Uusimmat viestit

Uusimmat keskustelut

Paras ja huonoin kirja

  • Kuupposen päivä hahmo
Kuupposen päivä
Vintiö
Taso: 8
  • Viestejä: 11
Kuupposen päivä loi aiheen: Paras ja huonoin kirja
12.08.2019 16:48 #1

Olen viime aikoina uudelleenlukenut ASoIaF:ia ties kuinka monetta kertaa, ja tässä lueskelun lomassa päähäni pälkähti kysyä teiltä muiltakin, onko teillä mitään selkeää suosikki- tai inhokkikirjaa kyseisestä sarjasta. Toki kaikki osat muodostavat jatkumon, jota voisi melkeinpä pitää yhtenä pitkänä vielä keskeneräisenä kirjana, mutta itselläni ainakin erottuu tästä kokonaisuudesta selkeästi myös ne vahvimmat ja heikoimmat lenkit.

Kolme ensimmäistä kirjaa erottuvat edukseen siinä mielessä, että ne pysyvät juonellisesti kaikkein parhaiten kasassa. Valtaistuinpeli on erityisen kompakti paketti. Siinä vaiheessa juonilangat kietoutuivat vielä tiiviisti toisiinsa ja muodostivat selkeän kokonaisuuden, kun kuviot ja hahmot eivät olleet vielä levähtäneet ympäri maailmaa. Kuninkaiden koitos ei jää selkeydessä paljoa jälkeen, mutta se tuntuu välillä jopa hiukan pitkäpiimäiseltä edellisen osan hurjien juonikuvioiden jälkeen.

Oma suosikkini onkin Miekkamyrsky, jossa kyllä ehkä hiukan alkaa jo esiintyä rönsyilyä, mutta ei vielä mitenkään häiritsevissä määrin. Suurin osa kirjasarjan dramaattisimmista käänteistä tapahtuu juuri kolmososassa. Kirja tosin on vähän epätasainen siinä mielessä, että suurinpiirtein ensimmäiset kaksi kolmasosaa sivumäärästä on paikoitellen aika tapahtumaköyhääkin matskua, kun melkein kaikki shokeeraavimmat käänteet on sijoitettu viimeiseen kolmannekseen. Loppupuoli onkin sitten sellaista tykitystä, että alkaa melkein hengästyttää. Ei se alkuosakaan kuitenkaan missään nimessä mitenkään huono tai edes keskinkertainen ole, vaan mielenkiinto pysyy koko ajan vireillä. Etenkin Jaimen luvun edustavat saagan parasta antia alusta loppuun.

Neljäs ja viides kirja leväyttävät sitten pakan oikein huolella. Erityisesti Korppien kesteissä punainen lanka tuntuu hukkuneen aivan täysin. Juoni ei etene oikein mihinkään suuntaan, rönsyilee vain joka suuntaan eikä mitään merkittävää tapahdu. Tuntuu, että hahmot vain sinkoilevat päämäärättömästi ympäri Westerosia eivätkä saa oikein mitään aikaan. Etenkin Briennen luvut ovat pelkkää haahuilua. Jaimen luvuista tykkään alussa, mutta sitten hänkin lähtee haahuilemaan. Sansan luvuista pidän myöskin, vaikkei niissäkään loppujen lopuksi tapahdu oikein mitään. Uusia näkökulmahenkilöitäkin putkahtelee kuin sieniä sateella, eivätkä he ole kovin kiinnostavia. Poikkeuksena Cersei, jonka juonittelut ovat oikein viihdyttäviä. Kaiken kaikkiaan Korppien kestit on kuitenkin kirjasarjan heikoin teos tähän mennessä.

Lohikäärmetanssissa on pääpiirteittäin samat ongelmat kuin edellisosassa, mutta huomattavasti lievempinä. Lisäksi siinä juoni tuntuu hieman jopa etenevän ja suht merkittäviäkin asioita tapahtuu välillä aika vauhdikkaaseenkin tahtiin, joten pidän vitososaa huomattavastikin edeltäjäänsä parempana kirjana.

Eli yhteenvetona: Miekkamyrsky on suosikkini, Korppien kestit vähiten suosikki. Entä teidän mielestänne?


Viimeksi muokattu: 12.08.2019 21:19 : Kuupposen päivä.

Paikalla 32 vierailijaa
Uusin jäsen: Hilla Karjalainen
Jäseniä yhteensä: 8699