Aiheen vierestä – muita tapahtumia

 • Echramath hahmo Kirjoittaja
 • Echramath
  Baronetti
  Tasolla 35
  65.84

27.08.2017 14:05 #1 :: Echramath
Aiheen vierestä – muita tapahtumia
Tähän ketjuun voisi kerätä tietoa tapahtumista, mitkä nyt eivät ole ihan spefihommia, mutta jolla voisi olla keskimääräistä enemmän kiinnostusta Risingin käyttäjäkunnassa, kuten nyt vaikka jos aiheena on "oikea" tiede, oikea historia, muu kulttuuri joka jotenkin liippaa läheltä. Esimerkkinä vaikka Hämeen keskiaikamarkkinat – tämänvuotiset olivat toki viime viikolla, ei niistä sen enempää, mutta eiköhän nuo ole ensi vuonnakin.
Tykännyt: HourglassEyes

 • Echramath hahmo Kirjoittaja
 • Echramath
  Baronetti
  Tasolla 35
  65.84

27.08.2017 16:03 #2 :: Echramath
Aiheen vierestä – muita tapahtumia


Helsingin (ties kuinka monennet) sarjakuvafestivaalit

2.–3.9.2017
KATTILAHALLI, SÖRNÄISTEN RANTATIE 22
Tapahtuma on ilmainen


sarjakuvafestivaalit.fi
(tuolla sivulla on alasvetovalikot hiukan omituiset, itseltäni kesti hetki löytää näytteilleasettajat, mutta ovat ne siellä)
www.facebook.com/events/334517770321271/


Helsingin sarjisfestarit ovat olleet aina vähän tuuliajolla, mitä tulee tapahtumapaikkaan. Luulisi, että pääkaupunkiseudulla on taloja, mutta kun tapahtuma on haluttu pitää kohtalaisen keskeisellä paikalla (lähinnä satunnaisten paikallaosujien houkuttelemiseksi basaariin) ja budjetti on rajallinen. Ensimmäinen kokemukseni tapahtumasta oli 2007 kulttuuriareena Gloriassa, mikä on todella sympaattinen paikka, mutta varsinaisesti sopinut minkäänlaiseen järkevään ohjelmaan lainkaan. Lisäohjelmaa oli jossakin ympäristössä, mitä ei meinannut ulkopaikkakuntalainen löytää ollenkaan, lukuunottamatta Black Door -nimistä pubia.

Tämän jälkeen kokeiltiin useita vuosia tapahtuman järjestämistä teltoissa, millä nyt oli omat lieveilmiönsä, kuten onneton akustiikka ja taistelu sääoloja vastaan, sarjakuvia taisi mennä ihan kirjaimellisesti pilalle jonakin vuonna, kun lämmitys petti yöllä. Viime vuonna satoi aivan kaatamalla myös festaripäivän aikana ja tuuli pyrki telttoihin sisään. Lisäksi puheohjelmaa oli jouduttu sijoittamaan Kirjasto 10:een ja Kiasmaan, joista ensin mainitun löytäminen osoittautui välillä haasteelliseksi.

Historiikistä viis, nyt festivaali on siis Suvilahdessa, Flow- ja Tuskafestareista monille tutuilla mailla. Itse en ole paikalla koskaan käynyt, mutta toive on, josko homma nyt muistuttaisi enemmän tavanomaista conia eli sikäli kun puheohjelmaa, paneeleita, kunniavieraiden haastatteluja tai muuta vastaavaa järjestetään, yleisö mahtuisi paikalle ja nämä myös kuulisivat mitä puhutaan.

Sarjisfestareiden vieraslistaa on erinäisissä piireissä arvosteltu välillä "elitististen taidepiirien" harrasteeksi. Oikeasti kyse on ollut enemmän siitä, että mainstream-sarjakuvan isot nimet tahtovat lentoliput ja hotellimajoituksen, omaelämäkerrallista taidesarjakuvaa tekevä berliiniläinen taiteilija taas voi tulla halvimmalla mahdollisellä liikennevälineellä ja asua jonkun suomalaisaktiivin kotona. Salaisuus ei ole sekään, että monet taiteilijoista on tuonut paikalle heidän suomalainen kustantajansa, joten aina vähän riippuu siitä, miten näissä puulaakeissa kulloinkin katsotaan järkeväksi sijoittaa.

