Jeesuksen Kristuksen evankeliumi
Keskiarvo 4.20
4.20 tähteä
Anna arvosana
star1
star2
star3
star4
star5
star6
star7
star8
star9
star10

Arvosanoja (5)
Kirjahyllytilastot

Jeesuksen Kristuksen evankeliumi

José Saramago
Julkaistu: 1998 (Tammi)
Alkuperäinen nimi: O Evangelho segundo Jesus Christo
Käännetty englanniksi: The Gospel According to Jesus Christ
Tyyppi: spekulatiivinen fiktio
Tyylit: historia, maaginen realismi
Avainsanat: uskonto

Alkuteos ilmestynyt 1991. Suomentanut Erkki Kirjalainen. Päällys: Eero Heikkinen. Sidottu, kansipaperi.

Jeesuksen Kristuksen evankeliumi on Saramagon seitsemäs romaani, ja se aiheutti ilmestyessään alkukielellä 1991 suoranaisen skandaalin, kun Portugalin varapääministeri kieltäytyi esittämästä sitä Euroopan kirjallisuuspalkintoehdokkaaksi. Saramagon tulkinta evankeliumien tapahtumista onkin hyvin omaperäinen ja haastava. Hänen lähtökohtanaan on ollut antaa Jeesuksen itsensä kertoa niistä ja myös omasta epävarmuudestaan, suhteestaan Jumalaan, siitä minkä hän näki tehtäväkseen.

Toisaalta Evankeliumi on kuin mikä tahansa historiallinen romaani. Saramago kuvaa yksityiskohtaisesti ja värikkäästi Raamatun henkilöitä ja tapahtumia ja sen ajan ympäristöä, mutta antaa tapahtumille (mm. neitseelliselle syntymälle) ja henkilöiden suhteille (mm. Jeesuksen ja Maria Magdaleenan väliselle) oman tulkintansa. Hän käyttää hyväkseen Raamatun kielikuvia ja symboleita, mm. kukkoa joka kiekuu, mutta luo myös omia toistuvia kuvia ja johtoaiheita.

Kumouksellisinta Saramagon romaanissa lienee se, millaiseksi hän kuvaa Jumalan ja tämän suhteen Saatanaan, sekä Jeesuksen näkemys omasta tehtävästään, jota hän ei suinkaan katso täytetyksi.

muokattu 01.06.2019

Muita kirjoja joista saatat pitää

Parfyymi: Erään murhaajan tarinaSudenmorsian: Hiidenmaalainen tarinaLumen armo (Vihat, #4)BaudolinoMaan vihat (Vihat, #2)
Paikalla 40 vierailijaa
Uusin jäsen: Jeesuskello_
Jäseniä yhteensä: 9739