Äänestäminen vaaleissa

×

Kysely: Äänestätkö vaaleissa?

Kaikissa.
34 68%
Joissain.
12 24%
Kerran kokeilin.
Ei ääniä 0%
En.
1 2%
Jos saisin.
3 6%
Äänestäjiä yhteensä: 50
Sinun täytyy olla kirjautuneena, jotta voit osallistua tähän kyselyyn.
 • Hiistu hahmo Kirjoittaja
 • Hiistu
  Varjovelho
  Tasolla 62
  7.00

22.05.2014 12:04 #1 :: Hiistu
Äänestäminen vaaleissa
Äänestättekö vaaleissa? Tai äänestäisittekö, jos olisi äänioikeus?

Aihe tuli mieleen parhaillaan menossa olevista europarlamenttivaaleista: ennakkoäänestys jo päättyi mutta varsinainen vaalipäivä tulevana sunnuntaina.


Minä äänestän joissain vaaleissa. Tämänhetkisen asuinpaikkakunnan kunnallisvaaleissa en jaksanut äänestää, muutoin olen äänestänyt. Ainakin muistaakseni. Ehdokkaan valitsen aika paljon puolueen mukaan. Yksi puolue on ensisijaisena, paria muuta harkitsen, joitain en äänestä. Poikkeuksena presidentinvaalit. Tällä paikkakunnalla on ollut ongelmana, että tuon ensisijaisen puolueen ehdokkaana on henkilö, jota en haluaisi kannattaa edes minkään suhteellisen vaalitavan kautta.

Kävin äänestämässä myös näissä vaaleissa. Ehdokas oli ennestään tuttu nimi, mutta nousi esiin myös vaalikoneiden avulla, vaikka suhtaudunkin vaalikoneisiin vähän varauksella. En ole lainkaan varma, onko hyvä asia, jos poliitikko on asioista kanssani samaa mieltä, koska en mahdollisesti ole ihan tajunnut kaikkia vaalikoneessa kysyttäviä asioita. Yritän sitten lukea ehdokkaiden sanallisia vastauksia, vaikuttaisiko niissä olevan jotain tolkkua, ja katson kotisivut. En ollut sittenkään aivan varma, kävisinkö äänestämässä, mutta Helsingin Sanomien vaalikone näytti jonkin jollain perusteella muodostetun hämärän arvokoordinaatistokuvaajan, jossa minua ja tätä yhtä ehdokasta merkkaavat pallurat olivat päälletysten. Lisäksi taivaalla varmaan jyrähti ukkonen, jossain päin maailmaa. Täytyihän sitä sitten käydä.
Muokannut 22.05.2014 12:07 Hiistu

 • kyty hahmo
 • kyty
  Senesalkki
  Tasolla 43
  81.67

22.05.2014 12:30 #2 :: kyty
Äänestäminen vaaleissa
Pyrin kyllä äänestämään, mutta intoa laskee se että en koe sillä olevan juuri merkitystä. Ehdokkaan valinta on vaikeaa ja jos joku sopiva löytyy, ääneni menee joka tapauksessa puolueelle (eli sille eniten ääniä saavalle jota kaikki äänestävät koska tämä on ollut paljon esillä). Ja kummasti monelta unohtuvat vaalilupaukset.

Mutta toisaalta pitäisi äänestää niin voi ainakin sanoa että yritti vaikuttaa, varsinkin kun nyt ääniä kalastellaan eri tahoilta mm. kieltämällä ilmastonmuutos ja toivomalla liberalismin loppua (koska homot ja väärän väriset ovat kamalia, moraalin vahtiminen on tärkeintä ja tietysti se että itse saa rahaa vaikka ihmisoikeudet vietäisiin muilta pois). Ja ihmiset äänestävät koska nämä tyypit osaavat vedota yleisiin huolenaiheisiin. Ja äänestäjät eivät tunnu tajuavan miten heitä johdatellaan.

Kyllä, heräsin väärällä jalalla, luin uutisia ja kommentteja ja nyt tuntuu että suurin osa ihmisikunnasta on liian tyhmää tekemään oikeita päätöksiä. >_>'' Ehkä se menee iltapäivään mennessä ohi ja voin miettiä rauhassa ketä äänestän sunnuntaina.

