Aatami ja Eeva
Keskiarvo 3.10
3.10 tähteä
Anna arvosana
star1
star2
star3
star4
star5
star6
star7
star8
star9
star10

Arvosanoja (5)
Kirjahyllytilastot

Aatami ja Eeva

Arto Paasilinna
Julkaistu: 1993 (WSOY)
Tyyppi: spekulatiivinen fiktio
Tyylit: scifi, mainstream
Avainsanat: huumori, kotimainen

Päällys: Pekka Vuori. Sidottu, kansipaperi. 2. laitos: Suuri Suomalainen Kirjakerho, 1993.

Vertaistaan hakeva suomalainen menestystarina.

Ulosottosyöverissä elävä pienyrittäjä Aatami Rymättylä on jo pitkään kehitellyt erikoiskevyttä akkua Tattarisuon akkuhuoltamossaan. Hän uskoo löytävänsä pikapuolin ratkaisun, joka mullistaisi koko maailman energiatalouden. Sitten näyttää tulevan lopullinen tuho. Tattarisuolla roihuaa ilmiliekeissä peltihalli ja Aatamin omaisuus. Poliisit vievät rahattoman Aatamin putkaan.

Aatamia auttamaan järjestetään varatuomari Eeva Kontupohja. Juopotteluun taipuvaisessa juristissa kasvaa jo ensi tapaamisella luja usko Aatamiin miehenä ja keksijänä. Tästä alkaa uusi nousu. Kohta on Aatamin ja Eevan edessä polvillaan koko bisnesmaailma. Aatami on kestänyt vastoinkäymiset eikä menestys sekoita hänen päätään. Upporikkaana hän hoitaa liiketoimet järkevästi ja ihmissuhteet vastapuolen ansaitsemalla tavalla – ulosottomiestäkään unohtamatta.

Näinkö maailma muuttuu paratiisiksi, kun energiakysymys saa lopullisen ratkaisunsa? Valoisa ja optimistinen romaani tarjoaa nautittavan huikeita visioita sekä suomalaisille että eurooppalaisille lukijoille.

”Kun Arto Paasilinna sovittaa unelman Suomen lamaoloihin päähenkilönsä Aatami Rymättylän hahmossa, ei tarvitse pelätä, että koko fantasian kattaisi suuri texasilainen lierihattu. Paasilinnalle suomalainen karvareuhka ajaa saman asian – – tässä äärimmäisyyksien keinussa pääsee lihavakin huumori lentelemään. Paasilinnan huumori on kiehtonut ranskalaisia, joilla huumorin perinne on muuten köyhä, mutta ilmetessään usein ronskiin liioitteluun taipuvaista, naurua Rabelaisin tapaan. Juuri siitä on myös Aatamissa ja Eevassa kysymys.” (Jan Blomstedt, Suomen Kuvalehti.)

muokattu 19.10.2018

Muita kirjoja joista saatat pitää

ElefanttiSuomalaista huumoria Samuli S:stä Pentti SaarikoskeenKirjeitä hyllystäniKarkkari (Aavetaajuus-kirjat, #4)Vuosisadan pakinoita
Paikalla 22 vierailijaa
Uusin jäsen: Virpi Larmila
Jäseniä yhteensä: 9384