Pantagruel, Dipsodien kuningas
Keskiarvo 3.07
3.07 tähteä
Anna arvosana
star1
star2
star3
star4
star5
star6
star7
star8
star9
star10

Arvosanoja (7)
Kirjahyllytilastot

Pantagruel, Dipsodien kuningas

François Rabelais
Julkaistu: 1989 (Kustannuskiila)
Alkuperäinen nimi: Pantagruel, roy des Dipsodes
Tyyppi: spekulatiivinen fiktio
Tyylit: fantasia
Osallistu keskusteluun (viestejä 1 kpl)

Pantagruel Dipsodien kuningas: Totuudenmukaisesti kerrottuna, ynnä hänen hirmuiset sankarityönsä ja urotekonsa kirjoittanut herra Alcofribas-vainaa, Kvintessenssin tislaaja. Alkuteos Pantagruel, roy des Dipsodes, restitué à son naturel, avec ses faicts et prouesses espoventables. Composez par feu M. Alcofribas, Abstracteur de Quinte Essence, ilmestynyt 1532. Suomentanut Erkki Salo. Sidottu, kansipaperi.

Pantagruel, Dipsodien kuningas on hilpeän hyväntuulinen veijariromaani Pantagruel-jättiläisestä ja hänen kumppaneistaan. Se on samalla pistävä satiiri ajan teologiaa, filosofiaa ja instituutioita vastaan. Pantagruel on ahneuden ja tekopyhyyden kritiikki, inhimillisyyden ja kohtuullisuuden puolustus. Lajihistoriassaan se on vastalause kaikelle kaavoittumiselle.

Pantagruel on François Rabelais'n pääteoksista toinen ja tähän mennessä suomentamaton. Rabelais'n kieli on täynnä vapaaseen assosisaatioon perustuvaa akrobatiaa ja sanallistailotulitusta, sanaleikkejä, mielikuvitussanoja, kaksi- ja kolmimielisyyksiä ja väännöksiä antiikin, kirkkoisien ja Raamatun sitaateista.

muokattu 02.10.2012

Muita kirjoja joista saatat pitää

Tulen tyttäriäPedon luolasto (Deltoran vyö, #6)Hämärän prinssi (Yön siivet, #9)Tobi Lolness (Tobi Lolness, #1)Kuparikoura (Magisterium, #2)

Kirja-arvioita (1)

Lukijatar avatar
Kirjoittanut
3.5

Rabelaisin valtava merkitys kirjallisuushistorialle todistaa, ettei klassikkojen kirjallisuudessakan tarvitse olla ryppyotsaisia. 1500-luvulta peräisin oleva hurjastelu aiheuttaa edelleen ääneen tyrskähtelyjä. Humoristista satiiria esiintyy laidasta laitaan, moneen makuun. Tietty groteski vivahde useissa tapahtumissa on eräitä Rabelaisin teosten tunnusomaisimmista piirteistä, joka varmasti jakaa mielipiteitä, mutta toisaalta kertoo jotakin keskeistä ... (lisää)

Paikalla 1 jäsen ja 38 vierailijaa
Kultasuu
Uusin jäsen: Mervi Tervo
Jäseniä yhteensä: 9553