Helsingin kirjamessut 26.-29.10.2017

 • Dyn hahmo Kirjoittaja
 • Dyn
  Varjovelho
  Tasolla 66
  89.33

07.10.2017 18:49 #1 :: Dyn
Helsingin kirjamessut 26.-29.10.2017
Helsingin kirjamessut tapahtuvat taas lokakuun lopulla Pasilan Messukeskuksessa. Perinteiseen tapaan kokoan oheen scifi- ja fantasia-aiheiset vinkit ohjelmaan. Tässä ketjussa voit jakaa myös omat ohjelmavinkkisi, huhuilla messuseuraa ja vaikka kertoa ihan vain fiiliksiäsi!

Koko ohjelma löytyy osoitteesta kirjamessut.messukeskus.com/

Ketjussa saa myös mainostaa omiaan, tuttujen, kääntämiään, kustantamiaan tai muita kirjoja, joiden myyntiä haluaa edistää tai joista on messuilla hyvä tarjous luvassa.

Erityismainintana: Rising järjestää tänä vuonna messuilla myös ohjelmaa! Tervetuloa seuraamaan perjantaina kriitikoitamme keskustelemassa.

27.10. 18:30-19 Kullervo
Millaista fantasiaa oikeasti luetaan - Internet sen paljastaa

Scifi- ja fantasiasivusto Risingshadow.fi:n yli 230 000 käyttäjien kirja-arviota eivät voi olla väärässä. Panelistit ruotivat vuoden parhaat kirjat tilastojen valossa ja antavat omat kuumat vinkkinsä vuoden lukusaaliiseen.
Esiintymässä: Miina "Vehka" Hakonen, Max "max" Lampinen, Ella "Dyn" Peltonen (pj), Juha "Dragan" Salmi, Niina "Nafisan" Tolonen ja Leena "sharilynn" Viitanen
Muokannut 07.10.2017 18:55 Dyn

 • Dyn hahmo Kirjoittaja
 • Dyn
  Varjovelho
  Tasolla 66
  89.33

07.10.2017 18:49 #2 :: Dyn
Helsingin kirjamessut 26.-29.10.2017
Torstai 26.10.

10:30-11 Kullervo
Muumeista miljoonabisnes
Pienen peikon ympärille on muodostunut teollisuus, joka synnyttää iloa kaikkialla maailmassa. Suomalainen menestystarina vertaansa vailla. Liisa Vähäkylä

10:30-11 KirjaKallio
Kaksoisauringot-fantasiatrilogia
Ihmisistä ja seleeseistä kertova omaääninen fantasiatrilogia on kiehtova yhdistelmä villiä länttä, steampunkia ja luonnonläheistä magiaa. Romaanit Hän sanoi nimekseen Aleia ja Seleesian näkijä käsittelevät mm. toiseuden pelkoa ja anteeksiantoa. Erika Vik

13-13:30 Ellibsin osasto 6k41
Sini Helminen & Elina Pitkäkangas
Kirjailijat Sini Helminen ja Elina Pitkäkangas kertovat uutuuskirjoistaan Kiven sisässä (Helminen, kustantaja Myllylahti) ja Kajo (Pitkäkangas, kustantaja Myllylahti).

13-14 Lasten touhupiste
Soturikissat-puuhapaja
Soturikissat-puuhapajassa voi askarrella itselleen soturikissanaamarin, kuvata itsensä Soturikissat-seinäkkeen edessä, osallistua kirja-arvontaan ja hakea nimikoneesta oman kissanimen. Tarjolla on myös Soturikissat-pinssejä.
Erin Hunterin Soturikissat (Warriors) on maailmalla ja Suomessa suursuosioon noussut nuortenfantasiasarja, jossa seurataan neljän villin kissaklaanin elämää.

14-14:30 Eino Leino
Matka muinaiseen Suomeen
Jännittäviä muinaispaikkoja ja jäännöksiä löytyy myös Suomesta! Lähde aikamatkalle menneisyyteen, josta kalliomaalaukset, uhrilähteet, kalmistot ja aarrekätköt kertovat. Tutustu muinaissuomalaisten elinkeinoihin, uskomuksiin ja arkeen arkeologin ja muinaistekniikan artesaanin johdattelemana. Nähtävänä on myös muinaissuomalaisia asuja ja työkaluja. Ilari Aalto, Elina Helkala

14-14:30 Mika Waltari
Haudattu jättiläinen
Kazuo Ishiguron Haudattu jättiläinen kertoo vanhan avioparin Axlin ja Beatricen matkasta poikansa luo. Tämä maaginen tarina on teos rakkaudesta, kaipauksesta ja siitä, mitä unohduksella ja muistamisella voi olla tekemistä rauhan ja sodan kanssa. Suomentaja Helene Bützow

14:30-14:45 Museovirasto 6a90
Museoviraston arkeologiset kokoelmat ja metallinilmaisinlöydöt
Amanuenssi Ville Rohiola kertoo Museoviraston arkelogisista kokoelmista ja metallinilmaisinlöydöistä.

14:30-15 Magia
Timo Parvela: Kepler62
Huikean suosion saavuttaneessa Kepler62-avaruusseikkailussa maapallon luonnonvarat ovat hupenemassa, minkä vuoksi joukko lapsia on lähetetty kauas avaruuteen tutkimaan maapallon kaltaista planeettaa. Timo Parvelan, Bjørn Sortlandin ja Pasi Pitkäsen kirjasarja on tulossa päätökseensä.

