Kohtalon täyttymys

@ David Eddings
Kohtalon täyttymys (Belgarionin taru #5) - David Eddings 7.44   360

Alkuteos ilmestynyt 1984. Suomentanut Tarmo Haarala. Kartat: Shelly Shapiro. Kannen kuva: Laurence Schwinger.

1. laitos: Karisto, 1993. Sidottu. 3. painos 1995.
2. laitos: Karisto, 1998. Nidottu. 6. painos 2007.

"Enää hän ei pelännyt. Valon Lapsi odotti miekka kädessään hetkeä, jona ennustus veisi hänet kuolemanvakavaan taisteluun Pimeyden jumalaa vastaan..."

Pyhä Aldurin Kivi on vallattu takaisin ja Garion kruunattu kuninkaaksi Riva Rautakouran perillisenä.

Ikivanha ennustus ei kuitenkaan ole vielä toteutunut: Garion tietää että lopullinen taistelu Pimeyden jumalaa vastaa on väistämätön, silloin ratkaistaan Kiven herruus ja maailmojen kohtalo. Niin on määrätty, mutta sisimmässään nuori kuningas tuntee kalvavan epäilyn: voiko ihminen voittaa kuolemattoman jumalan?

Kohtalon täyttymys on viides ja viimeinen osa Belgarionin tarua, loistavaa fantasiaeeposta, joka kertoo nuoren pojan seikkailujen tiestä maailmassa, jossa peri-inhimillinen ja yliluonnollinen elävät luontevasti rinnakkain.Arvosana kirjalle
Omassa kirjahyllyssäni


Kirja julkaistu 1993 (Karisto)
Alkuperäinen nimi Enchanters' End Game
Tietoja muokattu tammikuu 29, 2016

Belgarionin taru

Sarja sisältää 5 pääteosta ja yhteensä teoksia 5 kpl.

Viisiosainen Belgarionin taru ja sen jatkosarja, samoin viisiosainen Mallorean taru, ovat kansainvälisiä suurmenestyksiä jotka ovat nousseet myyntilistojen kärkeen myös Suomessa. Ne ovat fantasiakirjallisuutta, todellista mielikuvituksen juhlaa, ja tarjoavat sykähdyttäviä lukuelämyksiä.

Belgarionin taru on mahtava seikkailukertomus nuoresta pojasta suuren perinnön lunastajana ja ikivanhan ennustuksen toteuttajana. Tarinan alkaessa Garion on tavallinen maalaispoika vaikkakin tietämättään suurta sukua. Rivan kuninkaitten viimeisenä perillisenä hänen kohtalonaan on Aldurin Pyhän Kiven etsiminen ja sen kunniakas puolustaminen. Taistelu kiven herruudesta on Belgarionin tarun ydin.

Alasarja Mallorean taru
Alasarja Belgarionin ja Mallorean tarujen liitteet

Kiven vartija (Belgarionin taru #1) 7.42   449
Ennustusten aika (Belgarionin taru #2) 7.32   410
Velhojen taistelu (Belgarionin taru #3) 7.36   384
Rivan kuningatar (Belgarionin taru #4) 7.36   374
Kohtalon täyttymys (Belgarionin taru #5) 7.44   360

