Talvinen tarina (Keltainen kirjasto #192) - Mark Helprin7.14

Alkuteos ilmestynyt 1983. Suomentanut Eva Siikarla.

1. painos: Keltainen kirjasto 192. Tammi, 1985. Sidottu, kansipaperi.
2. painos: Kurki-kirja. Tammi, 1985. Nidottu.
3. painos: Bon-pokkari. Tammi, 2014. Nidottu.

Kaikille kritiikeille, joita Mark Helprinin Talvinen tarina on saanut, on yhteistä se, että ne toteavat kirjan vaikeasti määriteltäväksi ja selostettavaksi. Se on samalla kertaa totta ja fantasiaa, sitä ”lukee kuin nykyromaania, vaikka kirja vilisee ihmetöitä, kuolleista nousemisia, ikuista elämää, lentäviä hevosia, lasaruksia ja kristuksia.”

Romaanin tapahtumapaikka on New York ja sen lähiympäristö, aika 1900-luvun alku ja loppu. New York on samalla kertaa tutunomainen ja tuntematon, sitä ympäröi läpitunkematon pilviverho ja yhteydet ulkomaailmaan ovat hyvin satunnaisia. Talvella on romaanissa tärkeä sija: New York kokee pienen jääkauden erään pormestariehdokkaan luvattua, että jos hänet valitaan, kaupunki saisi nauttia mitä kauneimmista talvista, tähdet säkenöisivät mustalla taivaalla, lunta sataisi miltei lakkaamatta tuulen kieputtaessa ja tanssittaessa hiutaleita, reet, sukset ja luistimet saisi ottaa jälleen käyttöön.

Tarinan juonta on mahdotonta tiivistää yhteenvetoon, mutta sen päähenkilön Peter Laken vaiheiden pääkohdat voinevat antaa kalpean aavistuksen Helprinin mielikuvituksen lennosta. Peter saapuu Amerikkaan yksin vauvana, kun hänen siirtolaisvanhempansa, joilta on evätty maahanmuuttolupa, jättävät hänet aaltojen kuljetettavaksi pienoislaivassa. Hänet pelastaa rannikon marskimaalla asuva lahtelaisten primitiivinen heimo. Hän viettää heidän luonaan lapsuutensa, mutta 12-vuotiaana hänet lähetetään New Yorkiin, missä hänestä tulee mekaanikkovelho Rev. Mootfowlin oppipoika. Hän tapaa Mootfowlin omatta syyttään ja joutuu Pearly Soamesin, Lyhyttakeiksi kutsutun rikollisjengin johtajan käsiin. Hän toimii holvienräjäyttäjänä ja satamavarkaana, kunnes erikoistuu vula-vulaan, rikoslajiin, joka on aivan yhtä merkillinen kuin miltä kuulostaakin. Kun hän nousee Pearlya vastaan, hänen elämästään tulee yhtä pakoa ja piilottelua; varmasta kuolemasta hänet pelastaa lentävä valkea hevonen. Hän nai kauniin, rikkaan, lahjakkaan ja tuberkuloottisen Beverly Pennin. Viimein Pearly tavoittaa Peterin ja valkean hevosen ja ampuu heidät alas – minkä jälkeen sekä ratsu että ratsastaja nousevat pilvien tuolle puolen.

Tarina ei lopu tähän. Lähes vuosisata myöhemmin haavoittunut Peter sukeltaa uudelleen esiin. Hän ei muista nimeään eikä menneisyyttään, vaikka näkeekin unia valkeasta hevosesta. Beverlyn veli sanomalehtikuningas Harry Penn ottaa hänet töihin mekaanikoksi, sillä hän on ainoa joka hallitsee konekauden unohtuneet taidot. Hän saa selville nimensä, tapaa valkoisen hevosensa ja saa olla todistamassa tuhatvuotisen valtakunnan saapumista vuonna 2000.

Tuhatvuotinen valtakunta ja ihmisen kaipuu siihen onkin tämän merkillisen kirjan perusteema. Nykyisenä aikana se voi herättää ihmetystä, mutta Talvisen tarinan maailmassa tämä asia on täysin luonnollinen ja vakavasti otettava. Siinä juuri on Helprinin romaanin maaginen voima: sen kaikki satumaisuus, mielikuvituksellisuus ja hulluus, huumorin ja kielen leikki, on sydämeenkäypää viisautta ja totuutta.

Arvosana kirjalle


Julkaistu: 1985
Kustantaja: Tammi
Tyylit: maaginen realismi
Avainsanat: elokuva
Alkuperäinen nimi: Winter's Tale
Arvosanalla: 7.14/10
Arvosanoja: 15
Muokattu: helmikuu 22, 2015

Kirja-arvioita

7/10 |
lokakuu 29, 2017
Omituinen,hypnoottinen... Ja yllättävän nopealukuinen, vaikka tekstiä piisaa melkein 900 sivun verran. Tarina on kiehtova ja maaginen, eikä elokuva tee lainkaan oikeutta tarinan monipuolisuudelle ja ulottuvuuksille. Ei ehkä se helpposelkoisin ...