22.05.2014 13:18 #3 :: pihlajapuu
Äänestäminen vaaleissa
^ Tämä on miullakin ehkä suurin syy äänestämiseen. Siis tasapainon säilyttäminen. Lisäksi ajattelen, että jos ei ole edes yrittänyt vaikuttaa äänestämällä, on vähän typerää sitten kritisoida vaalikaudella tehtyjä päätöksiäkään.

Miulla on suunnilleen kolme puoluetta, joiden parista yleensä valitsen ehdokkaan sellaisista, jotka vaalikoneissa nousevat korkealle ja joiden osaaminen ja näkökannat vaikuttavat koneiden perusteluissa ja/tai omilla sivuilla tolkullisilta. Lisäksi hivenen annan painoa myös sille, että millaisia tyyppejä puolueesta on todennäköisesti menossa läpi, että vaikka oma ehdokas olisi järkevä, niin jos todennäköisimmät läpimenijät ovat aivan idiootteja omasta näkökulmasta, niin äänestän toista puoluetta.

Eduskuntavaaleissa tosin lähdin liikkeelle siitä, että katsoin läpi puolueiden vaaliohjelmat ja valitsin ensin puolueen.

 • Dyn hahmo
 • Dyn
  Varjovelho
  Tasolla 67
  8.85

22.05.2014 13:45 #4 :: Dyn
Äänestäminen vaaleissa
Äänestän ja yleensä Vihreitä, mutta ehdokkaan valitsen sitten puolueen sisältä mielipiteiden, koulutustaustan ja yleisen mukavuuden perusteella. Yleensä yritän etsiä ehdokasta, jolla on suurinpiirtein samanlainen arvomaailma kuin minulla. Vaikka en moniin asioihin itse jaksa perehtyä - minkä takia en vaalikoneitakaan juuri täytä, ei minulla ole niihin mielipiteitä - niin luotan, että samanlaisesta arvomaailmasta asioita tarkasteleva ehdokas osaa tehdä minullekin mieleisiä päätöksiä. Toki esim. ympäristö-, tiede- ja koulutuspolitiikkaan liittyviä teemoja tulee lueskeltua ehdokkaiden blogeista ja ehkä niistä vaalikoneistakin valintaa helpottamaan.

Eipä yhdellä äänestäjällä tietysti paljon valtaa ole, mutta ei ole yhdellä ehdokkaallakaan, mutta hyvä se on kuitenkin äänestämässä käydä. Tulee vähintään fiilis, että osallistuu tämän yhteiskunnan pyörittämiseen. Toistaiseksi olen äänestänyt jokaisissa vaaleissa, joissa olen saanut. Tähän asti esim. presidentinvaaleissa on aina ollut loppusuorallakin hyvä ehdokas minulle, mutta jos kävisi niin, että kumpikaan ei miellyttäisi, en tiedä vielä, jättäisinkö kokonaan äänestämättä vai valitsisin sen pienemmän pahan sitten.
Muokannut 22.05.2014 13:46 Dyn

22.05.2014 18:20 #5 :: Louhikäärme
Äänestäminen vaaleissa
Äänestän tätä nykyä useimmissa vaaleissa. En ole lainkaan puolueuskollinen vaan päätän aina kulloisenkin tilanteen mukaan, minkä porukan kannalle kallistun - joskin eräitä puolueita en äänestäisi missään tapauksessa.

Minulle ehdokkaalla on varsin vähän merkitystä, varsinkaan eduskunta- tms. vaaleissa, joissa suhteellinen vaalimatematiikka takaa että äänesi hyödyttää ensisijaisesti puoluetta, toissijaisesti samasta puolueesta eniten ääniä haalineita - eikä lainkaan äänestämääsi ehdokasta siinä tapauksessa ettei tämä pääse läpi. Valitsen siis ensiksi sopivan puolueen ja sitten sen listalta parhaalta vaikuttavan ehdokkaan.

En ole koskaan käyttänyt vaalikonetta enkä aio tehdä niin vastaisuudessakaan.

