magneetilla kiinni esimerkiksi sillankaiteessa tai muussa vastaavassa paikassa.

Mysteerikätkötkin ovat hyvin mielenkiintoisia ja olen osallistunut jo useammankin semmoisen suunnitteluun ja purkkien sekä muiden rakenteiden toteutukseen, koska veljeni ei ole yhtä kätevä metalli- ja puutöissä. Yhdessä mysteerikätkössämme oli jopa Tardiksen muotoiseksi rakennettu purkki. Olen tehty myös yhden erikoisemman travelbuginkin, joka ehti kiertämään melkein 11000 kilometriä kadotessaan jonnekin Belgian suuntaan noin neljä vuotta sitten. Osa niistä yhdessä tehdyistä kätköistä on osoittautunut yllättävän suosituiksi ja uusia favopisteitä tuntuu tippuvan jatkuvasti etenkin yhteen kätköön joka on noin 300 metrin päässä talostani.

Hauskaa katsella joskus ikkunasta tai pihatöitä tehdessä, kun sinne menee tyyppejä haahuilemaan. Joku saattaa hoksata kätkön jo alle kymmenessä minuutissa, mutta olen nähnyt kätköilijöiden pyörineen siellä välillä jopa yli tunninkin ajan. :tongue:

08.07.2016 20:26 #12 :: Pyrexia
Geokätköily
Nyt, kun geokätköilyä on tullut harrastettua vähän päälle vuosi, alkuunsa aika vähän ja tänä kesällä hieman enemmän, niin tuntee itsensä vieläkin amatööriksi. Tällä viikolla tuli 100 löydettyä kätköä täyteen, mikä on sinänsä saavutus, koska viime vuonna tuli löydettyä vain 20 kätköä. Sitä huomaa kun on omin nokkineen opetellut tätäkin harrastusta, niin tietyntyyppiset kätkö eivät oikein aukea ja on luovuttanut sen tyyppisten kätköjen suhteen.
Mutta tämä harrastus on muuten hieno, koska se on todellakin vienyt ihan uusiin paikkoihin, jonne ei muuten eksyisi. Joskus kyllä tuntee saavansa hullun leiman, kun kiertelee jonkun puun tai liikennemerkin ympärillä, eikä huomaa heti ohikulkijoita (etenkin jos on jossain syrjässä, jossa ei edes osaa odottaa ketään ohikulkijaa, ja jos vielä ohikulkija menee niin hiljaa ohi). Sain aikoinaan myös äitini innostumaan tästä harrastuksesta, koska maastokätköillä on hyvä ulkoiluttaa samalla koiria.
Monesti sanotaan, että harrastuksien kautta saa kavereita, mutta geokätköily on omalla kohdalla ollut aika itsenäistä, ei ole tullut tutustuttua uusiin ihmisiin. Onkohan tämän tarkoituskin olla niin salaista? :smile:

 • Marski hahmo
 • Marski
  Soturi
  Tasolla 21
  70.74

25.02.2017 21:01 #13 :: Marski
Geokätköily
Itse aloitin kätköilyn kai vuonna 2010 tai jotain sen suuntaista (okei, ei mitään muistikuvaa, milloin sen aloitin). Silloin se oli superkivaa ja kävin melkein joka päivä niitä hakemassa, mutta nyt olen kyllästynyt siihen. On ihan mukava edelleen napsia sellaisia "Drive-in kätköjä" tai jostain luontopolun varresta jotain nopeita ja helppoja, sekä niitä vähän erikoisempia, kuten esimerkiksi Haksulandia (tietäjät tietää), mutta kaupunkikätköt sun muut älyttömyydet eivät ole enää kauhean mukavia.

Omien kätköjen tekeminen on kuitenkin edelleen kivaa ja omia kätköjä minulla on kolme (tai ehkä kaksi, kesällä se nähdään). Kaksi sijaitsee vanhempieni kotipaikkakunnalla ja yksi Ylläksellä ja kaikki ovat ihan vaan tradeja, mutta erilaisilla vaikeusasteilla.

Vaikka itse en olekaan enää hirveän innostunut kyseisestä lajista, sitä kannattaa kokeilla, sillä se on kuitenkin vähän erilaista kuin muu luontourheilu.

//Lisäys
Sitten minulla on pari lempikätköä juurikin niiden erikoisuuden takia. Mainittakoon nyt esimerkiksi tuo, jo kerran mainittu Haksulandia ja saman tekijän muut kätköt, kannattaa tutustua niihin ja hakea, jos sattuvat matkan varrelle. Myös ehkä kätköilyn pisin prosessi, "Synkkä salaisuus", mysteerikätkö turussa, jonka ratkomiseen meni kai vuosi, pitkän ratkaisuajan sarjaan kuuluu myös esimerkiksi "Tajunnanvirta", jota oli kiva ratkoa. Ja viimeisenä lempikätkönä mainittakoon "Sokeria ja rättejä" turusta, se on tällä paikalla ihan vaan siksi, että se on erittäin mielenkiintoisella pikalla, juuri sellaisella, jossa kaikki hämärähemmot kokoontuisivat, jos tietäisivät siitä. Mutta ei enempää spoilereita, koska se pilaa ilon ;)
Kannattaa kuitenkin tutustua ja ehkä hakea nuo yllämainitut.
Muokannut 25.02.2017 21:05 Marski

09.06.2017 23:31 #14 :: Pugitshu
Geokätköily
Jee! Muitakin harrastajia. Sanon nyt että olen uusi lukemaan tätä foorumi osiota joten en jaksanut kaikkia viestejä lukea :DD. Itse nyt kätköilyä harrastanut parisen vuotta vaihtelevin "pääsyjen". Loistoharrastus kyllä jonka kovasti oon koittanu tartuttaa muihin jotka ei niin liiku ulkosalla. Oon huomannu et monet innostuu jotka ei oo "lenkkeilijöitä" tai muita liikkujia niin innostuu sit tän myötä liikumaan luonnossa ja tutkimaan paikkoja. Tässä oppii paikkojen historiasta paljon. Itselle ei ole vielä ainakaan tullut kätköistä semmoista että pitää saada mahd. paljon vaan nimen omaan ne kätkön kuvaukset ja paikat herättää sen kiinnostuksen. kaikki kaupunki kätköt paikkakunnallani on melkeen käymättä. Metsään pitää päästä :) Vähä pelotti tuo pokemon villitys. Ei onneksi omaa poikaa vieny :D

09.06.2017 23:35 #15 :: Pugitshu
Geokätköily
Hienoa että äitisikin innostui. Harrastukseen liittyy jonkin verran niitä miittejä. täällä päin geokätköilijät esim kerääntyy keräämään roskia läheistä metsistä tms. ja on tapana muutenkin. mutta iteki tykkään yksinään seilailla. Pari kertaa oon samalla kätköllä törmänny toiseen ja se on ihan kivaa. vaikka itekkin piän itselleni vähän salaisena :D

Valvojat: SaranthaHiistu