15-15:30 KirjaKallio
Kajo
Kuura-trilogian toisessa osassa turvallinen koulumaailma jää taakse ja urheilukentän valot korvautuvat korpimetsän hämärällä. Sarjassa klassiset ihmissusimyytit yhdistyvät nykypäivän Suomeen, missä vierauden pelko ja rajat jakavat ihmiset kahteen leiriin. Tämänhetkisessä maailmantilanteessa sarjaa voidaan pitää allegoriana ihmisten peloille ja tunteille. Elina Pitkäkangas

15:30-16 Olohuone
Fantastinen matkaopas
Finnconissa suursuosion saavuttanut Fantastinen matkaopas nyt kaikelle kansalle! Mikä on seuraava lomakohteesi? Kaipaatko lomalta rentoutumista vai silkkaa kauhua? Tule tutustumaan mitä omituisimpiin matkakohteisiin, opit mitä ei kannata syödä ja mitä kulmia välttää, jos haluaa pysytellä yhtenä kappaleena. Pandimensionaalisen matkatoimiston agentin Shimo Suntilan johdolla oppaina maailmojaan kehumassa on kolme teräväsanaista fiktiohenkilöä. Shimo Suntila, Helena Waris, Katri Alatalo, Petri Hiltunen

16-16:30 Mika Waltari
Villimpi Pohjola: Pelinavaus
JP Ahosen humoristinen kulttisarjakuva Villimpi Pohjola seuraa ikuisuusopiskelijoista koostuvaa kaveriporukkaa, joka on tehnyt valmistumisen välttelystä lähestulkoon taiteenlajin. Villimmän Pohjolan rennon surrealistiseen maailmaan on helppo jäädä koukkuun.

16-16:30 KirjaKallio
Kaarnan kätkössä
Väkiveriset-sarja päivittää kotimaisen kansanperinteen olennot tälle vuosituhannelle. Kaarnan kätkössä aloittaa urbaanin reaalifantasiasarjan, jossa kotoperäiset sinipiiat ja vuorelaiset korvaavat tuontivampyyrit. Mytologia tunkeutuu elävänä ja kihelmöivänä nuorten arkeen. Sini Helminen

16-16:30 Magia
Juha-Pekka Koskinen: Salaperäinen sirkus
Sirkuksen arvaamattomassa maailmassa kehenkään ei uskalla luottaa. Haavekauppiaasta alkanut lennokas sarja tempaa Samin, Liisan ja Jonin tällä kertaa sirkuksen maailmaan. Mihin kummaan sirkuksesta katoaa tavaroita? Epäilyt kohdistuvat pahimman kilpailijan Hannu Hatan kirppusirkukseen, ja Sami kumppaneineen joutuu melkoiseen pinteeseen todistaessaan omin silmin miehen kutistajan kykyjä. Mutta kun kyseessä on eriskummallista sirkusväkeä silmänkääntäjästä pelleen, keneen oikein lopulta voi luottaa?
Juha-Pekka Koskisen mielikuvituksellinen henkilögalleria, hirtehinen huumori, rikkaat yksityiskohdat ja lyömätön kerronnan tempo takaavat jälleen kerran laadukasta luettavaa niin pojille kuin tytöillekin. Helppolukuisessa sarjassa ovat aiemmin ilmestyneet teokset Haavekauppias, Lumottu lelutehdas ja Kirottu kartano.

16:30-17 KirjaKallio
Pikimusta, sysipimeä
Jenna Kostetin kolmas romaani Pikimusta, sysipimeä on kertomus Aurasta, joka selvittää sukunsa jatkosotaan liittyvää salaisuutta. Aiempien romaaniensa tapaan Kostet yhdistää suomalaista kansaperinnettä maagiseen realismiin. Esikoisromaanillaan Lautturi (2014) Jenna Kostet voitti Blogistanian Kuopus -palkinnon.

17-17:30 Eino Leino
Puhutaan Tovesta
Tove Jansson tunnetaan maailmanlaajuisesti muumikirjojen luojana; hänen kaunokirjallinen tuotantonsa on kuitenkin yhtä syvä ja monipuolinen kuin hänen uransa kuvataiteilijana. Mutta millainen hän oli ihmisenä?

17-18 KirjaKallio
Fantasia-keskustelu
Harry Potter -kääntäjä Jaana Kapari-Jatta ja lastenkirjailija Katja Krekelä uppoutuvat fantasian ihmeelliseen maailmaan. Mikä tekee mielikuvitusmaailmasta niin kiehtovan ja mikä fantasiakirjallisuuden merkitys on nuorten lukemiselle?

18-18:30 Mika Waltari
Yön kantaja
Tositarinaan perustuva kiehtova romaani 1800-luvun irtolaisnaisesta Amanda Aaltosesta. Älykäs Amanda ei sopeudu varattomille naisille tarkoitettuun nöyrään elämään ja joutuu itsenäisyytensä vuoksi lopulta Seilin saarelle. Katja Kallio

19-19:30 Aino
Tuska 20 vuotta
Suomen äänekkäimmän festivaalin taakse sukeltava historiikki esittelee miehet ja naiset Tuskan takana, leikkaa juoruilta siivet ja vahvistaa legendat todeksi.

19-19:30 Minna Canth
Rendel
Rendel pohjautuu syksyllä 2017 ensi-iltansa saavaan suomalaiseen supersankarielokuvaan. Jesse Haaja, Helena Waris

19-20 Aleksis Kivi
Suomi maailmanlopun kynnyksellä
Viettääkö Suomi koskaan 200-vuotisjuhliaan? Mitkä tieteelliset ja poliittiset mekanismit ovat suurimmat uhat ihmiskunnalle ja maailmanrauhalle? Häiriköivät dosentit eli arvokkaat tutkijat keskustelevat. Tuottajina Kulttuurihäiriköt, Rosebud ja Voima-lehti, moderoimassa Iida Simes.
Muokannut 07.10.2017 20:01 Dyn
Tykännyt: Taru Väyrynen

 • Dyn hahmo Kirjoittaja
 • Dyn
  Varjovelho
  Tasolla 66
  89.33

07.10.2017 18:49 #3 :: Dyn
Helsingin kirjamessut 26.-29.10.2017
Perjantai 27.10.