22.05.2014 19:49 #6 :: haplotus
Äänestäminen vaaleissa
Muistelisin äänestäneeni kaikki vaalit laskien vain kahden puolueen ehdokkaita. En silti koe missään määrin olevani puolueuskollinen, ja näissä europarlamenttivaaleissa ääni meni ehdokkaalle puolueesta, josta aiemmin ajattelin etten nyt ainakaan sitä tule hetkeen äänrstäneeksi. Niin se mieli muuttuu kun oikean tuntuinen ehdokas löytyy.

Vaikka näin jälkikäteen miettien, olishan siellä ollut Jörn Donnerkin ehdolla.

 • Lenora hahmo
 • Lenora
  Hirviö
  Tasolla 24
  37.14

22.05.2014 20:13 #7 :: Lenora
Äänestäminen vaaleissa
Ehdottomasti äänestän, ihan vain siksi että koen tälläkin tavoin edes yrittäneeni tehdä velvollisuuteni yhteiskunnan yhteisen edun eteen.

 • Diara hahmo
 • Diara
  Baronetti
  Tasolla 39
  13.91

22.05.2014 20:58 #8 :: Diara
Äänestäminen vaaleissa
Olen äänestänyt kaikissa vaaleissa, joissa minulla on ollut äänioikeus. Minut on kotona kasvatettu siihen, että äänestys on kansalaisvelvollisuus siinä missä -oikeuskin, joten äänestämättä jättäminen ei ole vaihtoehto. Itse uskon siihen, että vaikka itse vaalit ei aina niin paljoa kiinnostaisi, niin omalta kannalta "oikean" puolueen äänestäminen mahdollistaa ehkä sen, että sen "väärän" puolueen edustaja ei tule valituksi.

Tästä itse asiassa juuri keskusteltiin, kun äitini oli sitä mieltä, että hän ei aio äänestää näissä eurovaaleissa. Ensimmäistä kertaa olisi äänestämättä. Me muut perheenjäsenet sitten hyvin painokkaasti puhuttiin juuri tästä, että mitä voi seurata, jos jättää laiskuuttaan äänestämättä. Lopulta kävin äitini kanssa ennakkoäänestämässä, itse kun olen kesän eri paikkakunnalla, joten en pääse itse vaalipäivänä äänestämään.

Olen aina valinnut samasta puolueesta ehdokkaan. Nuorempana kysyin vanhemmiltani, ketä äänestän, kun politiikka ei kiinnostanut. Toissakertaisissa kuntavaaleissa olin juuri muuttamassa toiseen kaupunkiin, joten kysyin vanhemmiltani suoraan, kenet he haluavat kunnanvaltuustoonsa, kun minua asia ei enää koskettanut. Nykyään pyrin valitsemaan ehdokkaaksi suhteellisen nuoren naisen, jolla on korkeakoulukoulutus, sillä uskon, että tällainen ihminen osaa ajaa minun asiaani opiskelijana.

 • Elenna hahmo
 • Elenna
  Ratsumestari
  Tasolla 26
  75.45

22.05.2014 21:11 #9 :: Elenna
Äänestäminen vaaleissa
Äänestin ennakkoon eurovaaleissa, ja kyseessä olikin ihka ensimmäinen äänestyskertani. Äänioikeus on yksi niistä asioista, jotka tuntuvat vasta saavutetussa täysi-ikäisyydessä erityisen hienoilta.

Puoluekantani on melko selvä, ja ainakin tällä kertaa etsin tietyn puolueen sisältä sopivan ehdokkaan. Käytin apuna pariakin vaalikonetta, jotta pystyin vertailemaan ehdokkaiden mielipiteitä.

Aion äänestää ahkerasti jatkossakin, se kun on yksi ainoista keinoista päästä itse vaikuttamaan päätöksentekoon. Tiedä häntä, kuinka paljon yksittäisellä äänelläni on vaikutusta mihinkään, mutta ainakin teen voitavani.

 • Skie hahmo
 • Skie
  Senesalkki
  Tasolla 44
  24.45

22.05.2014 22:03 #10 :: Skie
Äänestäminen vaaleissa
Äänestän kaikissa vaaleissa. Olen kasvanut poliittisesti aktiivisessa perheessä (äitini on tainnut olla elämästään parikymmentä vuotta kunnanvaltuustossa), joten kotona on jo käynyt aika selväksi äänestämisen tärkeys. Myös puoluepoliittinen aivopesu on tainnut toimia, ääneni menee aina samalle puolueelle. Tai on ainakin mennyt tähän mennessä, mistäpä tulevaisuudesta tietää. Ehdokas on sitten löytynyt puolueen sisältä joko itsestään tai vaalikoneiden avulla.

