Satakielilattia

@ Lian Hearn
Satakielilattia (Otorin klaanin tarina #1) - Lian Hearn 7.62   172

Alkuteos ilmestynyt 2002. Suomentanut Jaakko Kankaanpää. Sidottu, kansipaperi.

Elegantti fantasiaseikkailu, klassinen pojan kasvukertomus, humalluttava rakkaustarina. Miljöönä klaanien, rituaalien ja itämaisen estetiikan muinainen Japani.

Verenhimoinen Tohain klaani pitää Kolmea valtakuntaa kauhun vallassa.

Kun orpopoika Takeo palaa retkiltään syrjäiseen kotikyläänsä, ovat pahan joukot ehtineet jo sinnekin: kylästä on jäljellä vain savuavat rauniot.

Kuin sattuman oikusta paikalle osuu Otorin klaanin ylimys, joka ottaa pojan suojiinsa ja alkaa opettaa hänelle taistelutekniikoita ja maalaustaidetta.

Takeo hämmästyy löytäessään itsestään odottamattomia voimia ja ymmärtää vihdoin olevansa ainoa, joka voi pelastaa valtakunnan.

Mutta sen tehdäkseen hänen on unohdettava rakkautensa nuoreen Kaedeen – ja ylitettävä sotalordia suojaava satakielilattia, jota pitkin ei kissakaan voi äänettä kulkea.

Englantilaissyntyinen Lian Hearn on opiskellut japanin kieltä Oxfordissa ja viettänyt runsaasti aikaa Japanissa. Nykyään hän asuu Australiassa.

Otorin klaanin tarinoiden fantasiamaailmaa varten hän on perehtynyt rakkaudella 1300-luvun samuraiden Japaniin, ajan tapoihin, rituaaleihin, taiteeseen, luontoon ja puutarhanhoitoon.

Tuloksena on mahtavan eeppinen seikkailu- ja rakkaustarina, joka ottaa lukijansa ikään ja sukupuoleen katsomatta. Kolmiosainen sarja on myyty yli kahteenkymmeneen maahan. Sarjan elokuvaoikeudet on ostanut Universal Pictures.

”Otorin klaanin tarinoissa on kaikki ainekset seuraavaksi suureksi fantasiailmiöksi – niin kirjana kuin elokuvana.” – Book Magazine

”Myyttinen, keskiaikainen Japani ei ole koskaan näyttäytynyt yhtä houkuttelevana.” – Kirkus Reviews


Luokitus: Fantasia

Arvosana kirjalle
Omassa kirjahyllyssäni


Kirja julkaistu heinäkuu 2003 (Otava)
Alkuperäinen nimi Across the Nightingale Floor
Tietoja muokattu syyskuu 27, 2012

Otorin klaanin tarina

Sarja sisältää 3 pääteosta ja yhteensä teoksia 3 kpl.

Sarjan laajennusosia The Harsh Cry of the Heron (2006) ja Heaven's Net Is Wide (2007) ei suomennettu.

Satakielilattia (Otorin klaanin tarina #1) 7.62   172
Nurmi vuoteenaan (Otorin klaanin tarina #2) 7.52   131
Kuun kirkkaus (Otorin klaanin tarina #3) 7.60   86