10:30-11 Kirjakahvila
Soturit – Assassiineista samuraihin
Keitä olivat historian pelätyimmät taistelijat temppeliritareista samuraihin? Millaista oli elämä ninjana tai tugeenikuristajana? Mystiset soturikulttuurit elävät yhä kirjallisuudessa, elokuvissa ja peleissä. Lavalla nähdään myös viikinkitaistelu! Karolina Kouvola, Harmaasudet ry:n näytöstaistelijat

12:30-13 Kirjakahvila
Euroopan rajamailla, realismin ja fantasian rajalla
Jani Saxell, Saara Henriksson ja Juhana Pettersson kulkevat uusimmassa romaaneissaan Euroopan sekä realismin ja mystisen rajamailla. Saara Henrikssonin Syyskuun jumalat on romaani sivustakatsojista, taustallaan suuntansa kadottanut nyky-Unkari. Jani Saxelin kolmas romaani Romanian romanista Florian Timárista sijoittuu ex-Jugoslavian rajoille. Juhana Petterssonin "Tuhannen viillon kuolema" aloittaa Rikkaiden unelmat -trilogian, jossa merenpinta nousee, rikas varautuu ja köyhä elää elämäänsä miten parhaiten taitaa.

13:30-14 Minna Canth
Tietoisuus, tekoäly ja robotit
Voisivatko robotit olla tietoisia? Pitäisikö robotin tuntea kipua ja mielihyvää? Miten kehittyvä tekoäly muuttaa tuntemamme maailman? Ja ennen kaikkea milloin tekoälyn ja robottien aika tulee?
Tiedemies, tekniikan tohtori Pentti O. A. Haikonen antaa kirjassaan tietoisuuden ja tekoälyn mysteerille oman perustellun selityksensä – ja kertoo, miksi aikaisemmat selitykset eivät ole toimineet. Haikosen vastaus yllättää ja ahdistaa.

14-14:30 KirjaKallio
Kaikkien aikojen pelit
Kaikkien aikojen pelit on ensimmäinen tietokone- ja konsolipelien perusteos suomeksi. Teos kattaa kolmekymmentä klassikkopeliä 70-luvun alusta aivan viime vuosiin. Mukana on niin pioneeriteoksia, miljoonahittejä kuin pitkäikäisiä suosikkeja. Yhdessä niistä rakentuu pelimaailman koko kuva, Pac-Manista Minecraftiin ja Pokémonista Grand Theft Autoon.
Digitaaliset pelit ovat viime vuosikymmenten merkittävin tulokas kulttuurin kentällä. Yhdet pelit tarjoavat hetken viihdettä, toiset kertovat tarinoita ja kolmannet luovat kokonaisia virtuaalimaailmoja. Kaikkia yhdistää kuitenkin interaktiivisuus: pelaaminen on aina aktiivista toimintaa! Klassikkopelien tarkastelun kautta Kaikkien aikojen pelit opastaa katsomaan tätä kokemusta pintaa syvemmälle. Mistä antoisa pelihetki koostuu?
Aleksandr Manzos (s. 1988) on peleihin erikoistunut vapaa toimittaja ja Pelit-lehden pitkäaikainen avustaja. Innostus digitaalista pelikulttuuria kohtaan on kulkenut mukana lapsuudesta saakka. Pelien ulkopuolella Manzos on muun muassa toimittanut Lumooja-kirjallisuuslehteä.

16:30-17 Takauma
Muinaisuutemme jäljet
Ensimmäiset ihmiset saapuivat Suomeen ainakin 11 000 vuotta sitten. Arkeologit palaavat kaukaisimmille juurillemme ja tutkivat, millaista oli arki ja juhla esihistoriassa ja keskiajalla. Milloin ja miten meistä tuli suomalaisia? Georg Haggrénia ja Anna Wessmania haastattelee Ilari Aalto.

16:30-17 Kullervo
Metsän äiti ja Väärän kissan päivä
Muistanko todella?
Voiko muistoihin luottaa? Ovatko ne todellisuutta vai mielikuvituksen muoto? Miten mielemme muokkaa reaalimaailmaa?
Spekulatiivinen fiktio tarjoaa loistavan kehyksen tarkastella mielen liikkeitä: se taipuu ulottuvuuksiin, johon realismi ei kykene. Kirjallisuus voi rakentaa lukijalle samanlaisia sokeita pisteitä kuin dementia tai unohdus, tai johtaa harhaan kuin valemuisto.
Keskustelemassa spekulatiivisen fiktion mestarit, Metsän äiti -teoksen kirjoittanut Anne Leinonen sekä muistamisen ja unohtamisen rajoja pohtivan Väärän kissan päivä -teoksen kirjoittanut Pasi Ilmari jääskeläinen.

17-17:30 Kullervo
Vaihtoehtoinen Suomi!
Kirjailijat visioivat Suomelle erilaisia nykyhetkiä ja tulevaisuuksia vaihtoehtohistorioiden ja science fictionin hengessä. Anne Leinonen, J. Pekka Mäkelä, Johanna Sinisalo, Vesa Sisättö (pj)

17:30-18 Mika Waltari
Joonaanmäen valaat
A. W. Yrjänän maailma on kuin Tove Janssonin ja Jules Vernen yhdessä kokoon keittämä: syvästi inhimillinen ja hivenen outo, jopa pelottava. Joonaanmäen valaat on runollinen, sadun ja myyttien elementtejä tihkuva, mieltä hivelevän vanhanaikainen seikkailutarina kaikenikäisille.

17:30-18 KirjaKallio
Avaruuden luotaajat – ihminen ja maailmankaikkeus
Interstellar ja Arrival -elokuvien pohjalta voi sanoa, että tarinankerronnassa suuret kuviot ja ihmiskunnan matka tulevaisuuteen ovat nyt ajankohtainen aihe. Miten tämä näkyy kotimaisessa kirjallisuudessa? Keskustelemassa scifi-kirjailijat Jussi Katajala, Shimo Suntila ja J. Pekka Mäkelä, sekä Kujerruksia-kulttuuriblogin pitäjä Linnea Peurakoski.

17:30-18 Kullervo
Maailmoja luomaan!
Maailmanrakennuksen työpajassa luodaan yhdessä fantasiamaailma tai pari vapaasti hyödynnettäväksi. Ohjelma on suunnattu kaikenikäisille kirjoittamisen harrastajille.

