Kwaidan - Lafcadio Hearn7.64

Kwaidan: Tarinoita ja tutkielmia oudoista ilmiöistä. Alkuteos ilmestynyt 1904. Suomentanut Kai Nieminen. Esipuhe: Thomas Warburton. Nidottu.

Kreikkalais-irlantilainen Lafcadio Hearn (1852–1904) saapui kirjavien elämänvaiheiden jälkeen vuonna 1890 kirjeenvaihtajaksi Japaniin – eikä enää koskaan halunnut elää muualla. Hänestä tuli suuri ja japanilaisten itsensäkin korkealle arvostama japanilaisuuden tulkitsija ja ymmärtäjä. Yli kymmenellä kirjallaan hän on kenties vaikuttanut enemmän kuin kukaan toinen siihen kuvaan, joka länsimaailmalla on Japanista.

Hearnia kiinnostivat erityisesti kansojen perinteiset tarinat, sadut, runous. Hän esimerkiksi käänsi englanniksi otteita Kalevalasta, ja teki ensimmäisenä eeposta tunnetuksi Japanissa. Kwaidanissa eli ”Tarinoissa ja tutkielmissa oudoista ilmiöistä” hän esittelee japanilaisen tarinaperinteen kiehtovimpia elementtejä, legendoja, kauhutarinoita. Nämä 17 kansantarinaa ovat aavemaisia kuvauksia epätodellisesta maailmasta, jossa kuitenkin aina kummittelee tietoisuus hengen läsnäolosta. Kwaidan tunnetaan myös Masaki Kobyashin mestarillisena elokuvana vuodelta 1964.

Thomas Warburton esittelee teoksen alkuun liitetyssä esseessään Hearnin elämää ja kirjailijantyötä.

Arvosana kirjalle

Kirjan tilaus
Kampanja: Kokeile 30 päivää ilmaiseksi BookBeat

Julkaistu: 1991
Kustantaja: Love-kirjat
Tyylit: fantasia, kauhu, kokoelma
Alkuperäinen nimi: Kwaidan: Stories and Studies of Strange Things
Arvosanalla: 7.64/10
Arvosanoja: 14
Muokattu: helmikuu 08, 2015