-
- Sosiaalinen media
- Taverna / kyty | Eilen 23:50
-
- Kirja aiheinen Discord kanava?
- Tienristeys / kyty | Eilen 23:39
-
- Kotimaan politiikka
- Taverna / Fiktiivi | Eilen 22:51
-
- Sitaattivuoropuhelu
- Leikkinurkka / aituriar | Eilen 19:09
-
- Lukuhaaste: Helmet 2024
- Lukupiiri / HourglassEyes | 03.09.2024 17:35
Vuorokausirytmi
Kysely: Millainen vuorokausirytmi sinulla on?
Aamuihminen |
|
5 | 16.7% |
Iltaihminen |
|
19 | 63.3% |
Riippuu vuodenajasta |
|
2 | 6.7% |
Ei kumpikaan |
|
2 | 6.7% |
Molemmat |
|
2 | 6.7% |
Äänestäjiä yhteensä: 30 | |||
Sinun täytyy olla kirjautuneena, jotta voit osallistua tähän kyselyyn. |
Olen huomannut, että suurin osa tutuistani on iltaihmisiä, kun minä taas olen ehdottomasti aamuvirkku. Herään ihan mielelläni aamusta klo 4.30, jotta pääsen salille klo 5.30 ja sitten siitä töihin 6.30. Ihan parhautta. Saan kaikista eniten aikaiseksi aamusta puoleenpäivään kattavalla ajanjaksolla, mutta iltapäivästä on ihan turha yrittää mitään kovin vaikeaa. Alkuillasta usein piristyn taas, mutta kun kello lähenee iltakahdeksaa, otan ihan mielelläni kirjan käteen ja asettaudun lukemaan sänkyyn kissojen kanssa. Nukkumaan menen sitten kun väsyttää tarpeeksi, joka yleensä koittaa siinä kymmenen tienoilla.
Edes viikonloppuna ei jaksa nukkua pitkää, viimeisen viiden vuoden aikana ne kerran kun on tullut nukuttua klo 7 pidempään on laskettavissa yhden käden sormin. Aamu on vaan parasta aikaa vuorokaudessa minulle.
Mutta olen aika iltaihminen enkä niinkään aamuvirkku. Unirytmini on muutenkin huono, kun öisin tulee herättyä joskus kahden-kolmen välillä ja saan uudestaan unta vasta viiden-kuuden maissa. Ei ole mukavaa, jos joutuu heräämään aikaisin ja tekisi mieli vain nukkua lisää.
Mutta olen siis ehdottomasti iltaihminen ja aamut ovat minulle pahoilaisen keksintö. Valvon useimmiten puoleenyöhön ja heräisin mieluusti aina aikaisintaan yhdeksän tienoilla. Mikä tietysti on täyttä utopiaa työaikojen kannalta. Lisäksi olen "hidas aamukäynnistyjä" ; parin kahvikupin ja muutaman valveillaolotunnin jälkeen voin vasta sanoa heränneeni ja olenkin ehkä tehokkaimmillani juuri puolenpäivän tienoilla, iltapäiviksi tehot hiipuu ja illalla on taas energiaa. Aamuisin minulta on turha edes kysyä mitä kaupasta pitäisi tuoda tai varsinkaan mitä haluaisin syödä ruuaksi illalla. Mieluiten vietän aamukahvipöydässä tunnin verran aikaa jolloin herääminen tapahtuu pienissä asteissa. Tämäkin on valitettavasti vain vapaapäivien herkkua...
Tehokkainta aikaa tekemisen puolesta ovat aina illat, esimerkiksi kandini kirjoitin yliopiston tietokoneluokassa iltaisin kello 18-24 välillä. Työpäivän päätteeksi iskee kooma kuuden-seitsemän tienoilla, mutta kellon lähestyessä yhdeksää alan virkistyä, ja yhtäkkiä huomaan taas meneväni nukkumaan seuraavan päivän puolella. Ilman herätyskelloa minua ei saa ylös sängystä ennen puoltapäivää.
