- Painaja ja muita runoja
- Lukupiiri / Pisania | 18.09.2023 22:20
- Lukuhaaste: Helmet 2023
- Lukupiiri / Eija | 16.09.2023 14:02
Mikä sinua potuttaa nyt?
Kahdet kisat edessä ennen juhannusta, treenivuoroja jäänyt pois valmentajan aikatauluun liittyvistä syistä, ja minä olen joutunut työn takia jättämään harjoituksia väliin. Tänään sitten huomasin, että perjantaina olisi ollut jo kesätreenejä, lokoisan kesäsään yhä viipyessä luonamme - mutta en ollut muistanut niitä, vaan liehuin tansseissa. Jostain kumman syystä olin ymmärtänyt, että tuokin kerta jäisi väliin. Voi voi...Toivottavasti sinne meni edes joku, ettei valmentaja käynyt paikalla turhaan. Olin toki ilmoitellut viimeviikkoisista työesteistä, joten ehkä minua ei edes odotettu treeniin, mutta kyllä harmittaa haaskata vuoroja.
Tämä kesä tuntuu alkaneen toisiaan seuraavin kommelluksin!
Tämä kesä tuntuu alkaneen toisiaan seuraavin kommelluksin!
Minun uskomaton kyky kadottaa ja hävittää tärkeitä papereita. En tajua taas mihin varmaan talteen olen kätkenyt edellisen työpaikkani palkkatodistukset ja virkamääräyksen. Verokortti on myös löytynyt useamman kuin kerran ruttuisena ja repeytyneenä jonkun laatikon/laukun pohjalta. Ja sitten joku kasiluokan uskonnon koe kyllä löytyy nätisti kansiosta. Huoh.
Mikä sinua potuttaa nyt?
Minä sitten inhoan sensuuria ja suomalaisten kustantamoiden pakottavaa tarvetta julkaista kaikista klassikoista lyhennettyjä versioita. Kun luulen kirpputorilla tehneeni jonkun hulppean löydön, tarvitsee vain hiukan selata sivuja eteenpäin niin heti tulee vastaan se vietävän - - -.
Viimeksi eilen tuli kierrätyskeskuksessa vastaan tarjous: "Kolme kirjaa 1€". Hyllyssä näkyi sitten F.E. Sillanpään Ihmiselon ihanuus ja kurjuus, mitä olin juuri etsinyt. Mutta se oli lyhennetty versio! Miksi? Miksi aina - - -? Nykyään kirjaostoksilla pitää koko ajan olla varpaillaan ja suhtautua kaikkiin wanhoihin huippulöytöihin varautuneesti. Ja minä onneton sielu menin ostamaan Havukka-ahon ajattelijan ja Maa on syntinen laulun leikeltyinä... no onneksi ne eivät olleet sentään niiiiin huippulöytöjä, mutta silti.
Minulla ei ole aavistustakaan, mitä varten tätä tehdään (eihän kaikessa tietenkään voida puhua sensuroimisesta), mutta siitä minä sentään olen kiitollinen ettei nyky-Suomessa sensuroida (eihän?). Voi taivas, kun minä inhoan jo ajatusta siitä, että joku menee saksimaan jonkun toisen tekelettä ja nyhtää lopputuloksesta vielä rahaa. Lukisinko Juhannustanssit? Joo, ensin vain pitää etsiä jostain painos, joka on vuosilta 64 ja 65 tai sitten 90-luvulta eteenpäin! Lukisinko Suuren illusionin? Joo, mutta osa tekstistä pitää lukea kirjailijan muistelmista!
Sitten on tietenkin kaikkien rakastama Tuntematon sotilas, jota kieltäydyn kutsumasta siten, koska minä suostun tunnustamaan ainoastaan Sotaromaanin. Ei siinä mitään, jos kustantaja haluaa hiukan parantaa poistamalla pari turhaa kohtaa, mutta että poistella niin huolettomasti, että koko teoksen sanoma muuttuu! Hirvitys!