18-18:30 Kullervo
Kuvastaja-palkinnon jako
Suomen Tolkien-seura jakaa Kuvastaja-palkinnon vuoden parhaalle suomalaiselle fantasiakirjalle. Marianne Leikomaa

18:30-19 Kullervo
Millaista fantasiaa oikeasti luetaan - Internet sen paljastaa
Scifi- ja fantasiasivusto Risingshadow.fi:n yli 230 000 käyttäjien kirja-arviota eivät voi olla väärässä. Panelistit ruotivat vuoden parhaat kirjat tilastojen valossa ja antavat omat kuumat vinkkinsä vuoden lukusaaliiseen. Miina Hakonen, Max Lampinen, Ella Peltonen (pj), Juha Salmi, Niina Tolonen, Leena Viitanen
Muokannut 07.10.2017 19:12 Dyn
Tykännyt: Darkki, Taru Väyrynen

 • Dyn hahmo Kirjoittaja
 • Dyn
  Varjovelho
  Tasolla 66
  89.33

07.10.2017 18:50 #4 :: Dyn
Helsingin kirjamessut 26.-29.10.2017
Lauantai 28.10.

10:30-11 Katri Vala
Yliluonnollinen kokemus
Yliluonnollisena pidetyt kokemukset eivät ole kadonneet, vaikka rationaalinen maailmankuva on ottanut vallan. Sosiaalipsykologi Jeena Rancken tutkii kirjassaan, millä tavalla yliluonnollisena pidetty kokemus on vaikuttanut kertojiensa elämään.

11-11:30 Aino
Baalin palatsi ja kuninkaiden suku
Vuonna 1928 Syyrian rannikolta löydettiin muinaisen kaupungin rauniot sekä tuntemattomalla kielellä kirjoitettuja savitauluja. Niistä paljastui värikkäitä jumaltaruja, joissa Raamatun väärät jumalat juhlivat, taistelevat ja juonittelevat keskenään. Tapani Harviainen, Aarre Huhtala

11-11:30 KirjaKallio
Valpuri Vaahteran maaginen korva
Mitä jos saisit kuulla kaikki poikien ajatukset? Anna Hallavan nuortenromaanissa Valpuri Vaahtera kuulee uuden kykynsä myötä poikien salaisimmatkin mietteet päässään. Mutta se ei kuitenkaan ole ihan sellaista kun hän oli kuvitellut.

13-13:30 Magia
Harry Potter ja Tylypahkan kirjasto
Uusi annos lääkettä Potter-kuumeeseen! Professori Dumbledoren satuja, Ihmeotuksien olinpaikkoja ja Tylypahkan kirjaston lainatuimpiin teoksiin lukeutuva Huispaus kautta aikojen. Jaana Kapari-Jatta on suomentanut Tylypahkan kirjaston menestysteokset.

14-14:30 Eino Leino
Kulkemattomat polut
Entä jos Suomi olisikin kuulunut Tanskaan? Jälkikäteen katsottuna historiamme näyttää vääjäämättömältä polulta kohti itsenäistymistä. Toisenlaisilla valinnoilla ja päätöksillä nykypäivä ja menneisyys voisivat näyttää täysin erilaisilta. Nils Erik Villstrand, Petri Karonen

14-14:30 Ellibsin osasto 6k41
Salla Simukka
Kirjailija Salla Simukka kertoo Lumikki-trilogiansa kirjoista Punainen kuin veri (Tammi 2013), Valkea kuin lumi (Tammi 2013) ja Musta kuin eebenpuu (Tammi 2014).

14:30-15 Minna Canth
Mikko Rimminen & musta kuutio
Finlandia-palkittu suosikkikirjailija Mikko Rimminen lähti uudenlaisille vesille upeassa romaanissaan Maailman luonnollisin asia. Ernst-virkamiehen elämä alkaa kääntyä absurdiksi, kun työtehtäväksi määrätään mustan kuution vartioiminen. Murentua alkaa kaikki muukin - myös sellaiset petollisen turvalliset käsitteet kuin aika ja paikka. Kirjailija sanoo halunneensa törmäyttää "kielen luonnollista rönsyilevyyttä ja kaikkia ihmistekeleitä väkisinkin säteilyttävää arkkitehtonista muotoonpuristeisuutta". Kuulolle siis nykyiset ja uudet Rimmis-fanit!
Haastattelijana kirjailija, teatteriohjaaja Juha Hurme.

15-15:30 Takauma
Vieläkö on vampyyreitä?
Miksi kirjallisuudessa esiintyy vampyyreitä ja muita outoja hahmoja? Mikä kauhussa ja fantasiassa kiehtoo? Keskustelemassa Henry Aho ja Pasi Ilmari Jääskeläinen, haastattelijana Anne Leinonen.

15:30-16 KirjaKallio
Kirjanoita
Anne Leinonen on kirjoittanut urbaanin fantasiaromaanin kahdesta symbioosissa elävästä kaupungista. 17-vuotias Aura näkee välähdyksiä toisesta maailmasta: kun hän katsoo näyteikkunaa syyssäässä, ikkunasta heijastuukin lumimyrsky.

17-17:30 Kullervo
Myrkkyjen maailma
Myrkyillä on aikojen saatossa kaadettu ylhäisöä ja kansaa. Niihin liittyvää salatietoa ovat vaalineet ja kehittäneet niin alkemistit ja rikostutkijat kuin transsiin pyrkivät samaanitkin. Myrkyistä on onnistuttu kehittämään myös toimivia lääkkeitä. Matti Vuento

17-17:30 Magia
Jännitystä eri-ikäisille
Mitä vaatii hyvä jännityskirja? Miten lukijan ikä täytyy ottaa huomioon? Tuula Kallioniemi, Antti Halme, K. K. Alongi

17:30-18 Tarina
Magdalena Hai: Kurnivamahainen kissa
Vahvatunnelmainen satu pienestä tytöstä ja kissasta, joka ahmii koko maailman.
Olipa kerran pieni tyttö, joka tapasi ison kissan, ja sillä kissalla oli hurjan kurniva maha. Kissa on jo ahminut ihmisiä, armeijoita, metsien eläimet, meren kalat, kylien viljat… Mutta onko yhden luvallista syödä koko maailma nälkäänsä? Kurnivamahainen kissa on fantasiahenkinen saturomaani ahneuteen hajoavasta maailmasta ja pienten tyttöjen voimasta. Oivaltavasti ympäristöasiaa käsittelevän sadun kanssa käyvät vuoropuhelua kuvittaja Teemu Juhanin vahvatunnelmaiset mustavalkokuvat.
Magdalena Hai on Maskun metsissä asuva kirjailijapseudonyymi, jonka mielestä leikkimistä ei tule lopettaa aikuisenakaan. Hai on aiemmin kirjoittanut kiitetyt nuorten steampunk-trilogian Gigi ja Henry ja nuorten kauhutarinakokoelman Haiseva käsi.