Toimin kuntani keskusvaalilautakunnassa edellisellä vaalikaudella ja siinä oli kyllä homma, jonka koin hyvin antoisana. Kyllähän siinä nyt pääsee ihan uudella tavalla lähelle äänestysprosessia kun aukoo vaalilippuja ja laskee ääniä. Tämän vuoksi olen myös presidentinvaaleja ja näitä eurovaaleja lukuunottamatta äänestänyt aina vaalipäivänä. Presidentinvaaleissa olin ulkomailla ja pääsin äänestämään lähetystössä, nyt en jaksa opiskelupaikkakunnalta vaalien takia lähteä kotiseudulle äänestämään.

Puoluejärjestelmät, äänestysprosessit ja muut poliittiset käytännöt ovat aina kiinnostaneet, siitä kai johtuu että valtio-oppia on tullut tässä sivuaineen verran luettua. Minusta kuitenkin tuntuu, että mitä enemmän politiikkatieteisiin on tutustunut, sitä epäpoliittisempi minusta on tullut ihmisenä. Mikä omalla tavallaan kyllä harmittaa... Mutta äänestämisen tärkeyteen uskon edelleen, se tuskin on lähiaikoina mihinkään muuttumassa.

23.05.2014 19:24 #11 :: Echramath
Äänestäminen vaaleissa
Minua niin sylettää tämä maailman meininki, että sen puolesta tapaan äänestää aina.

Ehdokkaan olen viime eduskunta- ja näissä eurovaaleissa kirjaimellisesti arponut – en toki koko poolista, mutta muutamasta vaihtoehdosta. Tässä on se ajatus, että jos tekisi mieli äänestää toisaalta nousevaa nimeä X, toisaalta melko varmaa läpipääsijää Y, voi valinta monella mennä X:lle, koska "Y pääsee varmasti läpi" ja lopputuloksena Y ei sitten pääsekään (Osmo Soininvaaralle kävi ilmeisesti kerran näin). Jos sen sijaan arpoo, voi antaa kummallekin "puolikkaan äänen" ja antaa sattuman valita kummalle ääni oikeasti menee.

(tämä toimisi erinomaisesti varsinkin jos kaikki vastaavan ongelman kanssa painivat toimisivat näin)

 • Tapsa hahmo
 • Tapsa
  Vampyyri
  Tasolla 32
  23.15

23.05.2014 19:43 #12 :: Tapsa
Äänestäminen vaaleissa
Äänestän joka vaaleissa. Valitsen ehdokkaani puolueen, iän ja sukupuolen perusteella. Jos tämän karsinnan jälkeen on useampi ehdokas jäljellä niin valikoneet ja ehdokkaiden sivut auttavat valitsemaan, yleensä mahdollisimman vasemmalla olevan ehdokkaan. Näissä vaaleissa kyllä hairahduin poikkeuksellisesti äänestämään miestä kun suositeltiin kyseistä ehdokasta.

 • Rinja hahmo
 • Rinja
  Aavevelho
  Tasolla 49
  66.97

23.05.2014 20:25 #13 :: Rinja
Äänestäminen vaaleissa
Olen äänestänyt kaikissa vaaleissa, joissa olen saanut äänestää. Edelliset eurovaalit olivat itse asiassa ensimmäiset vaalit, joissa sain, joten ympyrä sulkeutuu. Ennakkoäänestämistä en ole muuten koskaan harrastanut syystä tai toisesta, vaan olen aina äänestänyt vaalipäivänä.

Olen tainnut aina äänestää samaa puoluetta eli vihreitä. Tänä vuonna on ensimmäistä kertaa tämä kanta horjahdellut, ja ehdin jo päättää äänestäväni erästä tiettyä henkilöä vasemmistoliitosta, mutta sitten tuumasin, että ehkä eurovaaleissa on hyödyllisempää antaa äänensä vihreille sitten kuitenkin. Muita puolueita en ole harkinnut hetkeäkään, mutta ehkä niiden politiikka muuttuu joskus niin, että sekin aika tulee. Ehkä minä muutun joskus niin, mutta se ajatus on jo aika kauhea.

