Mestarien aamiainen eli hyvästi masentava maanantai (Keltainen kirjasto, #117)
Keskiarvo 4.09
4.09 tähteä
Anna arvosana
star1
star2
star3
star4
star5
star6
star7
star8
star9
star10

Arvosanoja (11)
Kirjahyllytilastot

Mestarien aamiainen eli hyvästi masentava maanantai

Kurt Vonnegut
Julkaistu: 1974 (Tammi)
Alkuperäinen nimi: Breakfast of Champions, or Goodbye Blue Monday
Käännetty englanniksi: Player Piano
Tyyppi: spekulatiivinen fiktio
Tyylit: fantasia, mainstream

Alkuteos ilmestynyt 1973. Suomentanut Marjatta Kapari. 2. painos 1994. Sidottu, kansipaperi. Fantasia, rajatapaus.

Elämä oli maailmankaikkeuden luojan koe. Luoja halusi kokeilla uudenlaista olentoa, jonka ajatteli sijoittaa maailmankaikkeuteen. Se oli olento joka kykeni tekemään itse päätöksiä. Kaikki muut olennot olivat täysin ohjelmoituja robotteja. Niiden ainoa tarkoitus oli antaa tuolle ajattelevalle olennolle mahdollisimman monenlaisia ärsykkeitä, jotta luoja saattoi tarkkailla tämän reaktioita.

Tällainen on pääpiirteittäin tieteiskirjailija Kilgore Troutin erään romaanin sisältö. Menestyvä autokauppias Dwayne Hoover Midland Citystä USA:n keskilännestä on yhtäkkiä herännyt tuskaisena kyselemään elämänsä tarkoitusta (mikä tietysti johtuu jostain häiriöstä hänen aivojensa kemiallisissa reaktioissa). Hän lukee sattumalta Troutin kirjan ja tuntee oitis saavansa vastauksen kysymyksiinsä: hänhän onkin ainoa ajatteleva olento koneitten keskellä.

Unohdettu ja erakoitunut tieteiskirjailija Kilgore Trout saapuu itse paikan päälle todistamaan millainen vaikutus hänen ajatuksillaan on. Trout joutuu nimittäin odottamattoman huomion kohteeksi: hän saa kutsun Midland Cityn taidefestivaaleille. Liftimatkalla sinne sattuu jos jotakin, mutta mikäpä Troutin mielenrauhaa järkyttäisi. Kuolevan planeetan epätoivoiset ja kauheat asiat muuntuvat hänen päässään hykerryttäviksi tarinoiksi – avolouhosten runteleman Länsi-Virginian läpi kuljettaessa hän kehittelee antiluonnonsuojelukertomusta planeetasta, jolla syntyi koko ajan niin runsaasti uusia eläin- ja kasvilajeja että kaikesta huolimatta se lopulta tukehtui kolmikymmenmetriseen elävään peitteeseen.

Mestarien aamiainen on mielikuvituksellinen sekoitus mustaa huumoria, tieteisromaania, itsetilitystä, vertauskertomusta, yhteiskunnallista komediaa ja farssia, estottoman piirroskuvituksen kera.

muokattu 13.07.2010

Muita kirjoja joista saatat pitää

MalafrenaElämä elämältäVillijoutsenet ja muita kertomuksiaSanasinfonia: Novelleja SibeliuksestaOmituisia
Paikalla 1 jäsen ja 49 vierailijaa
Fievre
Uusin jäsen: Ekoa
Jäseniä yhteensä: 9552