18-18:30 Kullervo
Antiikin myytit
Zeus, Herakles ja kultainen talja – antiikin Kreikan ehtymätön tarusto kertoo juonittelevista jumalista, sisukkaista sankareista, hurjista hirviöistä ja ihmisistä jumalten pelinappuloina. Paavo Castrén

18:30-19 Takauma
Syntymän ja kuoleman kirja
Syntymään ja kuolemaan liittyy kaikissa kulttuureissa mystiikkaa ja uskomuksia. Elämän porteista kulkevia saatellaan eri puolilla maailmaa monenlaisin menoin ja siirtymäriitein, jotka ulkopuoliselle usein näyttäytyvät varsin outoina ja eksoottisina.
Eija Pulkkinen on asunut Afrikassa, Aasiassa ja Etelä-Amerikassa ja merkinnyt muistiin erilaisia syntymään ja kuolemaan liittyviä riittejä, tapoja ja uskomuksia. Tuloksena on kiehtova kirja siitä, miten elämän ääripäät kohdataan eri puolilla maailmaa.
Eija Pulkkisen teos kuvaa mukaansatempaavasti syntymän ja kuoleman rituaaleja ja magiaa mm. Filippiinien Ifugao-heimon parissa, Myanmarissa, Bhutanissa, Guatemalassa ja Meksikon Tarahumara-intiaanien keskuudessa.

19-19:30 Kirjakahvila
Sadan vuoden unet – satuja aikuisille
Maailmalla aikuisille kirjoitetut sadut ovat pinnalla – mutta mitä onkaan pinnan alla? Uudet sadut pohjautuvat usein tuttuihin taruihin ja myytteihin. Miksi sadut kiehtovat aina, miksi ne kestävät aikaa ja uusia tulkintoja?
Suomalaiset eturivin kirjailijat, spekulatiivisen fiktion veteraanit ja nousevat kyvyt tarttuvat vanhoihin satuihin ja lukevat hyytäviä, ravistelevia ja ilkikurisia versioitaan niistä. Juri Nummelin, JP Koskinen, Johanna Sinisalo

19-19:30 Mika Waltari
Maailman merkillisimmät kummitustarinat
Kautta aikojen jännitystä janoavat ovat sukeltaneet kummitusjuttujen syövereihin, ja kaikkialta löytyy ihmisiä, jotka ovat valmiita vannomaan nämä uskomattomat tarinat tosiksi. Mervi Koski on koonnut maailmalla liikkuvat tarinat yliluonnollisista tapahtumista ja henkien kohtaamisista kiehtovaksi kokoelmaksi kummitusjuttujen parhaita perinteitä kunnioittaen.
Muokannut 07.10.2017 20:23 Dyn
Tykännyt: Taru Väyrynen

 • Dyn hahmo Kirjoittaja
 • Dyn
  Varjovelho
  Tasolla 66
  89.33

07.10.2017 18:50 #5 :: Dyn
Helsingin kirjamessut 26.-29.10.2017
Sunnuntai 29.10.

10:30-11 Mika Waltari
Psykologiset trillerit vaarallisista sairauksista ja sairaista hoitolaitoksista
Tiina Raevaaran Veri joka suonissasi virtaa ja Tuomo Jäntin Verso ovat jännitysromaaneja parantumattomasti sairaista ja salaperäisistä hoitolaitoksista, joiden kautta taidokkaat kirjailijat kuvaavat sairaudenhoidon uhkia ja inhimillistä katastrofia.

11-11:30 Tarina
Multakutri ja suon salaisuus
Multakutri asuu köyhien vanhempiensa kanssa metsän laidalla. Eräänä yönä joku on tunkeutunut kanalaan ja vienyt kanan. Loputkin ovat säikähdyksestä lakanneet munimasta. Jukka Laajarinne punoo satuunsa taitavasti tiivistyvää tunnelmaa ja yllätyslopun.

11:30-12 Takauma
1500-luvun nuoret
Anna Amnell kirjoittaa 1500-luvulle sijoittuvia nuortenromaaneja. Mikä keskiajassa kiehtoo? Haastattelijana Laura Lähteenmäki.

12-12:30 Aleksis Kivi
Koiramäen Suomen historia
Mauri Kunnaksen suurteos Suomen historian vaiheista 1500-luvulta 1800-luvulle. Kunnas nostaa esiin merkittäviä hetkiä ja henkilöitä, mutta myös hupaisia pieniä tarinoita ja tavallisia ihmisiä, joiden kautta piirtyy kuva Suomen historian moninaisista vaiheista.

12-15 Oopperan ja Baletin Mobile Music Box 7e130
Glittermeikkausta
Glitternistit tekevät Kirjamessujen yleisölle juhlakauden säihkyviä glittermeikkejä. Meikkaus on maksuton.

13-13:30 Aino
Tuomiopäivän karavaani
Tuomiopäivän karavaani ulottuu 1990-luvulta 2020-luvun Eurooppaan ja Venäjälle, missä Putinin valta horjuu. Jani Saxellin dystooppisessa ja vaihtoehtohistoriallisessa romaanissa nykytodellisuus sekoittuu hurmaavalla tavalla maagiseen realismiin.

