Nainen ja apina
Keskiarvo 3.13
3.13 tähteä
Anna arvosana
star1
star2
star3
star4
star5
star6
star7
star8
star9
star10

Arvosanoja (8)
Kirjahyllytilastot

Nainen ja apina

Peter Høeg
Julkaistu: 1996 (Tammi)
Alkuperäinen nimi: Kvinden og aben
Tyyppi: spekulatiivinen fiktio
Tyylit: maaginen realismi

Alkuteos ilmestynyt 1996. Suomentanut Pirkko Talvio-Jaatinen. 

1. painos: Tammi, 1996. Keltainen kirjasto 293. Päällyksen kuva: Michale DiBiase: Henri Lontoossa (yksityiskohta). Typografia: Ulla Tuovinen. Sidottu, kansipaperi.
3. painos: Tammi, 2011. Keltainen pokkari. Nidottu.

Høegin uusi romaani tapahtuu nykyhetken Lontoossa. ”Nainen” on englantilaisen eläintieteilijän ja eläintarhan johtajan tanskalaissyntyinen vaimo Madeleine Burden, toimeton ylellisyysrouva, joka pitää itsensä käynnissä ja hermonsa kurissa siemailemalla kaiket päivät laimennettua spriitä. ”Apina” taas on Erasmus, eräänlainen simpanssi jossa on oudon ihmismäisiä piirteitä. Se on salakuljetettu Englantiin ja päätynyt Madelenen miehen Adam Burdenin koekaniiniksi.

Madelene kiinnostuu Erasmuksesta ja vapauttaa tämän. He pakenevat yhdessä yli Lontoon kattojen Pohjois-Englannissa sijaitsevaan eläinpuistoon. Heidän välilleen kehittyy rakkaussuhde ja Erasmus oppii Madelenen opastuksella pian puhumaan englantia. Lopuksi he palaavat Lontooseen, missä Erasmus aiheuttaa koko kansakunnan identiteettiä järisyttävän skandaalin uuden eläintarhan avajaisissa.

Tämä kirja on yhtä ällistyttävän erilainen kuin Høegin muutkin romaanit. Vanhat kliseet tulevat uuteen käyttöön: tiedemies joka antaa sielunsa löytääkseen uuden eläinlajin, nainen joka menee lääpälleen villimiehen edessä. Tuloksena on aikuisten tieteissatu tai filosofinen traktaatti tai eläinten oikeuksia puolustava ja inhimillistä sivilisaatiota kritisoiva pamfletti tai rakkauskertomus – tai näitä kaikkia yhdessä.

muokattu 26.12.2017

Muita kirjoja joista saatat pitää

Pieni musta kirjaEtäisten esikaupunkien asioitaMuurahaispuuMarinaEnkelten verta
Paikalla 2 jäsentä ja 39 vierailijaa
Pisania, sterle
Uusin jäsen: Topi Kopakkala
Jäseniä yhteensä: 9455