M/T ja kertomus Metsän ihmeestä

Kenzaburō Oe
mainstream, maaginen realismi
M/T ja kertomus Metsän ihmeestä (Keltainen kirjasto #285) - Kenzaburō Oe7.14

Alkuteos ilmestynyt 1986. Suomentanut Kai Nieminen. Sidottu, kansipaperi. Fantasia, rajatapaus.

Olipa kerran kylä eräässä laaksossa Shikokun saarella. Sen oli perustanut joukko nuoria ja vallattomia aatelisia, jotka oli karkotettu linnakaupungista, ja heidän avukseen tulleet merirosvojen tyttäret. Välttääkseen konflikteja ympäröivän maailman kanssa ja läänitysvallan puuttumista elämäänsä he päättivät pitää kylän olemassaolon tarkoin salassa. Yksi nuorukaisista – ”Murskaaja” – ryhtyy johtamaan kyläyhteisöä lujalla kädellä, ja usean sukupolven ajan se selviytyy kunnialla luonnonmullistuksista, sodista, rajuista sisäisistä kiistoista, taloudellisista vaikeuksista ja yltiöpäisistä hankkeista.

Ajan mittaan sana salaperäisestä kylästä kantautuu kuitenkin ulkomaailman tietoon, ja se yritetään kerran toisensa jälkeen alistaa linnaläänin ja keisarikunnan alaisuuteen. Mutta kyläläiset torjuvat valtaajat kekseliäisyydellään ja peräänantamattomuudellaan. Heidän avukseen ilmaantuu yhä uudelleen kaksi myyttistä hahmoa, joihin kirjaimet M ja T viittaavat – toisessa olennoituu matriarkka, toisessa temppuilija. Ja hävityksen voimat tekee tyhjiksi salaperäinen Metsän ihme, seudun kaikkien asukkaiden elämän ylläpitäjä ja kaipauksen kohde.

Tämä fantastinen kertomus on romaanin kertojan synnyinsaaren tarina sellaisena kuin hän kuuli sen isoäidiltään. Ottaessaan tehtäväkseen tallentaa ja välittää sen edelleen hän liittää oman ja ennen kaikkea vammaisen poikansa elämän ketjuun, jossa tarut, historia ja unet punoutuvat erottamattomasti yhteen.

Arvosana kirjalle


Julkaistu: 1995
Kustantaja: Tammi
Tyylit: mainstream, maaginen realismi
Alkuperäinen nimi: M/T to mori no fushigi no monogatari
Arvosanalla: 7.14/10
Arvosanoja: 7
Muokattu: syyskuu 29, 2012