Frankenstein
Keskiarvo 3.56
3.56 tähteä
Anna arvosana
star1
star2
star3
star4
star5
star6
star7
star8
star9
star10

Arvosanoja (136)
Kirjahyllytilastot

Frankenstein

Mary Shelley
Julkaistu: 1973 (Otava)
Alkuperäinen nimi: Frankenstein, Or the Modern Prometheus
Tyyppi: spekulatiivinen fiktio
Tyylit: scifi, goottilainen kauhu
Avainsanat: elokuva, tieteiskauhu

Alkuteos ilmestynyt 1818. Suomentanut Paavo Lehtonen. Sidottu, kansipaperi.

1. painos: Frankenstein – Uusi Prometheus. Gummerus, 1973. – 3. painos 2005. Sidottu, kansipaperi.
Uusi laitos: Frankenstein. Otava, 2008. Keskiyön kirjasto. Sidottu, kansipaperi.

Frankenstein on elokuvista, sarjakuvista ja televisiosta monille tuttu hirviö. Mary Shelleyn alkuperäisromaanissa Frankenstein ei kuitenkaan ole tuo kammoksuttu ja rakastettu hirviö vaan nuori sveitsiläinen tiedemies, joka Faustin tavoin pyrkii yli inhimillisen tiedon rajojen. Hän kerää ruumishuoneista, teurastamoista ja haudoista aineksia ja niistä jättiläiskokoisen ihmishahmon. Hänen onnistuu sytyttää luomukseensa elämän kipinä, mutta olennon iljettävän ulkomuodon pelästyttämänä hän hylkää sen. Vailla kaipaamaansa rakkautta ja myötätuntoa hirviö ryhtyy katkeroituneena raakoihin hirmutekoihin. Seuraa jännittävä takaa-ajo, joka lopulta johtaa Pohjoisen Jäämeren hyisille vesille.

Frankenstein on kauhukirjallisuuden tunnustetuin klassikko. Siinä on 1800-luvun alulle ominaista kauhuromantiikkaa, mutta myös yhteiskunnallisia ongelmia, kasvatusmenetelmien ja naisen aseman pohdiskelua. Antiikin Prometheus-myytti on teoksessa saanut kiintoisan romanttisen tulkinnan. Romaani on myös profeetallinen julistus, jossa käsitellään tiedemiehen vastuuta ja tieteen saavutusten mahdollisesti tuhoisia seurauksia. Frankenstein on romaani joka keskeisiltä teemoiltaan yhä ajankohtainen, yli puolitoista vuosisataa syntymänsä jälkeen.

muokattu 14.06.2017

Muita kirjoja joista saatat pitää

Planeetta nimeltä ShajolUusimpia satuja ja runoja lapsille, nuorille ja vanhoilleViimeisellä rannallaStar Wars: Tähtien sodan kuvitettu opasLentävien lautasten arvoitus (Seikkailukirjasto, #35)

Kirja-arvioita (2)

Khosmar avatar
Kirjoittanut
4.5
Luin vähän aikaa sitten Gummeruksen tekemän suomipainoksen tästä tarinasta, jota olin jo hyvin kauan himoinnut päästä lukemaan. Periaatteessa Frankenstein oli minulle oikeastaan tuttu 30-luvun Universal-elokuvista Boris Karloffin tulkintoina, mutta silloinkin olin täysin tietoinen itse Mary Shelleyn kirjoittamasta, lähes 200 vuotta vanhasta tarinasta. Ja eräänä päivänä otin itseäni niskasta kiinni, metsästin viimein kirjahyllyni kokoelmaan alkuperäisteoksen ja aloin ... (lisää)
Lerppu avatar
Kirjoittanut
3.0

Oikein käypä klassikko. Mielenkiintoinen, hieman surullinen ja jossain mielessä hyvin ajankohtainen lukuelämys nyt kun elinsiirrot sun muut ovat arkipäivää. Romaanin kieli on toki hieman vanhahtavaa, mutta se kuuluu asiaan ja siinä on oma viehätyksensä.

Paikalla 56 vierailijaa
Uusin jäsen: Pieni ja sitkeä
Jäseniä yhteensä: 9868