Suuren illusionin tapauksen vielä saatan sietää, koska ilmeisesti siinä poistojen syy oli yksinkertaisesti laadun parannus. Mutta silti aion lukea myös poistetut kohtaukset, ihan vain periaatteideni takia.
Tulipahan taas vaahdottua. Mutta kun tämä on vain niin kamalaa...!
Lepää rauhassa Väinö Linna! Ja pitkää ikää Hannu Salama! (Tarkoitan mitä sanon.)
Tulipahan taas vaahdottua. Mutta kun tämä on vain niin kamalaa...!
Mikä sinua potuttaa nyt?
Juuri silloin, kun on kiire, jok`ikinen juuri tuolloin tarvittu tavara katoaa kuin rinnakkaistodellisuuden väen näpistämänä. GRRRR!
Ja juuri kun uimavedet tuntuvat sopivan lokoisilta, sinilevä valtaa ne. Hyödynnän toki netin levätilanneilmoituksia, ennen kuin valitsen uimarannan, jota lähden etsimään. Nimenomaan etsimään: Eilisiltana suunnistin kohti meren rannassa sijaitsevaa, virallista uintipaikkaa, jossa en ole kertaakaan käynyt. Tietysti mestarieksyjyyteni pääsi taas irti, ja löysin tieni vallan toiselle rannalle. Se on viime kesistä tuttu, mutta pukusuojat olivat jo päivältä kiinni. Väkeä oli silti jonkin verran, ja muutama paikallisen avantouintiseuran jäsen meni polleasti pukusuojaan omine avaimineen. Minä vaihdoin vaatteet pukusuojan edessä penkillä. Kävi se niinkin, ja vesi oili lokoisaa. Aallokkokin oli vaimeampi kuin viime kerralla käydessäni. Vieraskielinen puheensorina nostatti tunteen: olen ulkomailla lomamatkalla. Uituani ja huuhtouduttuani rantasuihkun alla puin sukkelasti ja käpsyttelin kuvaamaan maisemia rannan ulkopuolelle. Matkalla havaitsin SINILEVÄVAROITUKSEN, jonka ohi en ollut kulkenut tullessani ja jota en netiltä muistanut, enhän alun perin valinnut tätä rantaa. Kun vedet ovat riittävän lämpimiä, ne ovat myös haitallisen leväisiä. GRRRR!
Huomasin, että ensi viikonloppuna - perjantain ja lauantain välisenä yönä - kotiplaneettamme varjostaa kiertolaistaan. Mutta pimennys alkaa jo silloin, kun kuu ei ole vielä noussut - eli vaikka olisi selkeä taivas, niin pimennyksestä näkyy vain osa. Onneksi kuunpimennys ei ole järin harvinainen tapahtuma - ja on näkemisen arvoinen.
Muokannut 22.07.2018 10:23 Piru Naiseksi Syy: lisöys ja sen peruutus
Oikeastaan en tiedä pitäisikö olla pottuuntunut vai kiitollinen, mutta kun on jo viikon ollut kuin Walking Deadin vuorosanaton sivuosa, niin sitten kun kerrankin viilenee ja pitäisi pystyä taas esim. pistämään nenäänsä ulos tai tekemään muuta hyödyllistä, niin silloin kroppa keksii ottaa takaisin kyseisen viikon aikana kertyneet univelat.
Yön nukuin kuin tukki, sitten heräsin aamulla vähän nysväämään, salille, syömään ja vain muutaman tunnin hereillä olon jälkeen takaisin punkkaan, muutama tunti unta kaaliin ja nyt tässä koneen äärellä istuen uusi yritys olla valveilla. Arvaan mitä tällaisella koisimisella teen sitten ensi yön ajan, jolloin pitäisi muka nukkua...
Ja sääherrat ovat puhuneet, että ei pelkoa helteiden päättymisestä, nyt viikonloppuna vedettiin vain vähän hengeä.
Oikeasti ei pitäisi valittaa, talvella vinguin että oispa jo kesä...
