Arthur Gordon Pymin selonteko

Edgar Allan Poe
scifi, jännitys
Arthur Gordon Pymin selonteko - Edgar Allan Poe7.90

Alkuteos ilmestynyt 1838.

1. laitos: Gordon Pymin kertomus. Kirjapaino-Oy Valo, 1903.
2. laitos: Valtameren salaisuus: Kertomus oudoista seikkailuista ja kolkoista kohtaloista kahdella purjelaivalla sekä kuvaus ihmeellisestä lämpimästä merestä, villistä raakalaiskansasta ja saaristosta etelänavan ympärillä. 1–2. Kirja, 1915. Suomentanut V. Pekander. 50 pennin kirjasto 12–13.
3. laitos: Arthur Gordon Pymin selonteko. Teos, 2008. Suomentanut Jaana Kapari-Jatta. Graafinen suunnittelu Dog design. Sidottu.

Nuoren Arthur Gordon Pymin matka alkaa salamatkustajana Grampus-laivan ruumassa ja jatkuu vääjäämättömästi yhä suurempia seikkailuja kohti. Poe maalaa valtamerimaiseman lukijan silmien eteen, ja lukija kokee Pymin kärsimykset ja tuskat ominaan. Kaikki ihmiselämän eri osat – rakkaus, kuolema, tuska, ilo – ovat läsnä romaanissa, ne kulkevat yli kielirajojen ja vuosisatojen yhtä tuoreina ja koskettavina.

Edgar Allan Poen Kootut kertomukset (Teos, 2006) oli arvostelu- ja myyntimenestys. Kootuista kertomuksista suomalaiselle lukijalle tutuksi tullut Poen tyyli jatkuu Arthur Gordon Pymin selonteossa Jaana Kapari-Jatan käännöksen myötä.

Arvosana kirjalle


Julkaistu: 1903
Kustantaja: Teos
Tyylit: scifi, jännitys
Avainsanat: meriseikkailu
Alkuperäinen nimi: The Narrative of Arthur Gordon Pym of Nantucket
Arvosanalla: 7.90/10
Arvosanoja: 29
Muokattu: toukokuu 09, 2016

Kirja-arvioita

10/10 |
syyskuu 26, 2016
Pymin tapaus on tullut luettua pari kertaa, ja juuri sen toisen kerran ko. kirja myös auetakseen tarvitsi. Kirjasta löytyvä haaksirikkokohtaus on ehkä lempikohtaukseni missään kirjassa ikuna, ja tarinan loppu linkittyy mukavasti erääseen ...
8/10 |
marraskuu 22, 2009
Arthur Gordon Pymin selonteko on hyvä kirja. Suomennokseen on saatu välitettyä taitavasti kirjoitusajankohdan henki. Teksti ei ole liian vanhakantaista vaan sopivasti, niin että tunnelma välittyy hienosti. Yllätyin positiivisesti, koska en ...