Kirja-arviot & arvosanat

Kirjaneito
Arvosanat 402
Kirja-arviot 87
Viestit 568
elokuu 23, 2013
8 / 10

Kohtalon täyttymys on hyvä päätösosa. Tapahtumat etenevät luonnollisella painollaan kohti odotettua ratkaisua, eikä lukijaa petetä. Tapahtumia kerrotaan kahdesta näkökulmasta, toisaalla tarkastellaan Garionin, Belgarahtin ja Silkin yksinäistä vaellusta kohti Malloreaa ja Torakin nukkumapaikkaa. Toisaalla taas seurataan Ce'Nedran ja muun armeijan marssia itää ja taistelua kohti. Vaikka lukija tietääkin todellisen ratkaisun tapahtuvan Garionin ja Torakin kohdatessa, itse ainakin pidin Ce'Nedran osuutta mielenkiintoisempana. Garionin matkalla on etupäässä pieniä sattumuksia, ja näin inhottavaa teinislangia käyttäen, Garionin angstausta. Vaikka on täysin luonnollista ja uskottavaa, ettei poika ole kulkemassa taisteluun jumalaa vastaan kevyin mielin, välillä masennusryöpyn lukeminen kyllästyttää. Onneksi kirjan muut hahmotkin kommentoivat Garionin mielialaa. :) Hahmot ihastuttivat minua muutenkin, etenkin Ce'Nedra, veikeä mutta viisas Belgarath sekä monet muut ovat nousseet suuriksi suosikeiksi. Belgarionin tarun viimeinen osa sisältää vielä lisää palasia Eddingsin kiehtovaan maailmaan. Kirjassa huomiota saavat Torakia palvovat angarakit, sekä pohjoisessa asuvat, pahoja henkiä palvovat morindit. Angarakeja on sivuttu paljon jo edellisissä kirjoissa, joten minua kiehtoivat kirjassa etenkin morindit, ja huomasin suorastaan ahmivani sivuja Garionin ja heidän kohtaamisista. Eddingsillä on taito luoda eri kansoille ja kulttureille kiehtovia, muttei liian monimutkaisia ominaispiirteitä. Kirjan loppuratkaisu on uskottava ja itse pidin siitä kovasti. Kovin ennalta-arvaamaton se ei kyllä ole, ja muistelen muutenkin Belgarionin tarua ensimmäistä kertaa lukiessani arvanneeni monia asioita ennakolta. Itse en ole tästä ikinä häiriintynyt, sillä voitonriemun tunne, kun tajuaa olleensa oikeassa, on vailla vertaa. Jo toisen kerran, kiitän Eddingsiä ihanista hetkistä Garionin ja kumppaneiden matkassa.

Buuu
Arvosanat 46
Kirja-arviot 2
Viestit 0
kesäkuu 25, 2009
8 / 10

Pidän koko sarjasta paljon, mutta täytyy sanoa tämän olevan sarjan kirjoista paras. Eddingsin tapa luoda hahmoja on loistava, se miten hän kehittää jokaiselle hahmolleen täysin oman luonteen, persoonallisuuden tuo kirjalle niin upeaa hohtoa ettei lukemisesta tule tylsää. Tässä kirjassa juoni pysyy mukaansa tempaisevana ja jännittävänä. Kirja on mielestäni hyvä lopetus Belgarionin tarulle, kaikki palaset loksahtavat hienosti paikoilleen ja epäselvät asiat ratkeavat. Hieman pisteitä pudottaa kuitenkin osittain kirjassa esiintuleva tylsyys sekä vanhan toisto. Kuitenkin kaiken kaikkiaan, hyvä kirja, loistava kirjailija. :)

japperwok
japperwok
Arvosanat 54
Kirja-arviot 0
Viestit 0
toukokuu 25, 2021
Antoi 8 / 10 arvosanan kirjalle
Miiwuska
Miiwuska
Arvosanat 210
Kirja-arviot 2
Viestit 0
maaliskuu 15, 2021
Antoi 8 / 10 arvosanan kirjalle
Markku Hottinen
Markku Hottinen
Arvosanat 257
Kirja-arviot 0
Viestit 0
joulukuu 31, 2020
Antoi 8 / 10 arvosanan kirjalle
Serafia Alho
Serafia Alho
Arvosanat 63
Kirja-arviot 0
Viestit 0
heinäkuu 19, 2019
Antoi 8 / 10 arvosanan kirjalle
readerX
readerX
Arvosanat 132
Kirja-arviot 0
Viestit 0
huhtikuu 21, 2019
Antoi 7 / 10 arvosanan kirjalle
Ilyana
Ilyana
Arvosanat 156
Kirja-arviot 0
Viestit 0
huhtikuu 5, 2018
Antoi 8 / 10 arvosanan kirjalle
Susi Belle
Susi Belle
Arvosanat 91
Kirja-arviot 0
Viestit 0
helmikuu 13, 2018
Antoi 7 / 10 arvosanan kirjalle
Wicked-Willie
Wicked-Willie
Arvosanat 301
Kirja-arviot 7
Viestit 61
kesäkuu 7, 2017
Antoi 6 / 10 arvosanan kirjalle