Kertomus sokeudesta - José Saramago7.94

Alkuteos ilmestynyt 1995. Suomentanut Erkki Kirjalainen. Kansi: Eero Heikkinen. 3. painos 2007. Sidottu, kansipaperi. 4. painos: Keltainen pokkari. Tammi, 2009. Nidottu.

Prémio Camões -palkinto 1995.

Kertomus sokeudesta kutsuu ajattelemaan maailmaa, jossa elämme.

Kaupungissa riehuu outo epidemia. Ihmiset menettävät yhtäkkiä näkönsä, alkavat nähdä pelkkää valkoista. Jotta sairauden leviäminen voitaisiin estää, sokeille perustetaan reservaatteja. Heiltä kielletään kaikki muu apu ruokahuoltoa lukuunottamatta. Näkevien pelko sokeutumisesta ajaa inhimillisyyden ohi.

Reservaateissa syntyy eloonjäämistaistelu. Tilannetta seurataan silmälääkärin vaimon kautta, joka on näkevänä seurannut sokeutunutta miestään eristykseen. Pariskunnan ympärille muodostuu pieni ystävien piiri, joka yrittää säilyttää ihmisyytensä kaaoksen keskellä. Vaimo on ainoa joka näkee reservaatin alennustilan. Ennen pitkää hän alkaa toivoa olevansa itsekin sokea, mutta halu auttaa muita pitää hänet vahvana.

Kun Kertomus sokeudesta ilmestyi alkukielellä vuonna 1995, José Saramago sai Prémio Camoes -palkinnon, joka on portugalilaisen kielialueen merkittävin kirjallisuuspalkinto. Saramagon romaanin merkitys on kuitenkin yleismaailmallinen. Se paljastaa kulttuurin haurauden, sen miten kenestä tahansa voi poikkeustilanteessa paljastua peto. Romaani on perustaltaan jännittävä katastrofikertomus, mutta se on myös allegoria todellisen maailman sokeudesta, jonka seurauksista lukemattomat ihmiset tälläkin hetkellä kärsivät.

Kertomus sokeudesta vakuutti minut lopullisesti Saramagon neroudesta. Jos ylipäätään lukee kirjoja, on rikos jättää tämä kirja lukematta. Huolettomin mielin siihen ei kannata tarttua, sillä teksti tulee iholle: toista yhtä fyysistä, pelottavaa ja paikka paikoin kuvottavaa teosta en muista.” – Juha Itkonen, Image 8/2007

Arvosana kirjalle

Kirjan tilaus
Kampanja: Kokeile 30 päivää ilmaiseksi BookBeat ja Elisa Kirja

Julkaistu: 1997
Kustantaja: Tammi
Tyylit: maaginen realismi
Avainsanat: elokuva
Alkuperäinen nimi: Ensaio sobre a Cegueira
Käännetty englanniksi: Blindness
Arvosanalla: 7.94/10
Arvosanoja: 18
Muokattu: kesäkuu 01, 2019