(Kappas, naispirun jälkeen tulee itsellekin kumma hinku yrittää tuoda kieleen vähän värikkyyttä
Hoksaan, että puhut 80-lukua edeltävistä yhteiskuntarauhaa uhkaavista teoksista, mutta sellaisella Valittujen Palojen kirjakerhon klassikko-osaston tasolla nuo kirjalyhennelmät valitettavasti vain kertovat nykyihmisestä ja nyky-yhteiskunnasta. Yli tekstiviestin pituista tavaraa ei jakseta lukea, ja kirjat myyvät vain jos ne ehtii lukemaan vessakäynnin aikana. Leffaversioita odotellessa.
(Okei... Lyhentelylle on tosiaan monia taiteellisiakin syitä, etenkin jos kirjailijalle on maksettu per sana, ei per laatu)
Oikeasti ei pitäisi valittaa, talvella vinguin että oispa jo kesä...

Adolfina Romanov kirjoitti: Minulla ei ole aavistustakaan, mitä varten tätä tehdään (eihän kaikessa tietenkään voida puhua sensuroimisesta), mutta siitä minä sentään olen kiitollinen ettei nyky-Suomessa sensuroida (eihän?).
Muokannut 22.07.2018 15:50 Rasimus
Hetkinen, Havukka-ahon ajattelijasta on lyhennetty jotain? Sehän on vain noin 200 sivua pitkä, luulin sen painosten sivumääräeron johtuvan vain tekstin jakautumisesta sivuille. Eikai siinä mitään kovinkaan arkaluontoista pitäisi olla?
Juhannustanssien kustantajaa ei oikein voi moittiakaan, jos kirja sisälsi kirjaimellisesti laittomaksi julistettua tekstiä.
Mikä sinua potuttaa nyt?
Havukka-ahon tapaukseen: kyseessä oli joku kokoelmateos, jonka kaikista teoksista oli saksittu jotakin. Ei siis yleensä ole! Anteeksi jos aiheutin hämmennystä, olin vain melko hiilenä aiheesta...
eBayn sun muiden kaupat ne tuntuvat joskus neuvostoliittosilta rektaalisheikkereilta. Vaihtoehtdot toimitukselle ovat "viikon sisällä" 15 puntaa ja "kuukauden sisällä" 5 puntaa, valitsen tietysti ensimmäisen kun paketti on melkein satasen sinällään. Viikkoon ei kuulu mitään ja eilen tulee ilmoitus, että lähetetty. Tracking ei tee vieläkään mitään, ja kyseessä on sentään ihan firma Hänen Majesteettinsa Yhdistyneessä Kuningaskunnassa eikä bulgarialainen mummo. Kuseeko siellä eBayn tekniikka vai pitääkö siellä vain olettaa, että 98% positiivisella palautteella myyjä on jo täysi kotirosvo?
Mikä sinua potuttaa nyt?
Kansankielellä se on perseensuristin, mutta olen samaa mieltä. Päätin juuri kokeilla ekaa kertaa elämässäni Postin pakettiautomaattia ja seurannan mukaan paketti on tälläkin hetkellä noudettavissa. En vain ole saanut tekstiviestiä, joka kertoisi lokeron avauskoodin. Tarkistin myös, olisiko sellainen tullut sähköpostiin, mutta eipä ole. Itse asiassa en syytä mistään paketin lähettäjää, mutta anyways.Echramath kirjoitti: eBayn sun muiden kaupat ne tuntuvat joskus neuvostoliittosilta rektaalisheikkereilta.
Kaikenmaailman pragmaatikot potuttaa. Kokoomuslainen saa ihan käsittämättömällä logiikkakikkailulla päähänsä, että parturikampaamoyrittäjä saa vain 14 % tuloistaan käteen (tähän jotenkin kuuluu mm. asiakkaana olevan datanomin tuloveroprosentti!), ja suomenkielinen Wikipedia päättää käyttää aina kuin on mahdollista englanninkielisiä nimiä paikkojen omakielisten nimien sijaan. Koska onhan se nyt pragmaattista, että kaikkea kutsutaan englanniksi suomenkielisessä tekstissä.