13-13:30 Mika Waltari
Uhkaava tulevaisuus = nyt
Kun tulevaisuuden uhkakuvat realisoituvat, on silmukka jo kiristynyt pahaa aavistamattomien ympärille. Tuhon kierrettä on miltei mahdoton pysäyttää ja jäljellä on enää kamppailu viimeisestä elintilasta. Dystopiakirjailijoiden aiheina on ilmastomuutos ja lähestyvä maailmanloppu sekä ajatuksista tarttuva epidemia, joka muuttaa painajaiset todellisuudeksi. Keskustelijoina trilleristit Jukka Laajarinne ja Juhana Pettersson.

16:30-17 Mika Waltari
Käärmeiden kaupunki
Romaani kuningasperheen tyttärestä, velhon oppipojasta ja orpona kaupunkiin saapuneesta muukalaisesta. Luvassa juonittelua, salamurhia ja erotiikkaa, mutta myös rakkautta ja ystävyyttä. Kirja tuo maailmalla nousussa olevan aavikkofantasian Suomeen. Katri Alatalo
Muokannut 07.10.2017 20:37 Dyn
Tykännyt: Taru Väyrynen

07.10.2017 21:43 #6 :: HourglassEyes
Helsingin kirjamessut 26.-29.10.2017
Oi ihanaa, Kirjamessut! Itsellä lippu ja vapaapäivä tiedossa torstaille. Alkusilmäyksellä haastatteluissa ei ollut mitään "must see" -paikkoja, mutta antikva osasto on se, missä eniten tulee kuitenkin pyörittyä. Täytyy taas kuvata kirjahyllyt uudestaan vuoden jäljiltä ja lähteä uuteen jahtiin! :wub:

 • Dyn hahmo Kirjoittaja
 • Dyn
  Varjovelho
  Tasolla 66
  89.33

08.10.2017 02:23 #7 :: Dyn
Helsingin kirjamessut 26.-29.10.2017
Muutama käytännön vinkki ensikertalaisille ja kokeneillekin kävijöille mielen virkistykseksi:

Liput. Koko messuajan lippu on edullisempi kuin kertalippu, jos aiot viettää kaksikin päivää messuilla. Kokoaikalippu maksaa aikuisilta 30e (vrt. kertalippu 16e) ja opiskelijoilta 20e (kertalippu 10e). Etukäteen ostettu lippu ei ole paikan päältä ostettua edullisempi, mutta mukana tulee OnniBussin 20%:n alennuskoodi, jos sellaisesta on itselle iloa.

Ruoka. Ok, messuilla tulee nälkä. Ok, messukeskuksen ruoka on kallista ja jonot pitkiä, ainakin jos ei halua mussuttaa Heseä koko viikonloppua. Worldconia varten laadittu ansiokas ravintolaopas (pdf) auttanee myös nälkäistä kirjamessukävijää. Perinteiset ruokamessut kirjamessujen yhteydessä ovat nykyään ikärajallinen (k-18) tapahtuma, sillä koko alue on anniskelualuetta, mutta jos ikä riittää, täältäkin saa pientä purtavaa.

Pasilan asema. Jos olet ulkopaikkakuntalainen ja saavut Pasilaan junalla, huomioithan asemalla käynnissä olevat massiiviset rakennusoperaatiot. Ajankohtainen info Pasilan aseman tilanteesta löytyy HSL:n nettisivuilta. Myös raitiovaunureitit ovat viime aikoina kokeneet muutoksia - Helsingin reittiopas auttaa kulkemisen suunnitteluun.

Tavaran säilytys. Narikka messuilla on maksullinen, mutta kirjoja saa säilyttää ilmaiseksi! Tarjolla on myös postituspalvelu 35 kiloon asti, jos ostoksiaan ei jaksa tai halua raahata kotiin asti (hinnoista ei tietoa).

Muut palvelut on parhaiten listattu Messukeskusen omilla sivuilla. Sisältää mm. tietoa parkkeeraamisesta autoilijoille. Vinkkinä, jos jaksat hiukan kävellä, Käpylän puolella parkkeeraaminen on täysin ilmaista, ja Messukeskukseen kävelee alle vartissa. Suurimmalla osalla messujen näytteilleasettajista toimii nykyään maksukortit, mutta esim. kaikilla antikvariaateilla ei välttämättä käy kuin käteinen. Messukeskuksen ottomaateille on perinteisesti pitkät jonot, joten nostathan käteisvarasi etukäteen.
Tykännyt: HourglassEyes

08.10.2017 09:41 #8 :: HourglassEyes
Helsingin kirjamessut 26.-29.10.2017
Tuo ilmainen kirjasäilytys oli uusi juttu, vaikka messuilla on tullut käytyä jo monta vuotta. Hyvä tietää!

 • StaCa hahmo
 • StaCa
  Ritari
  Tasolla 32
  46.46

08.10.2017 10:37 #9 :: StaCa
Helsingin kirjamessut 26.-29.10.2017
Ohjelmasta voisi mainita myös täysin osuuskummamiehitetyn:

Aistit paperille

Kirjailijat pohtivat mistä syntyy aistivoimainen teksti. Millaisena aistiyliherkän tai synesteetikon maailma välittyy tarinaan? Millaista on kirjoittaa sokeana? Entä sokean päähenkilön näkökulmasta?

Aika
27.10.2017, 17:00 - 17:30

Paikka
KirjaKallio

Esiintyjät
Christine Thorel, Maija Haavisto, Mixu Lauronen, Tommi Vänni

 • Nafisan hahmo
 • Nafisan
  Teknovelho
  Tasolla 45
  62.21

08.10.2017 13:38 #10 :: Nafisan
Helsingin kirjamessut 26.-29.10.2017
Minä kirjoittelin blogissani messutärppejä , eli mitkä ohjelmat minua kiinnostavat eniten. Tämä on nyt kolmas kerta, kun osallistun messuille.