Aamuisin myös arvostan suuresti sitä, jos ensimmäiseen puoleen tuntiin kukaan ei puhu minulle mitään. Aamut eivät suoranaisesti ole mulle rankkoja, olen aika nopeasti toimintakykyinen, mutta eihän tuosta heräämisestä nyt juuri koskaan nauti. Haluaisin kyllä mielelläni olla aamuihminen, koska niissä varhaisen aamun tunneissa on vain oma tunnelmansa (minkä vuoksi olenkin yleensä hereillä vielä aamuyöllä). Ja muutenkin, jos alkaisi hommiin jo aamusta, tuntisi muutenkin olevansa tehokkaampi ihminen.
Mitä ihmettä? Kuulostaa ihan surrealistiselta että joku herää tuohon aikaan jos vain olisi mitenkään mahdollista nukkua yhtään pitempään.Emelie kirjoitti: Olen huomannut, että suurin osa tutuistani on iltaihmisiä, kun minä taas olen ehdottomasti aamuvirkku. Herään ihan mielelläni aamusta klo 4.30, jotta pääsen salille klo 5.30 ja sitten siitä töihin 6.30. Ihan parhautta.
Jos on töitä tai luentoja tai jotain vastaavaa niin laitan herätyksen sen verran aikaisemmin että ehdin juuri nousta, pukeutua, syödä aamiaista kiireettä ja matkustaa tapahtumapaikalle myöhästymättä. Jos ei ole aamupäivämenoja nukun suunnilleen yhdeksään tai kymmeneen. Olen huomannut että jos ei pidä mitään rotia herätyskellojen kanssa niin saattaa tulla nukuttua kymmenen tuntia yössä mikä on paljon enemmän kuin olisi tarpeen ja saattaa aiheuttaa väsymystä koko seuraavaksi päiväksi. Seitsemän-kahdeksan tuntia on minusta hyvä nukkumisaika mikä aika usein tarkoittaa suunnilleen klo 01-09 minun tapauksessani.
Aamulla olen toimintakykyinen n. viisi minuuttia herääisen jälkeen.
Skie kirjoitti: Haluaisin kyllä mielelläni olla aamuihminen, koska niissä varhaisen aamun tunneissa on vain oma tunnelmansa (minkä vuoksi olenkin yleensä hereillä vielä aamuyöllä). Ja muutenkin, jos alkaisi hommiin jo aamusta, tuntisi muutenkin olevansa tehokkaampi ihminen.
Olen miettinyt ihan samaa!
Ongelmanani on sängystä nouseminen. Pääsen kyllä ylös, jos siihen on joku pakottava meno, mutta muuten en nouse oikeastaan koskaan ylös silloin, kun herätyskello soi. On niin paljon helpompaa valvoa, kuin yrittää herätä aamulla. Iltaisin toki teen itselleni lupauksia, kuinka kerrankin olen selkärankainen ja nousen ylös heti. En kuitenkaan tunne itseäni juuri koskaan virkeäksi herätessäni. Minulla on ihan loistavat unenlahjat: pystyn nukkumaan lähes missä ja milloin vain, mutta se nukkuminen pitäisi myös saada katkaistuksi.
Tapsa kirjoitti: Jos on töitä tai luentoja tai jotain vastaavaa niin laitan herätyksen sen verran aikaisemmin että ehdin juuri nousta, pukeutua, syödä aamiaista kiireettä ja matkustaa tapahtumapaikalle myöhästymättä.
Tämä oli taktiikkani lukiossa. Kun jättää mahdollisimman vähän aikaa aamuun, ei tule torkutettua.
Puolikuu kirjoitti: Ongelmanani on sängystä nouseminen. Pääsen kyllä ylös, jos siihen on joku pakottava meno, mutta muuten en nouse oikeastaan koskaan ylös silloin, kun herätyskello soi.
