Tähtivaeltaja-palkinnon 2022 ehdokkaat julkistettu

  • Fievre hahmo Kirjoittaja
  • Fievre
    Senesalkki
    Tasolla 40
    47.57

20.01.2022 07:52 #1 :: Fievre
Tähtivaeltaja-palkinnon 2022 ehdokkaat julkistettu
Tähtivaeltaja-palkinnon 2022 ehdokkaat julkistettu

Vuodesta 1986 lähtien jaetun Tähtivaeltaja-palkinnon tuorein  ehdokaslista on julkistettu. Helsingin Science Fiction Seura ry:n  luotsaama palkinto luovutetaan edellisvuoden parhaalle Suomessa  ilmestyneelle tieteiskirjalle.

Vuoden 2021 kiitettävän moniäänisestä tarjonnasta asiantuntijaraati  valitsi lopulliselle ehdokaslistalle seuraavat teokset:

- Anne-Maija Aalto: Mistä valo pääsee sisään (Otava)
Uus-Tokioon sijoittuvassa, yhteiskunnallisesti kantaaottavassa  romaanissa ihmisarvo määräytyy syntyperän mukaan. Lopputuloksena on  julma dystopia, jossa jopa epäinhimilliset ihmiskokeet ovat arkea. Vahva  ja vaikuttava teos, joka osuu aikakautemme uhkakuvien ytimeen.

- Kazuo Ishiguro: Klara ja aurinko (Klara and the Sun, suom. Helene  Bützow, Tammi)
Androidin elämäntarina yhdistyy synkeään lähitulevaisuuteen ja  perhetragediaan. Filosofinen romaani avaa kerroksensa vähitellen ja  esittää olennaisia huomioita ihmisyydestä, rakkaudesta ja toivosta.

- N. K. Jemisin: Viides vuodenaika (The Fifth Season, suom. Mika  Kivimäki, Jalava)
Kunnianhimoinen romaani sekoittaa omaperäisesti scifin ja fantasian elementtejä harvinaisen eheäksi, yksityiskohtaiseksi maailmaksi. Sorron ja selviytymisen teemat kietoutuvat vetäväksi juoneksi, jossa osansa on  niin yksilöiden ratkaisuilla kuin geologisilla aikakausilla.

- Marc-Uwe Kling: QualityLand (QualityLand, suom. Sanna van Leeuwen, Like)
Ajankohtainen kertomus pienen ihmisen taistelusta kaikkitietäviä  algoritmeja vastaan. Romaani pohtii ilkikurisesti mutta silti  vakavissaan, kuinka paljon annamme markkinalogiikan määrittää elämäämme.

- Yoko Ogawa: Muistipoliisi (Hisoyaka na Kessho, suom. Markus Juslin, Tammi)
Pohdiskeleva, surumielinen romaani tarkastelee äärimmäisen totalitarismin kourissa kutistuvaa maailmaa. Se kysyy, mitä ihmisestä jää jäljelle, kun jopa muistaminen on kiellettyä.

Tähtivaeltaja-palkinnon asiantuntijaraatiin kuuluvat toimittaja Hannu Blommila, päätoimittaja Toni Jerrman, kriitikko Elli Leppä ja suomentaja, kriitikko Kaisa Ranta. Voittaja julkistetaan huhti-toukokuussa.

Lisätietoja:
Helsingin Science Fiction Seura ry.
Toni Jerrman - tjerrman@pp.htv.fi - 0442366692