Mä en usko että tuo kokoomuslaisen juttu on pragmatismia. Tuo on vain typerää. Siis yhtään tietämttä mistä on kyse...
-+-+-
Mua potuttaa räksyttävä koira. Tai pikemminkin sen omistaja. Olen ennenkin kiinnittänyt huomiota, että sussari jätetään yksikseen pitkiksi ajoiksi (enemmän kuin normityöpäivän pituus matkoineen ja kauppakäynteineen edellyttää).
Mutta nyt lauantaina räksytys alkoi ensimmäisen kerran aamukymmenen maissa, toistuen pitkin päivää aina iltayhdeksään asti. Yöllä ei kuulunut mitään, mutta sitten tänään aamukuudelta taas alkoi.
Okei, voisin uskoa sen että yöllä oli omistaja kotona ja lähti sitten taas liikenteeseen, mutta sitten kävikin hissi ja sain päinvastaisia todisteita. Kuului selviä kotiintulemisen ääniä, kovaäänistä puhetta kahden henkilön välillä jne. Okei, etteivät vain olleetkin koko yötä poissa?
Ja pisteenä ii:n päälle: Tuntia myöhemmin koira taas räksyttää...
Mitä vittua? On helkkarin hyvä, että koiraa käydään silloin tällöin katsastamassa, mutta kyllä noin pääsääntöisesti sen seurana pitäisi olla kaikki pakollisilta työpoissaoloilta liikenevä aika. Koirat eivät ole leluja, jotka ovat ihmisen seurana kun tämä seuraa kaipaa, vaan myös koiran seurana on oltava, eikä siihen riitä pelkät ruokkimis- ja kusetus/paskatus-käynnit.
Jos se taas räksyttää, murisee ja uikuttaa koko tämän päivän, niin toivon hartaasti etteivät omistajat kävisi sitä vilkaisemassa edes senkään vertaa niin saisi kunnon perusteet tehdä ilmoitus eläinsuojelurikkomuksesta...
-+-+-
Ja pisteenä ii:n päälle: Tuntia myöhemmin koira taas räksyttää...

Muokannut 09.09.2018 10:29 Rasimus
Mikä sinua potuttaa nyt?
Tulehtunut olkapään lihas on vaikeuttanut töitten tekemistä heti loman jäljiltä. Viikko sitten työterveydessä kipulääkitystä määrättäessä kysyttiin, että katsonko pystyväni tekemään töitä ja tuumasin, että juu, juu, kyllä se tästä. Eilen illalla teki mieli huutaa välillä suoraa huutoa, kun jokainen käden liike aiheuttaa kipuaaltoja. Tänä aamuna heräsin kipuun ja luovutin. Varasin ajan uudelleen työterveyteen ja menen hakemaan sitä sairaslomaa... Ja elättelen toivoa että saisin jotkut "taju kankaalle" lääkkeet, että nukkuminen onnistuisi...
Mikä sinua potuttaa nyt?
Youtube-videot, jotka alkavat tähän tyyliin: "Mutta ennen kuin jatketaan, niin muistathan liittyä kanavallemme. Meillä on paljon muitakin hyviä videoita ja haluamme, että et missaa niistä yhtäkään. Siis oikeasti please, painathan sitä liittymisnappia?"
Jotkut tubettajat sentään tajuavat jättää tuollaisen ruinaamisen videoidensa loppuun. Se ärsyttää sielläkin, mutta paljon vähemmän kuin alkuun sijoitettuna.
Mikä sinua potuttaa nyt?
On marraskuu, ja sen huomaa: Maksoin tänään vuokran, muuttunein yhteystiedoin ja uusin lomakkein. Kun tarkistin, mitä olen hyväksymässä, huomasin, että yrityksestäni huolimatta maksulomakkeella oli vanhoja tietoja. Mielestäni EN painanut ´hyväksy`-painiketta, ennen kuin havaitsin virheeni ja siis huokaisin helpotuksesta ja näpyttelin uudet tiedot.
