Samarkandin amuletti

@ Jonathan Stroud
Samarkandin amuletti (Bartimeus-trilogia #1) - Jonathan Stroud 7.90   187

Alkuteos ilmestynyt 2003. Suomentanut Mika Kivimäki. Sidottu.

Mythopoeic-palkinto 2006 (paras lastenkirja, koko trilogia).

Kun Nathaniel, maagikko Arthur Underwoodin oppipoika, kutsuu luokseen 5000 vuotta vanhan dzinni Bartimeuksen, Bartimeus ei arvaa mikä häntä odottaa. Nathaniel ei kaipaa niitä tavanomaisia taikatemppuja, joita hengiltä yleensä pyydetään. Hänellä on mielessä aivan muuta ja paljon vaarallisempaa: kosto.

Bartimeuksen on varastettava kuuluisa Samarkandin amuletti Simon Lovelacelta, vaikutusvaltaiselta ja julmalta maagikolta, joka hallitsee Lontoota ja nöyryyttää Nathanielia kaikin keinoin.

Bartimeusta sapettaa: hänen tuhansia vuosia vanhan dzinnin, joka on puhunut itse kuningas Salomonin kanssa, on otettava vastaa käskyjä keskenkasvuiselta pojankoltiaiselta. Mutta lahjakas oppipoika on päättänyt päihittää mestarinsa ja tulla heitä paremmaksi maagikoksi!

Samarkandin amuletti on huima, rönsyilevä tarina maagikoiden hallitsemasta Lontoosta ja Isosta-Britanniasta. Näkökulma on herkullinen: kertojana on ikivanha henki, dzinni, joka tarkastelee maailmaa hilpeän purevasti.

Jonathan Stroud on brittiläinen kirjailija, joka on aiemmin julkaissut kolme nuortenkirjaa. Samarkandin amuletti on trilogian ensimmäinen osa. Trilogian julkaisuoikeudet on myyty 12 maahan ja siitä on tekeillä myös elokuva.Arvosana kirjalle
Omassa kirjahyllyssäni


Kirja julkaistu maaliskuu 2004 (Tammi)
Alkuperäinen nimi The Amulet of Samarkand
Tietoja muokattu toukokuu 6, 2017

Bartimeus-trilogia

Sarja sisältää 3 pääteosta ja yhteensä teoksia 3 kpl.

Neljättä Bartimeus-kirjaa The Ring of Solomon (2010) ei suomennettu.

Samarkandin amuletti (Bartimeus-trilogia #1) 7.90   187
Golemin silmä (Bartimeus-trilogia #2) 7.74   146
Ptolemaioksen portti (Bartimeus-trilogia #3) 8.88   136

Kirja-arviot & arvosanat

Lukijatar
Arvosanat 349
Kirja-arviot 76
Viestit 2
tammikuu 12, 2018
8 / 10

Teiniaikojen suosikkitrilogiani aloitusosa Samarkandin amuletti on vauhdikasta nuorten fantasiaa, joka sekä noudattaa että rikkoo fantasiakaavoja. Stroudin kieli on sujuvaa ja vauhdikasta, ja teoksen taikamaailmana toimiva vaihtoehtohistoriallinen Lontoo on kiehtova ympäristö, jossa on paljon potentiaalia erilaisiin kehityssuuntiin ja ristiriitoihin. Teoksen huumori iski minuun paremmin teini-ikäisenä, mutta hahmonrakennus toimii edelleen. Teoksen runsaita alaviitteitä on toisinaan moitittu, mutta minusta ne sopivat kokonaisuuteen oikein hyvin. Osansa on tietysti silläkin, että kertojana toimiva Bartimeus sekä hänen aisaparinsa Nathaniel olivat ja ovat edelleen minusta ihan kiinnostavia hahmoja, joiden tekemisiä oli mielenkiintoista seurata. Erityisesti moraaliset kysymykset, joita jo tässä osassa hienoisesti herätellään, antavat mukavasti syvyyttä toimintakohtausten keskellä.

D.U.C.K_37
Arvosanat 8
Kirja-arviot 4
Viestit 0
heinäkuu 28, 2012
8 / 10

Tätä on vähän hankala arvostella itsenäisenä kirjana, mutta yritän kuitenkin. Kirjana tämä ei päihitä trilogian kahta seuraavaa osaa, ja varsinkin alku oli melko tylsähkö. Kuitenkin loppua kohden juoni vähän parani, mukaan tuli myös jännitystä ja tiukkoja tilanteita. Lopetus olikin aivan liian ennalta-arvattava ja tylsä. Sankari pelastaa maagikot ja nousee suosioon... Nathaniel oli kuitenkin mukavampi kuin toisessa osassa, vaikka kolmannessa alkoikin saada näitä piirteitä takaisin. Tietysti se oli olennainen osa juonta. Bartimeuksen alaviitteet olivat hauska lisä kirjaan, niistä pidin kovasti.

