Danilov ja muut demonit

Vladimir Orlov
Julkaistu: 1981 (WSOY)
Alkuperäinen nimi: Altist Danilov
Tyyppi: spekulatiivinen fiktio
Tyylit: fantasia

Novyi mir -lehden 2–4/1980 jatkokertomuksesta suomentanut Esa Adrian. Päällys: Urpo Huhtanen. Sidottu.

Uutta omaleimaista neuvostokirjallisuutta – kahleettoman fantasian upea saavutus.

Ensin saapui Moskovaan Saatana – nyt tulevat uuden kirjallisuuden demonit. Mihail Bulgakovin Saatana saapuu Moskovaan on ainutlaatuinen saavutus neuvostokirjallisuudessa. Danilov ja muut demonit on selvästi saman kirjallisen hengen jatkaja, avaruuksia syleilevän mielikuvituksen rakennelma täynnä tapahtumia, ihmisiä, huumoria, ajatustakin nopeampaa huimaa menoa.

Danilov on alttoviulunsoittaja 1970-luvun Moskovassa. Hänet on karkotettu avaruudesta siirtolaiseksi Maahan, ihmisten pariin. Danilov on puoleksi ihminen, puoleksi demoni, eetterin vapaa poika, henkisen materian ilmentymä, joka vastaanottaa äänen ja sielun aaltoja. Taiteilijan ylimpänä käskynjakajana on Järjestyksen kanslia ja mahtava demonien byrokratia, joka avaruudesta käsin asettaa rajat hänen toiminnalleen. Danilov seisoo elämänsä takarajalla – häntä piinaavat sisäisen musiikin vihurit.

Harvoin on kirjallisuuden kielelle puettu musiikin maailmaa näin ilmavasti ja valloittavasti. Samalla teoksessa valottuu muusikon ja taiteilijan suhde aikaansa ja luovan työn mysteereihin.

(muokattu 11.01.2009)

Muita kirjoja joista saatat pitää

LucianSandman: Unten ihmemaa (Sandman deluxe, #3)Tuulen avainArtemis Fowl: Tehtävä Pohjoisessa (Artemis Fowl - Sarjakuva, #2)Sandman: Hyväntahtoiset (Sandman deluxe, #9)
Paikalla 29 vierailijaa
Uusin jäsen: Sanna Korhonen
Jäseniä yhteensä: 8867