Kun tarkastin, mitä olin maksanut, huomasin: olin maksanut vuokran KAHTEEN KERTAAN, toisen siis vanhoin pankkiyhteyksin (kuten luulin). Maksoin uudelleen, ja näpyttelin viestin vuokranantajalle: mitä tehdä. Oma mokahan tuo oli, mutta ei sen silti pitäisi johtaa rahojen katoamiseen. Lähetin asiasta sähköpostia vuokranantajalle.
Palasin verkkopankin ääreen ja tutkin maksutiedot uudelleen. Nyt tapahtumavirta kertoi selvästi, että olin maksanut molemmat erät ihan oikealle tilille ja oikein yhteyksin. Mielestäni ei asia niin ollut muutamaa minuuttia aiemmin! Joko havaintokykyni haahusi hetken tai sitten pankkiohjelmassa tapahtui muutos. Ihmettelen, miten voin lukea tekstin niin väärin! Ehkä minun sumeaa logiikkaa soveltavaan mieleeni nämäkin virhehavainnot sopivat tai ... vaihtoehdot taidan säästää seuraaviin tarinoihini.
No, kirjoitin uuden viestin vuokranantajalle ja odottelen vastausta. Oletan, että lisämaksu kuitataan joulukuun vuokraksi. Ehkä saan neuvoja siihen, miten toimia, jos todella vahingossa maksan vikatilille. Missään ei ole näet kielletty maksamasta vuokraa etukäteen, eikä maksulomakkeita ole korvamerkitty tietyille kuukausille - ainakin oletan niin.
Olen yrittänyt oppia jakamaan kuvia yms. materiaalia Instagramissa. Joskus olen onnistunut, sattumaltako löytänyt oikeat tunnukset ja tavat, mutta tänään ei kuvien lisääminen kännykältä onnistunut, ei sitten niin mitenkään.
Aikaa paloi niin makselu- ja selvityshässäkkään kuin hedelmättömään kuvienjakoyritykseen, enkä ehdi enää kirjoittaa tarinaa, jota jo mielessäni kehittelin. Se potuttaa.

Muokannut 01.11.2018 13:42 Piru Naiseksi Syy: lisäys
Minua potuttaa se, että vanhan hyvän ajan nettikahviloita tuntiveloitteisine pöytäkoneineen ei enää ole. Tampereen viimeinen lopetti reilu vuosi sitten, Helsingissä ei Mbaria lukuunottamatta ole ollut enää 2010-luvulla, ja se taas on aina täynnä.
Mikä sinua potuttaa nyt?
Itsekin käytin innokkaasti noitten nettikahviloitten koneita - pääsihän niihin näpyttelemään keikkatyrkkyjä yms. silloinkin, kun kirjastot olivat kiinni. Maksutkaan eivät kukkaroa riipineet - ja oliko ehkä velotuksen kohtuullisuus syynä siihen, että hyvillä liikepaikoilla sijainneet kahvilat lopettivat kannattamattomuuttaan? Vai onko ihmisllä nykyään niin paljon omia laitteita, että tämä liikemuoto on kuihtunut kuin videovuokraus?
Mikä sinua potuttaa nyt?
Meni niin sanotusti rahahommat persiilleen. Kuun alussa tulee aina ostettua esim. helvetisti levyjä ja hortoiltua ulkopaikkakunnilla kalliissa ravinteleissa, vaikka sisimmässään kyllä tietää, että se säästäminen pitäisi aloittaa jo silloin.
Ongelmat alkoivat, kun piti hankkia hammasosaproteesit, ettei purukalusto näyttäisi tenttuäijän vastaavalta. Neljä hunttia ja rapiat siihen paloi. Nytkin pitäisi pärjätä alle kymmenellä eurolla per päivä loppukuu, vaikka kaiken maailman lääkkeet pitää ruokakaupassa käymisen ohella vielä ostaa. Kuinhan sitä taas pärjäis...
Ne rahahuolet on tähän asti aina olleet huolistani pienempiä, enkä ole niin kovasti afääreistä ressiä ottanut. Mutta kyllähän tämä nyt ahdistaa ja vituttaa, ei voi mitään.