Karajishi
Arvosanat 33
Kirja-arviot 28
Viestit 21
huhtikuu 11, 2012
10 / 10

Ah, tässäpä vasta onkin loistava kirja! Jo toinen kirja, joka oli pakko lukea yhdeltä istumalta. Suorastaan rakastan Stroudin tapaa kuvailla asioita ja arka, ujo Nathaniel oli enemmän kuin loistava päähenkilö kirjalle. Bartimeus oli siinä mielessä hyvä valinta, että hän oli kuin täydellinen vastakohta Nathanielille ja siksi parivaljakon seikkailuja oli mukava seurata. Siinä, missä Nathaniel on arka ja hieman sisäänpäin kääntynyt, Bartimeus on rempsakka ja pirteä, olkoonkin että joutuu työskentelemään alhaisen demonin asemassa.

Pugitshu
Arvosanat 44
Kirja-arviot 4
Viestit 5
syyskuu 7, 2011
4 / 10

Kirja ei oikein temmannut mukaan niin kuin odotin. Alun takertelemisen jälkeen pääsin kuitenkin jyvälle juonesta, mutta koskaan en kirjaa loppuun asti jaksanut lukea. Ei pisteitä minulta tälle kirjalle...

tintti89
Arvosanat 119
Kirja-arviot 119
Viestit 0
joulukuu 5, 2007
10 / 10

Kirjasta sai erittäin hyvän ensivaikutelman jo ensimmäisillä sivuilla. Se on humoristinen ja nopealukuinen kirja, jossa taikuuden maailma ei ole aivan se perinteinen. Kirja on enimmäkseen kerrottu Bartimeuksen näkökulmasta, välillä myös Nathanielin. Kirjan parhain tuntomerkki ovat Bartimeuksen kertomissa luvuissa alaviitteet, joissa tarkennetaan aina jotain tiettyä asiaa. Kirjan toisesta päähenkilöstä Nathanielista tulee aivan mieleen Artemis Fowl. Nathaniel on Fowlin tapaan lapsinero, tosin hän on huomattavasti epävarmempi kuin Artemis. Kirjan varsinainen päähenkilö Bartimeus saa hymyn huulille lähes kaikella sanomisellaan, varsinkin alaviitteissään. Olisin toivonut koko kirjan olevan hänen kertomaa. Kirjassa oli yleisestikin mielenkiintoiset ja hieman erilaiset henkilöhahmot: Arthur Underwood oli yksinkertainen ja tyhmä ja piti Nathanielia samanlaisena kuin hän itsekin on. Rouva Underwood oli taasen kiltti höppänä, joka piti Nathanielin puolia. Kirjan loppu sopi hyvin tälle kirjalle. Pitkin kirjaa kehittynyt Nathanielin ja Bartimeuksen välinen ystävyys sai huipennuksensa aivan lopussa. Kirja oli yleisestikin ennalta-arvaamaton, olin lukenut kirjan kerran aiemminkin kauan sitten, mutten siltikään arvannut tulevia tapahtumia. Erittäin suositeltava kirja kaikille, niin nuorille kuin vanhoillekin.

samuel
samuel
Arvosanat 842
Kirja-arviot 6
Viestit 1
heinäkuu 16, 2023
Antoi 10 / 10 arvosanan kirjalle
Jawanen
Jawanen
Arvosanat 231
Kirja-arviot 2
Viestit 4
heinäkuu 18, 2020
Antoi 10 / 10 arvosanan kirjalle
Jawa_Kaapissa
Jawa_Kaapissa
Arvosanat 164
Kirja-arviot 6
Viestit 6
kesäkuu 27, 2019
Antoi 10 / 10 arvosanan kirjalle
Rohjake
Rohjake
Arvosanat 155
Kirja-arviot 0
Viestit 0
syyskuu 30, 2018
Antoi 8 / 10 arvosanan kirjalle
mörrimöykky
mörrimöykky
Arvosanat 257
Kirja-arviot 12
Viestit 3
elokuu 24, 2017
Antoi 8 / 10 arvosanan kirjalle