Frankenstein - Mary Shelley7.14

Alkuteos ilmestynyt 1818. 

1. laitos: Frankenstein: Uusi Prometheus. Suomentanut Paavo Lehtonen. Gummerus, 1973. Sidottu, kansipaperi. 3. painos 2005.
2. laitos: Frankenstein. Otava, 2008. Keskiyön kirjasto. Sidottu, kansipaperi.
3. laitos: Frankenstein: Moderni Prometheus. Suomentanut Hannu Poutiainen. Basam Books Klassikko. Basam Books, 2021. Sidottu.

Frankenstein on elokuvista, sarjakuvista ja televisiosta monille tuttu hirviö. Mary Shelleyn alkuperäisromaanissa Frankenstein ei kuitenkaan ole tuo kammoksuttu ja rakastettu hirviö vaan nuori sveitsiläinen tiedemies, joka Faustin tavoin pyrkii yli inhimillisen tiedon rajojen. Hän kerää ruumishuoneista, teurastamoista ja haudoista aineksia ja niistä jättiläiskokoisen ihmishahmon. Hänen onnistuu sytyttää luomukseensa elämän kipinä, mutta olennon iljettävän ulkomuodon pelästyttämänä hän hylkää sen. Vailla kaipaamaansa rakkautta ja myötätuntoa hirviö ryhtyy katkeroituneena raakoihin hirmutekoihin. Seuraa jännittävä takaa-ajo, joka lopulta johtaa Pohjoisen Jäämeren hyisille vesille.

Frankenstein on kauhukirjallisuuden tunnustetuin klassikko. Siinä on 1800-luvun alulle ominaista kauhuromantiikkaa, mutta myös yhteiskunnallisia ongelmia, kasvatusmenetelmien ja naisen aseman pohdiskelua. Antiikin Prometheus-myytti on teoksessa saanut kiintoisan romanttisen tulkinnan. Romaani on myös profeetallinen julistus, jossa käsitellään tiedemiehen vastuuta ja tieteen saavutusten mahdollisesti tuhoisia seurauksia. Frankenstein on romaani joka keskeisiltä teemoiltaan yhä ajankohtainen, yli puolitoista vuosisataa syntymänsä jälkeen.

Arvosana kirjalle


Julkaistu: 1973
Kustantaja: Otava
Tyylit: scifi, goottilainen kauhu
Avainsanat: elokuva, tieteiskauhu
Alkuperäinen nimi: Frankenstein, Or the Modern Prometheus
Arvosanalla: 7.14/10
Arvosanoja: 137
Muokattu: syyskuu 04, 2021

Keskiyön kirjasto -kirjasarja

Keskiyön kirjasto vie pimeyden ytimeen. Yhteensä kaksitoista kauhun ja pahuuden klassikkoa uuteen, upeaan ulkoasuun pakattuina. Käsitteeksi muodostuneita, laadukkaita kulttikirjoja nuorille ja aikuisille. Sarjan tarkoituksena on nostaa esiin kauhukirjallisuuden klassikoita, jotka kaikki kyllä tuntevat, mutta jotka ovat vielä monelta lukematta. Sarja innostaa myös nuoria kauhun ystäviä tarttumaan teoksiin.”

Suunnitellun kahdentoista sijasta kirjoja julkaistiin vain yhdeksän.

Tohtori Jekyll ja herra Hyde7.06
Baskervillen koira7.62
Dorian Grayn muotokuva7.86
Sudenmorsian: Hiidenmaalainen tarina7.88
Kärpästen herra7.20
Frankenstein7.14
Dracula7.76
Muodonmuutos & Rangaistussiirtolassa6.80
Nahka ja muita novelleja7.32

Kirja-arvioita

6/10 |
heinäkuu 23, 2018
Oikein käypä klassikko. Mielenkiintoinen, hieman surullinen ja jossain mielessä hyvin ajankohtainen lukuelämys nyt kun elinsiirrot sun muut ovat arkipäivää. Romaanin kieli on toki hieman vanhahtavaa, mutta se kuuluu asiaan ja siinä on oma viehätyksensä.
9/10 |
huhtikuu 13, 2014
Luin vähän aikaa sitten Gummeruksen tekemän suomipainoksen tästä tarinasta, jota olin jo hyvin kauan himoinnut päästä lukemaan. Periaatteessa Frankenstein oli minulle oikeastaan tuttu 30-luvun Universal-elokuvista Boris Karloffin tulkintoina, ...