Eli paikalla mm:

Hanneriina Mousseinen (kaksinkertainen Sarjakuva-Finlandia-ehdokas)
Sophie Labelle (transaktivisti jonka Assigned Male-sarjaan kaikki varmaan ovat törmänneet Facebookissa)
Leah Moore (muistaako joku esim. sen joku vuosi sitten tulleen Sherlock Holmes – Oikeudenkäynti -alpparin?)
Pertti Jarla (Pertti Jarla)
Gilbert Shelton (amerikkalainen hippiukko, kts. esim. Friikkilän Veljekset ja Grateful Dead -yhtye)
Charlie Christensen (tiedättekö Aarne Ankan, ruotsalaista yhteiskuntaa välillä terävästi, välillä viinanhuuruisesti kommentoivan puolisukeltajan, joka muistutti varsinkin alkuvuosinaan vähän liikaakin erästä amerikkalaisperäistä kollegaansa? Kirjastosta löytynee, vähintäänkin varastosta.)

Suomalaisen spefisarjakuvan ja kirjakuvituksen työmyyrä Petri Hiltunen ei ole varsinaisella vieraslistalla, mutta laiteille hänetkin on kutsuttu.

...ja jos haluaa ostaa sarjakuvia, myyntipöytiin saa hukattua kaikki rahansa. Paikalla on yleensä muutama kirjakauppa, kustantajia ja divareita. Festarialennuskin tunnetaan konseptina ja monesti sinne tuodaan jotain hajakappalelaatikoita, joita kukaan ei jaksa tunkea esim. nettikauppaan.

Omakustannetyypit ovat tänä vuonna Helsinki Zine Fest, jossa sitten kai on muunlaisiakin (ts. ei pelkästään sarjakuvaa sisältäviä) hämäriä DIY-juttuja kaupan.

No niin, tuli vähän pitkä mainospuhe tällä kertaa, mutta internetissä olivat niin huolestuneita, että kun sinne ei kukaan enää löydä vahingossa (jossain Lasipalatsinaukiolla nyt menee porukkaa muutenkin koko ajan joka suuntaan), pitäisi nyt houkutella ihmisiä paikalle ihan tahalteen.

 • kyty hahmo
 • kyty
  Senesalkki
  Tasolla 43
  21.15

27.08.2017 16:42 #3 :: kyty
Aiheen vierestä – muita tapahtumia
Joo, suomalaisen sarjakuvaskenen kuva on itselläkin aika pitkälle "elitistinen taidepiiri", jos nyt noin kärjistettyä ilmaisua viitsii tässä itse käyttää... Varsinkin kun kuulee jatkuvasti sitä, että ainoa suomalainen sarjakuva mitä kannattaa viedä ulkomaille on suomalainen taidesarjakuva koska sellaista ei tehdä muualla, ja siitä jää sitten kuva että tyypit piirtävät omakustanteita toisilleen ja muita tekijöitä ei oteta oikein vakavasti... MUTTA siitä huolimatta melkein kaikista tapahtumista löytyy kaikenlaista porukkaa myymästä. Toinen iso yleinen (=ei pelkkä manga) sarjistapahtuma on keväällä oleva Tampere Kuplii , jota saa tietysti odottaa talven yli mutta joka ei anna ainakaan itselle yhtä "elitistisiä" viboja kuin Helsingin pää.

Keskiaikamarkkinoita järjestetään useampiakin kesällä, joista isoimmat ovat Hämeenlinnassa ja Turussa, mutta ne ovat nyt tämän vuoden osalta jo menneet. Keskiaikaa vanhempaa löytyy syksyllä Helsingin Pukkisaaresta, jossa järjestetään vuotuiset muinaismarkkinat 2.-3.9.2017. Pukkisaari on siinä Seurasaaren tykönä.