Aion äänestää kaikissa vaaleissa jatkossakin. Olen opiskellut poliittista historiaa niin paljon ja tunnen järjestelmää ja sen juuria niin hyvin, että tuntuisi ääliömäisyydeltä olla äänestämättä ja siten jättää käyttämättä helpoin mahdollisuus yhteiskunnan muuttamiseen suvaitsevampaan ja välittävämpään suuntaan. Hyvinvointiyhteiskunnan rakensivat poliitikot, jotka olivat kansan valitsemia. Viimeaikainenkin kehitys on ollut pitkälti sen tulosta, että jokin kansanosa on saanut haluamansalaiset poliitikot äänestettyä valtaan. En itse tunne siihen kansanosaan kuuluvani eikä nykyinen kehitys miellytä, joten sitä tärkeämpää on äänestää eikä heittää hanskoja tiskiin.

 • Diara hahmo
 • Diara
  Baronetti
  Tasolla 39
  13.91

23.05.2014 20:33 #14 :: Diara
Äänestäminen vaaleissa

Rinja kirjoitti: Edelliset eurovaalit olivat itse asiassa ensimmäiset vaalit, joissa sain, joten ympyrä sulkeutuu.


Minunkin ensimmäiset vaalit oli viimekertaiset eurovaalit :cheesy:

Nyt, kun aloin asiaa miettimään, niin minä olen äänestänyt useammin ennakkoon kuin itse vaalipäivänä. Ne ensimmäiset eurovaalit ja sitä seuranneet kuntavaalit taitaa olla ainoat, joissa olen itse vaalipäivänä äänestänyt. Pressanvaaleissa ja eduskuntavaaleissa olen äänestänyt kätevästi omalla koululla, kun ennakkoäänestysbussi on ollut koulun pihassa parkissa. Tavallaan vaalipäivänä äänestämisessä on se oma tunnelmansa, mutta niin on oma ruuhkakin. Ennakkoäänestyksessä on aina voinut kävellä suoraan koppiin ja koko homma on 5min hoidettu.

24.05.2014 12:47 #15 :: tiarAnon
Äänestäminen vaaleissa
Ranttasin tossa justiinsa aiemmin siitä, miten tärkeää nuorten kaupunkilaisten ois äänestää ennakkoon, koska siinä ihmisryhmässä on kaikkein eniten sitä, että äänestyspäivänä ei sitten jaksetakaan. Se on ongelmallista, koska esimerkiks Keskustan kannattajathan äänestää tosi paljon ennakkoon. :roll: Ennakkoäänestys on nopea ja kivuton prosessi, ite pyrin aina äänestämään ennakkoon, jos vain voin. Äänestän myös kaikissa vaaleissa, joissa pystyn. Musta on naurettavaa olla äänestämättä, ja paras tapa saada multa tunnin mittanen kiukkunen rantti on sanoa, että politiikka on liian vaikeeta tai se ei kiinnosta. :evil: Demokratia ei toimi, jos kaikki ei osallistu, ja jos demokratia ei toimi, me vaivutaan diktatuuriin.

24.05.2014 16:24 #16 :: HourglassEyes
Äänestäminen vaaleissa
Pyrin äänestämään joka vaaleissa, tapa on lähtöisn kotikasvatuksesta, isä painotti aina, että pienenkin ihmisen mielipiteellä on merkitystä, jopa sillä äänellä joka ei 'voittajalle' kuuluisikaan. Oman mielipiteen pitää antaa kuulua ja, kun äänestää oman asiansa puolesta, ni sitten on se "lupa valittaa". Turha on murpattaa, jos ei edes yritä tehdä asioille jotain. :cool:

24.05.2014 22:02 #17 :: krakken
Äänestäminen vaaleissa
Politiikkaa tulee seurattua melko aktiivisesti ja olen äänestänyt aina kun on mahdollisuus ollut. Perinnehenkinen ja vakiintuva käytäntöni on antaa ääni varsinaisena vaalipäivänä; myös mm. tuloslähetyksen seuraaminen kokonaisuudessaan kuuluu osaksi tätä menettelyä.