Suomi 100-teeman vuoksi on ohjelmistossa nyt luvassa paljon historiaa ja arkeologiaa (joista muutaman käyn perjantaina kuuntelemassa), mutta onneksi niiden lisäksi myös useampi kiinnostava spefijuttu mm. KirjaKalliolla ja Magiassa. Torstaina oli eniten minua kiinnostavaa ohjelmaa (8) ja sunnuntaina vähiten (3). En muista aiemmilta vuosilta ihan näin isoa eroa päivien välillä.

Arvon postauksessa kaksi yhden päivän lippua, eli siihen kannattaa osallistua kommentoimalla, mikä ohjelma sinua kiinnostaisi nähdä.

09.10.2017 16:00 #11 :: gummerus
Helsingin kirjamessut 26.-29.10.2017
Lämpimästi tervetuloa myös Gummeruksen osastolle 6d48 Helsingin kirjamessuilla! Kaikki osastollamme olevat kirjat ovat vähintään -20%. Alla on listattuna fantasiaan ja scifiin liittyvät ohjelmanumeromme:

TORSTAI 26.10.

Erika Vik: Hän sanoi nimekseen Aleia & Seleesian näkijä
10.30–11.00 KirjaKallio-lavalla
12.00–12.30 Suomalaisen kirjakaupan osastolla, haastattelijana Jonna Tapanainen

Mikko Kamula: Ikimetsien sydänmailla

12.30–13.00 Aleksis Kivi -lavalla Esikoiskirjakimarassa lukemassa romaaniaan
14.00–15.00 Aino-salissa esikoiskirjahaastattelussa, haastattelijana Pietari Kylmälä

Katri Alatalo: Käärmeiden kaupunki
15.30–16.00 Olohuoneessa Fantastinen matkaopas -keskustelussa

PERJANTAI 27.10.

Paula Havaste: Lumen armo
15.30–16.00 Aino-salissa Suomalainen mytologia ja kansanperinne nykyajan kaunokirjallisuudessa -keskustelussa, haastattelijana Raisa Rauhamaa
17.30-18.00 Suomalaisen kirjakaupan osastolla, haastattelijana Raisa Rauhamaa

Mikko Kamula: Ikimetsien sydänmailla
15.30–16.00 Aino-salissa Suomalainen mytologia ja kansanperinne nykyajan kaunokirjallisuudessa -keskustelussa, haastattelijana Raisa Rauhamaa
17.30–18.00 Suomalaisen kirjakaupan osastolla,haastattelijana Raisa Rauhamaa

LAUANTAI 28.10.

Erika Vik: Hän sanoi nimekseen Aleia
16.30–17.00 Kirjakahvilassa Esikoiskirjakimarassa lukemassa romaaniaan

SUNNUNTAI 29.10.

Tuomo Jäntti: Verso
10.30–11.00 Mika Waltari -lavalla Psykologiset trillerit vaarallisista sairauksista ja sairaista hoitolaitoksista -keskustelussa, haastattelijana Toni Jerrman (mukana Tiina Raevaara)

Katri Alatalo: Käärmeiden kaupunki
16.30–17.00 Mika Waltari -lavalla, haastattelijana Laura Kurki

Aikataulun salliessa kirjailijat piipahtavat myös osastollamme signeeraamassa kirjoja esiintymisten jälkeen.
Muokannut 11.10.2017 08:36 gummerus
Tykännyt: Sini

 • Atena hahmo
 • Atena
  Otus
  Tasolla 2
  1.94
10.10.2017 10:29 #12 :: Atena
Helsingin kirjamessut 26.-29.10.2017
Tervetuloa messuille! Tarjoamme tuttujen tekijöiden spefi-uutuudet Atenan osastolla 6e58 edullisin messuhinnoin. Tule kuulemaan myös ohjelmaamme:

PERJANTAI 27.10.

16.30-17.00 Kullervo

Muistanko todella?

Voiko muistoihin luottaa? Ovatko ne todellisuutta vai mielikuvituksen muoto? Miten mielemme muokkaa reaalimaailmaa?

Spekulatiivinen fiktio tarjoaa loistavan kehyksen tarkastella mielen liikkeitä: se taipuu ulottuvuuksiin, johon realismi ei kykene. Kirjallisuus voi rakentaa lukijalle samanlaisia sokeita pisteitä kuin dementia tai unohdus, tai johtaa harhaan kuin valemuisto.

Keskustelemassa spekulatiivisen fiktion mestarit, Metsän äiti -teoksen kirjoittanut Anne Leinonen sekä muistamisen ja unohtamisen rajoja pohtivan Väärän kissan päivä -teoksen kirjoittanut Pasi Ilmari jääskeläinen.

SUNNUNTAI 29.10.

13.00-13.30

Uhkaava tulevaisuus = nyt

Kun tulevaisuuden uhkakuvat realisoituvat, on silmukka jo kiristynyt pahaa aavistamattomien ympärille. Tuhon kierrettä on miltei mahdoton pysäyttää ja jäljellä on enää kamppailu viimeisestä elintilasta.

Dystopiakirjailijoiden aiheina on ilmastomuutos ja lähestyvä maailmanloppu sekä ajatuksista tarttuva epidemia, joka muuttaa painajaiset todellisuudeksi.

Keskustelijoina trilleristit Jukka Laajarinne ja Juhana Pettersson.


Nähdään messuilla!
Tykännyt: Sini

 • sterle hahmo
 • sterle
  Baronetti
  Tasolla 39
  79.06

11.10.2017 08:34 #13 :: sterle
Helsingin kirjamessut 26.-29.10.2017
Vaskikirjat osallistuu messuille Suomen Kirjankustantajien yhteisosastolla, joka sijaintikoodi on 7h125. Hinnat ovat tietysti messuhintoja eli normaalia alhaisempia. Kannattaa varata käteistä, sillä osastolla luultavasti ei käy kortti.

11.10.2017 14:06 #14 :: Orduuka
Helsingin kirjamessut 26.-29.10.2017
Helsingin kirjamessujen perjantaina järjestetään

Väkevä julkistusjuhla 27.10.2017 klo 18 alkaen

Bar 7 Blings
Vilhonkatu 7
00100 Helsinki

Tervetuloa Mia Myllymäen Väkevä mieli -esikoisromaanin julkkarijuhliin!

