Sensaatio varmistui - naapuritähden elonkehällä planeetta

  • HVM hahmo Kirjoittaja
  • HVM
    Upseeri
    Tasolla 28
    36.89

24.08.2016 21:03 #1 :: HVM
Sensaatio varmistui - naapuritähden elonkehällä planeetta
Sensaatio varmistui - naapuritähden elämänvyöhykkeellä planeetta

Proxima Centaurilla on hivenen Maata suurempi kiertolainen. Lähin eksoplaneetta sijaitsee sopivasti elämän vyöhykkeen keskellä.
www.tiedetuubi.fi/avaruus/sensaatio-varm...ohykkeella-planeetta

Elikkä lähimmässä tähtijärjestelmässä sijaitsee planeetta tähden elokehällä. Aikaisemmin planeetoista on haaveiltu enempi Sol:ia muistuttavilla Alfa Centauri A:lla ja B:llä. Mutta kyllä tämä kelpaa kanssa.

Koska varmaa tietoa onko Proxima Centauri syntynyt yhdessä Alfa Centauri binaarin kanssa ei ole, voi tähti olla ties kuinka vanha. (Koska sen oletetaan olevan osa Alfa Centauria, sen iäksi yleensä ilmoitetaan sama kuin pääsarja binäärillä). Koska punaiset kääpiötähdet roihuilevat ja aiheuttavat myös muita harmeja planeetoilleen, niin jos planeetalla on elämää täytyy sen olla melko kovaa sakkia. Ja siis mahdollisesti ikivanhaa. Mutta (onneksi) luultavasi jatkuvat soihtupurkaukset tekevät avaruuslentojen tekniikan kehittämisen mahdottomaksi. Kannattaako kentaurilaiselle tästä huolimatta ruveta huutelemaan, en tiedä.
Muokannut 24.08.2016 21:40 HVM
Tykännyt: Strato

  • Iivari hahmo
  • Iivari
    Arkkivelho
    Tasolla 48
    4.10

25.08.2016 00:45 #2 :: Iivari
Sensaatio varmistui - naapuritähden elonkehällä planeetta
Tää on tietysti ihan jotain muuta kuin pikku-uutinen, mutta ehkä tätä ei kannata kuitenkaan siirtää omaksi aiheekseen? Meillä taisi olla eksoplaneetoista jokin yleisaihe, mutten äkkiseltään sitäkään hoksannut löytää.

Mielenkiintoista tässä on parikin yksityiskohtaa itse homman lisäksi: se, että planeettaa tutkinut tutkija on Suomesta kotoisin mutta töissä Englannissa, on jossain määrin kuvaavaa tämänhetkiselle tiedepolitiikallemme. Toisaalta naamakirjassa epäiltiin, että tää voi olla sen verran kovan luokan tiedeuutinen, että tutkijaryhmä voisi olla hyvinkin tiede-Nobel -ehdokas. Ja jos sattuisi voittamaan, olisi se suomalaisen tieteen historiassa harvinaista.

25.08.2016 09:43 #3 :: Echramath
Sensaatio varmistui - naapuritähden elonkehällä planeetta

Iivari kirjoitti: tutkijaryhmä voisi olla hyvinkin tiede-Nobel -ehdokas. Ja jos sattuisi voittamaan, olisi se suomalaisen tieteen historiassa harvinaista.


Fysiikasta ilmeisesti? En tiennyt tämmöisen edes menevän palkintokategorioihin ja suurin mullistus taisi muutenkin olla ensimmäistä eksoplaneettojen löytyminen ylipäätäänsä.

Vaikka kyllähän tässä nyt ovat scifikliseet vähän hämmentävän nätissä paketissa. Sotiminenkin voidaan lopettaa, koska avaruusalusvoitto on mahdollinen.

  • HVM hahmo Kirjoittaja
  • HVM
    Upseeri
    Tasolla 28
    36.89

22.02.2017 20:37 #4 :: HVM
Sensaatio varmistui - naapuritähden elonkehällä planeetta
Samantyylinen löytö vain 40 valovuoden päästä:
TRAPPIST-1-tähdellä kolme Maan kokoista planeettaa elämänvyöhykkeellä

"Tämä järjestelmä on luultavasti paras paikka etsiä vierasta elämää tällä hetkellä", uskoo Brice-Olivier Demory Bernin yliopistosta.