Mä olen jostain syystä oppinut siihen, että kun herätyskello soi, mä nousen samantien. Se on niin refleksinomaista, että harvoin tulee edes miettineeksi koko asiaa. Joskus on niitä aamuja, että olen jo puolessa välissä kämppää ennen kuin edes tajuan mitä on tapahtunut. Sitten niinä harvoina kertoina kun en nouse heti sängystä, kissat oven toisella puolella alkavat raapia ovea ja huutaa, jolloin on pakko viimeistään nousta kun ei enää jaksa kuunnella (ne on itsepäisiä ja äänekkäitä) ja vähintäänkin avata ovi. Ja sitten onkin jo niin hereillä, että ei huvita enää nukkua.
Tapsa kirjoitti:
Mitä ihmettä? Kuulostaa ihan surrealistiselta että joku herää tuohon aikaan jos vain olisi mitenkään mahdollista nukkua yhtään pitempään.Emelie kirjoitti: Olen huomannut, että suurin osa tutuistani on iltaihmisiä, kun minä taas olen ehdottomasti aamuvirkku. Herään ihan mielelläni aamusta klo 4.30, jotta pääsen salille klo 5.30 ja sitten siitä töihin 6.30. Ihan parhautta.
Heh, jotain tuollaista avomiehenikin joskus sanoi...
Skie kirjoitti: Ehdottomasti iltavirkku, vaikka lahjakkuuteni nukkua melkein milloin vain takaa myös sen, että vuorokausirytmin kääntäminen on aina aika helppoa.
Tämä. Selvisin kyllä kesällä töihin aamuviideltä alkavaan vuoroon ihan yhtä hyvin kuin vaikka ilta- tai yövuoroon, ja itse asiassa tykkäsin noista vuoroista jopa enemmän kuin aamuseitsemän vuoroista, mutta eihän se nyt herra jestas ole silti mikään ihmisen aika nousta ja mennä töihin. Tosin "selviämisestä" iso osa oli sitä, että olen suhteellisen toimintakykyinen myös melko vähillä unilla, vaikka kykenisinkin nukkumaan vaikka 10 tuntia joka yö ja ilman herätyskelloa en heräisi ikinä "järkevään" aikaan mihinkään.
Minullakin tuotteliainta aikaa ovat kuitenkin illat ja oikeastaan myös yöt siinä puolenyön molemminpuolin, ja esimerkiksi viime yönä järkeilin (saavuttuani opiskelupaikkakunnalle vasta puoli kahdeltatoista), että on helpompi ja nopeampi tehdä pelisuunnittelun viikkotehtävä yöllä kuin herätä aamulla ennen kahdeksaa sitä tekeään (dl oli tänään klo 10). Toisaalta olen kuitenkin mieluiten töissä päiväsaikaan, esim. 7-15 tai 9-17 kuin illalla, koska olen järkeillyt, että en halua "tuhlata" päivän luovinta aikaa eli iltoja ja etenkin iltayötä töissä istumiseen. Varmaan suurimman osan esseistä olen kirjoittanut iltaisin kymmenen jälkeen, ja kandin analyysiosion ja johtopäätökset viimeisenä yönä ennen palautuspäivää...
Skie kirjoitti: Haluaisin kyllä mielelläni olla aamuihminen, koska niissä varhaisen aamun tunneissa on vain oma tunnelmansa (minkä vuoksi olenkin yleensä hereillä vielä aamuyöllä). Ja muutenkin, jos alkaisi hommiin jo aamusta, tuntisi muutenkin olevansa tehokkaampi ihminen.
Tässä olikin tiivistetty myös hyvin suhteeni aamuheräämiseen ja aamuihmisyyteen.
Kisat yleensä starttaa aamusta joten ei oo tarvinnu opetella aamuihi aikast herätyst.
Illalla kuuluu nukkua! 10-11 on aikas maksimi miho pysyy hereil
Herääminen vaatii myös jonkin verran ruokaa, mutta koska en yleensä saa mitään nieltyä ennen kello kymmentä (tulee vain paha olo) olen ottanut tavaksi skipata aamiaisen ja syödä sen sijaan vähän aikaisemman lounaan. Kahvia täytyy myös saada, toki.