Ohjelmassa kirjailijan haastattelu ja vapaata seurustelua pikkupurtavan äärellä. Kirja on tietenkin saatavilla signeerauksen kera ja sopivan pyöreällä 20 euron julkkarihinnalla.

Tapahtumapaikkana Bar 7 Blings, Radisson Blu Plaza -hotellin kyljessä aivan Helsingin rautatieaseman lähellä. Kirjamessuille saapuvat ulkopaikkakuntalaisetkin löytävät siis mukavasti perille.

- - -

Kun elämä repeää, mieti mitä tarvitset. Sinun ovat ajatukset ja tunteet ja tahto. Sinun on väkevä mieli. Vai onko?

Parikymppinen Kefa on saanut kemianopintonsa päätökseen ja palaa kotikaupunkiinsa Komanoon. Hyvistä arvosanoista huolimatta hän ei saa työtä eikä löydä asuntoa. Vanhat ystävät käyttäytyvät oudosti, eikä Kefan vahvatahtoinen äiti ainakaan helpota elämää. Kun Kefa törmää mielenhallintakemikaalia kehittävän tiimin papereihin, astuvat suuremmat voimat peliin, jossa kaikki haluavat päättää kaikkien puolesta. Kehen voi uskoa, ketä epäillä? Onko valttikorttina elämä vai kuolema?

Mia Myllymäen romaani nostaa esiin kysymyksen lääketieteen mahdollisuuksien ja ihmisluonnon synkkien puolien yhteispelistä, vallasta, mielivallasta ja ahneudesta. Tarina sijoittuu tuhosta toipuvaan kaupunkiin, jossa murha on äärimmäinen vaikutuskeino.

 • Dyn hahmo Kirjoittaja
 • Dyn
  Varjovelho
  Tasolla 66
  89.33

11.10.2017 16:58 #15 :: Dyn
Helsingin kirjamessut 26.-29.10.2017
Ruokamessujen puolella järjestetään opiskelijahintainen viinitasting, eli jos sinulla on voimassaoleva opiskelijakortti ja tällainen kiinnostaa, tiedot löytyvät oheisen linkin takaa:

Loistava tilaisuus oppia viineistä ammattilaisen opastuksella Viini ja Ruoka 2017 -tapahtumassa opiskelijahintaan.

Ilmoittautumiset osoitteessa www.decanter.fi/epages/decanter.sf/fi_FI...ducts/Opiskelijoille

 • StaCa hahmo
 • StaCa
  Ritari
  Tasolla 32
  46.46

17.10.2017 22:51 #16 :: StaCa
Helsingin kirjamessut 26.-29.10.2017
100% spefistinen Osuuskumma löytyy Helsingin kirjamessuilta osastolta 6f21, siitä KirjaKallion lavan ja Minna Canth -lavan välimaastosta.

Uutuuskirjat tarjolla sopivan pyörein hinnoin ja vanhemmat saattavat irrota pinkasta hyvin edullisesti. Kannattaa uteloitua esim. tämän vuoden Kuvastaja-ehdokkaasta, Samuli Antilan Vasallista , ja edeltävässä viestissä mainitusta Mia Myllymäen Väkevästä mielestä.

Messuesitteessämme kirjauutuudet ja kummajainen ohjelma: tinyurl.com/kumma-hki17

 • Dyn hahmo Kirjoittaja
 • Dyn
  Varjovelho
  Tasolla 66
  89.33

26.10.2017 20:31 #17 :: Dyn
Helsingin kirjamessut 26.-29.10.2017
Minut ja Iivarin löytää messuilta ainakin huomenna. Saa tulla moikkaamaan!

 • Darkki hahmo
 • Darkki
  Arkkivelho
  Tasolla 80
  49.79

27.10.2017 10:29 #18 :: Darkki
Helsingin kirjamessut 26.-29.10.2017
Harmillisesti ei keritä tänään vielä kirjamessuille, mutta tarkoitus ois huomenna tulla siellä pyörähtää :) Mukavaa paneeli-iltaa!

 • Dyn hahmo Kirjoittaja
 • Dyn
  Varjovelho
  Tasolla 66
  89.33

27.10.2017 20:55 #19 :: Dyn
Helsingin kirjamessut 26.-29.10.2017
Ohessa vielä paneelissa käsitellyt kirjat ja niiden tähtimäärät tietokannassa (max 5 tähteä) hetkellä, jona listaa koostettiin. Kriteerinä oli, että kirja on ilmestynyt 2017, se on spefiä eikä sarjan miljoonannes osa (sori, Soturikissat).

Pasi Ilmari Jääskeläinen: Väärän kissan päivä 4,44
Brandon Sanderson: Viimeinen valtakunta 4,34
Elina Rouhiainen: Muistojenlukija 4,31
Terry Pratchett: Täyttä höyryä 3,87
Sarah J. Maas: Lasipalatsi 3,81
Stephanie Garber: Caraval 3,78
Erika Vik: Hän sanoi nimekseen Aleia 3,67
J. K. Rowling, John Tiffany, Jack Thorne: Harry Potter ja kirottu lapsi 3,49 (ilmestyi oikeasti 2016, mutta vahinkoja sattuu)
Anne Leinonen: Metsän äiti 3,40
Tykännyt: Salmikki

 • Sini hahmo
 • Sini
  Arkkivelho
  Tasolla 44
  99.07

28.10.2017 15:43 #20 :: Sini
Helsingin kirjamessut 26.-29.10.2017
Hyvä systeemi paneelikeskustelulle ja kiva paneeli muutenkin, kiitos! Tätä mallia voisi käyttää myös muissa tapahtumissa, kuten vaikka Finnconissa. Kesällä edellisen vuoden kirjojen listauksen arviointi voisi olla myös reilumpi, nythän jos joku oli ilmestynyt vaikka viikkoa ennen messuja, ei se mitenkään voinut olla ehtinyt kerätä arvioita tarpeeksi.