Vaalikoneita täyttelen ahkerasti mutta lähinnä kuriositeettina ja leikittelynä, ehdokkaan valinta kumpuaa loppujen lopuksi fiilispohjalta. Tasapainottelen puolueen ja henkilön äänestämisen välillä, lähtökohtana on hyvä tyyppi mutta muu lista ja ennen kaikkea kärkiehdokkaat tulee myös tutkittua. Puolueiden suhteen menen pienimmän pahan mukaan kun yleisesti sopivaa viitekehystä ei tunnu minulle löytyvän (muuten kuin suuntaa-antavasti). Helpompi noita on rajata pois kuin kannattaa.

Näissä vaaleissa on niin monta pähkäilyä ja taktikoinninhalua herättävää ristiriitaista tekijää (mm. EU-parlamentin voimasuhteiden mahdollinen muuttuminen ja tiettyjen suomalaispuolueiden meppipaikan olemassaolo ylipäätään) että saatan ratkaista asian äänestämällä taas protestihenkisesti pienpuoluetta. En sinänsä koe että ääni menee hukkaan, jonkun on tämäkin rääkäisy pimeässä tehtävä.

Eurovaaleissa ylipäätään harmittaa alhainen äänestysprosentti. Matala aktiivisuushan tarkoittaa yleensä oikeiston voittoa.

Ihmisten poliittiset näkemykset kiinnostavat minua jopa siinä määrin että unohdan joskus lahopäisyyttäni että asia on joillekin hyvin yksityinen.
Muokannut 24.05.2014 22:04 krakken

 • Emelie hahmo
 • Emelie
  Verivelho
  Tasolla 58
  9.41

25.05.2014 09:10 #18 :: Emelie
Äänestäminen vaaleissa
Olen tähän mennessä äänestänyt kaikissa vaaleissa, joissa olen saanut. Ja suosin ennakkoäänestämistä, en ole varmaan kuin vain kerran tai kaksi äänestänyt varsinaisena äänestyspäivänä.

Ehdokkaan valinta riippuu aika paljon siitä, että mistä vaaleista on kyse. Välillä äänestän henkilöä, välillä puoluetta. Parhaassa tapauksessa sekä että, kuten esimerkiksi tällä kertaa kävi. En ole puolueuskollinen vaan äänestän sellaista puoluetta ja/tai henkilöä, joka tuntuu omimmalta. Vaalikoneista löytää vähän osviittaa, mutta en ole tainnut kertaakaan äänestään koneiden minulle arpomaa parhaiten sopivaa ehdokasta (tai edes top 5 löytyvää).

25.05.2014 13:11 #19 :: pihlajapuu
Äänestäminen vaaleissa

krakken kirjoitti: Puolueiden suhteen menen pienimmän pahan mukaan kun yleisesti sopivaa viitekehystä ei tunnu minulle löytyvän (muuten kuin suuntaa-antavasti). Helpompi noita on rajata pois kuin kannattaa.

Tää vois olla täysin myös miun suusta. Eniten ovat yleensä miulla törmäyskurssilla haja-asutusalueiden ja maaseudun elinvoimaisuuden tukeminen (liikenteen verotus, julkinen liikenne, kaavoitus, palveluiden keskittyminen ja muu maaseudun kurjistaminen, pitkiin työmatkoihin suhtautuminen vähennysten ja verotuksen kautta jne.) ja sitten mm. tasa-arvo-, koulutus-, tiede- ja ihmisoikeusasiat.
Muokannut 25.05.2014 13:12 pihlajapuu

25.05.2014 13:22 #20 :: Morgan Blood
Äänestäminen vaaleissa
Olen juuri lähdössä pudottamaan ääntäni lokeroon. Europarlamenttivaaleissa on aina vähän enemmän projektia etsiä hyvää ehdokasta. Pitää katsoa europuolue, kotopuolue ja ehdokas kuntoon :P Kyllä sekin tosin onnistuu. Pitkästä aikaa ääni putosi Vasemmistoliitolle, kun yleensä Vihreät ovat ääneni nielevä puolue.

Valvojat: IivariSarantha