Kirja-arviot & arvosanat

Varjolehti
Arvosanat 124
Kirja-arviot 56
Viestit 0
helmikuu 8, 2009
6 / 10

Hearnin trilogia vaikutti ensivilkaisulta erilaiselta, eksoottiselta spefiltä ja osien tenhoavat nimet houkuttivat minut lopulta tarttumaan Satakielilattiaan. Runollisen sijasta teos osoittautui kuitenkin melko köykäiseksi viihdekirjallisuudeksi, joka tuntuu etsivän yleisöä joka suunnalta, vaan ei löydä. On ilmeistä, että Hearn on tehnyt taustatyönsä ja teoksessa on paikoin pikkutarkkojakin kulttuurihistoriallisia viittauksia, joita ei kummemmin selitellä, vaan hyvä ymmärtäminen edellyttää jonkin verran perehtyneisyyttä 1600-1700-luvun Japaniin. Samoin kirjan seksuaaliset ja väkivaltaiset sävyt viittilöivät luokseen aikuista yleisöä. Mutta varoitus: kirja on kerrontateknillisesti melko epäkypsä, lähtien vaikkapa teini-ikäisistä päähenkilöistä ja näiden tylsästä, suorasukaisesta psykologiasta. Paino on ehdottomasti pikemminkin juonessa, joka onkin kudottu suhteellisen näppärästi, kuin tunteissa ja tunnelmissa, joiden kuvaamista leimaa suoranainen kömpelyys. Japanilaisen estetiikan hienopiirteisyydestä Hearnin taidot jäävät kauas. Myös pekulatiivisen fiktion osuus on ohuenlainen, mutta onneksi sarjalla on ensimmäisen osan jälkeen vielä mahdollisuus syvetä. Tämä nopeatempoinen, ninjailulla ja romanssilla höystetty seikkailukertomus vedonnee siis lähinnä yläasteikäisiin, jotka odottavat japanilaisuutta pikemminkin sisällöltä kuin tyyliltä ja ovat valmiita kaivelemaan taustatietoja esimerkiksi Japanin kristittyjen vainoista.

Midori
Arvosanat 322
Kirja-arviot 37
Viestit 0
joulukuu 9, 2008
10 / 10

Kiellettyä rakkautta, verikostoja, salajuonia ja taisteluja, mitä muuta tälläiseltä kirjalta voi kaivata. Satakielilattia on täydellinen sekoitus seikkailua, jännitystä, kasvutarinaa ja vanhanajan Japania maustettuna mystiikalla. Kirjailija on onnistunut kuvailemaan upeasti keskiajan Japania ja elämää sen eri säädyissä ja kuljettamalla päähenkilöitä milloin minnekkin. Päähenkilöt Takeo ja Kaede ovat persoonallisia ja herkkiä ja heidän minäkerrontansa toimii tarinassa ihanasti. Tarina ja juoni olivat todella hyviä, eikä kirjaa meinannut malttaa laskea käsistä ennen kuin viimeinenkin sivu oli luettu. Suosittelen tätä kirjaa kaikille fantasian, seikkailun, Japanin ja vanhaan aikaan sijoittuvien tarinoiden ystäville.

samuel
samuel
Arvosanat 842
Kirja-arviot 6
Viestit 1
heinäkuu 17, 2023
Antoi 9 / 10 arvosanan kirjalle
KiLLPaTRiCK
KiLLPaTRiCK
Arvosanat 246
Kirja-arviot 2
Viestit 369
elokuu 28, 2019
Antoi 8 / 10 arvosanan kirjalle
Teirka
Teirka
Arvosanat 184
Kirja-arviot 0
Viestit 26
toukokuu 26, 2015
Antoi 9 / 10 arvosanan kirjalle
madilda
madilda
Arvosanat 323
Kirja-arviot 0
Viestit 0
tammikuu 7, 2015
Antoi 7 / 10 arvosanan kirjalle
Laureline
Laureline
Arvosanat 76
Kirja-arviot 1
Viestit 166
marraskuu 18, 2014
Antoi 7 / 10 arvosanan kirjalle
orangejuice
orangejuice
Arvosanat 135
Kirja-arviot 0
Viestit 0
marraskuu 12, 2014
Antoi 6 / 10 arvosanan kirjalle
lilybee
lilybee
Arvosanat 241
Kirja-arviot 1
Viestit 0
elokuu 5, 2014
Antoi 8 / 10 arvosanan kirjalle
Cressida
Cressida
Arvosanat 333
Kirja-arviot 3
Viestit 0
heinäkuu 29, 2014
Antoi 8 / 10 arvosanan kirjalle