Marraskuussa on Martin Markkinat Helsingissä Kaapelitehtaalla, mikä voi innostaa senkin takia että yleensä seassa on ollut käsityöläisiä, jotka valmistavat historiaan vivahtavia rautaesineitä tai vaatteita, jollaisia harvemmin näkee Suomen päässä. Lisäksi paikalta saa luonnollisesti paahdettuja manteleita ja markkinoilla on runsaasti ruokaa esillä kuin keskiaikaisella torilla ikään...

Myös marraskuussa on Helsingin Wanhassa Satamassa jälleen Lakritsi- & Salmiakkifestivaalit , joka saattaa jotakuta kiinnostaa (ja jää helposti piiloon). Festareille on pääsymaksu ja paikalla menee helposti vielä lisää rahaa suunnattomien lakritsi- ja salmiakkilöydösten äärellä.

 • kyty hahmo
 • kyty
  Senesalkki
  Tasolla 43
  21.15

07.09.2019 20:57 #4 :: kyty
Aiheen vierestä – muita tapahtumia
Heräsin tähän vähän myöhään, mutta tänään tuli käytyä pitkästä aikaa Helsingin sarjakuvafestivaaleilla, jotka ovat siis vielä huomenna ja edelleen Suvilahdessa. (sarjakuvafestivaalit.fi/)
En päässyt paikalle viime- enkä edellisenä vuonna joten paikka ei ollut entudestaan tuttu. Nyt tuli kuitenkin huomattua että väkeä oli selvästi vähemmän kuin aiemmin. Samaan aikaan ollut Tracon saattaa tietenkin vaikuttaa... Sekä se, ettei satunnainen kulkija varmasti poikkea Suvilahteen vahingossa, kuten aikoinaan kun tapahtuma oli Lasipalatsin aukiolla.

Vaan taitaa se sarjakuva ollakin lähinnä alakulttuuria Suomessa... sääli sinänsä.

Tämä ketju onkin näköjään unohtunut, mutta tänä viikonloppuna on tuttuun tapaan myös jo mainitut Pukkisaaren muinaismarkkinat Helsingissä. Syksymmällä on Lakritsi- ja Salmiakkifestivaalit Wanhassa satamassa 26. - 27.10 (www.lakritsifestivaalit.com/) Ja Martin Markkinat ovat nekin tuttuun tapaan Helsingissä Kaapelitehtaalla marraskuussa.
Tykännyt: Wanda, Adolfina Romanov

 • kyty hahmo
 • kyty
  Senesalkki
  Tasolla 43
  21.15

08.09.2019 12:06 #5 :: kyty
Aiheen vierestä – muita tapahtumia
Ai niin, Helsingin seudulla vielä yksi tapahtuma, onhan Viaporin kekrikin tulossa 2. marraskuuta. www.viaporinkekri.fi/
Tykännyt: Fiktiivi

 • kyty hahmo
 • kyty
  Senesalkki
  Tasolla 43
  21.15

06.10.2020 00:40 #6 :: kyty
Aiheen vierestä – muita tapahtumia
Stadilaisia saattaa kiinnostaa että Viaporin Kekri järjestetään ilmeisesti myös tänä vuonna 31.10.
Muoks: Aiempi viarporinkekrifi-linkki on näköjään vanhentunut tms joten poistin sen, ainakin itsellä lakkasi toimimasta ja herjasi sivun olevan mahdollinen tietoturvariski. Suomenlinnan omilta sivuilta löytyy nyt näköjään
tapahtuman nykyinen virallinen sivu .

Tietysti on mahdollista, että tapahtuma joudutaan vielä perumaan. Olen jo valmistautunut siihen etten ehkä voi mennä, mikä on harmi sillä olen pitänyt tapahtuman tunnelmasta. Toki siellä voi teoriassa pitää turvavälejä, ja tänä vuonna ulkosalla syömiseen varmaan kiinnitetään erityisen paljon huomiota. Aiemmin suurin osa tapahtumista, kahviloista ja ravintoloista ovat operoineet välillä hyvinkin tiiviissä tunnelmissa sisätiloissa, vaikka ulkona syöminen on myös ollut vaihtoehto. Mutta pukinpolttotilaisuudessa ja erityisesti lautalla on ollut perinteisesti hyvin ruuhkaista.
Muokannut 18.10.2020 23:56 kyty Syy: Uusittu linkki