Mun normaali työpäivä alkaa aikaisintaan kymmenen-yhdentoista aikaan, mutta voi hyvinkin jatkua puolilleöin, riippuen vähän miten paljon tehtävää on. Yritän saada syötyä joskus kuuden ja kahdeksan välillä illalla, jolloin on minulle luontevaa olla nälkäinen. Samalla pidän myös hiukan taukoa töistä, eli käytännössä siirryn työpaikalta kotiin, irkkaan vähän ja vastailen iltapäivällä tulleisiin sähköposteihin. 8-16 päivä ei toimisi mulla mitenkään: kahdeksalta en pysty kuin koomaamaan, ja iltapäivään mennessä olen vasta päässyt kunnolla käyntiin, joten neljän-viiden pintaan lopettamalla menettäisi ne tehokkaimmat työtunnit.
Luonnostaan mun unirytmini tuppaa asettumaan melko tasaisesti siihen, että nukahtaminen tapahtuu puolenyön ja yhden välillä ja herääminen yhdeksän ja kymmenen. Talvella lähempänä kymmentä, kesällä yhdeksää, riippuen myös siitä onko tullut nukahdettua 00:00 vai 1:30. Varhaiset aamut ovat mulle mahdollisia, mutta vaikeita – onnekseni elämässäni ei ole koskaan ollut tilannetta, jossa olisin joutunut nousemaan säännöllisesti ennen aamuseiskaa, vaan yleensä "varhainen" tarkoittaa mulle "ennen kahdeksaa", missä suhteessa olen kieltämättä etuoikeutettu. Jos herään kovin varhain, en pysty syömään aamiaista, ja näinä aamuina aivoilla kestää 2-3 tuntia herätä kunnolla – olen siis selkeästi iltaihmisempi kuin aamuihminen. Päivän parhaat työtuntini ovat iltapäivästä, tosin vähemmän aivotyötä vaativa mekaanisempi duuni onnistuu jo heti aamusta. Ideaalimaailmassa työpäiväni olisikin varmaan klo 12-20.
Minulla tämä "tila" taas on ennemminkin sellaisten 2-3 tunnin unien jälkeen. Normaaliunet on noin 8h. Olen huomannut, että jos unet on noin 4-5h, aamu on paljon vaikeampi kuin noilla "pikaunilla". Toki noiden pikaunien jälkeen se tehokas vaihe kestää vain jonnekin alkuiltapäivään, jonka jälkeen tarvitsee päikkärit tai tulee aika pitkä ilta. Jos unet taas jostain syystä on +10h, tahtoo koko päivä mennä vähän pöhnässä. Optimi on sellaiset 7-9h.Ageha post=68262 Hassu juttu sinällään, että sitten kun mennään alle 7 tunnin, mun keho menee johonkin tehospurttitilaan, joten 5-6 tunnin unilla pärjään kyllä loistavasti sen yhden päivän
Tässä hiljattain oli tilanne, jossa piti mennä ns. samoilla silmillä joku reilu 30h, mikä sekin onnistui yllättävän hyvin. Seuraavana iltana nukuin sitten parin tunnin päikkärit alkuillasta, joilla jaksoi sitten normaaleihin yöuniin asti. Ei tuota kyllä usein jaksa, mutta kertaluontoisena meni.
En ole ollenkaan aamuihminen. Tarvitsenkin yleensä reilusti aikaa aamulla ennen kuin olen kunnolla toimintakykyinen. Vihaan kiirettä aamuisin ja mieluummin nukun pari tuntia vähemmän kunhan on reilusti aikaa aamulla ennen kuin pitää olla jossain. Kauhulla ajattelen ihmisiä, jotka heräävät 15min ennen kuin pitää olla paikassa X.
Olen siis enemmän ilta- ja yöihminen, jolla tahtoo välillä nukkumaanmeno mennä vähän turhankin myöhään. Toisaalta kesäaikaan on ihan mukava herätä aikaisin aamulla, mutta harvemmin tulee niin kuitenkaan vapaaehtoisesti tehtyä.
Elättelen toiveita, että vanhemmiten minusta tulisi aamuvirkku kuten eläkkeellä olevasta isäukosta, joka siinä viiden korvilla alkaa odotella, että milloinhan sitä kehtaisi nousta sängystä.