Arthur Gordon Pymin selonteko
Keskiarvo 3.95
3.95 tähteä
Anna arvosana
star1
star2
star3
star4
star5
star6
star7
star8
star9
star10

Arvosanoja (29)
Kirjahyllytilastot

Arthur Gordon Pymin selonteko

Edgar Allan Poe
Julkaistu: 1903 (Teos)
Alkuperäinen nimi: The Narrative of Arthur Gordon Pym of Nantucket
Tyyppi: spekulatiivinen fiktio
Tyylit: scifi, jännitys
Avainsanat: meriseikkailu

Alkuteos ilmestynyt 1838.

1. laitos: Gordon Pymin kertomus. Kirjapaino-Oy Valo, 1903.
2. laitos: Valtameren salaisuus: Kertomus oudoista seikkailuista ja kolkoista kohtaloista kahdella purjelaivalla sekä kuvaus ihmeellisestä lämpimästä merestä, villistä raakalaiskansasta ja saaristosta etelänavan ympärillä. 1–2. Kirja, 1915. Suomentanut V. Pekander. 50 pennin kirjasto 12–13.
3. laitos: Arthur Gordon Pymin selonteko. Teos, 2008. Suomentanut Jaana Kapari-Jatta. Graafinen suunnittelu Dog design. Sidottu.

Nuoren Arthur Gordon Pymin matka alkaa salamatkustajana Grampus-laivan ruumassa ja jatkuu vääjäämättömästi yhä suurempia seikkailuja kohti. Poe maalaa valtamerimaiseman lukijan silmien eteen, ja lukija kokee Pymin kärsimykset ja tuskat ominaan. Kaikki ihmiselämän eri osat – rakkaus, kuolema, tuska, ilo – ovat läsnä romaanissa, ne kulkevat yli kielirajojen ja vuosisatojen yhtä tuoreina ja koskettavina.

Edgar Allan Poen Kootut kertomukset (Teos, 2006) oli arvostelu- ja myyntimenestys. Kootuista kertomuksista suomalaiselle lukijalle tutuksi tullut Poen tyyli jatkuu Arthur Gordon Pymin selonteossa Jaana Kapari-Jatan käännöksen myötä.

muokattu 09.05.2016

Muita kirjoja joista saatat pitää

Konna ja rupikonnaAnsassa (Kevätuhrit, #2)Tiukalle otti, mutta selvä tuliPimeää ainettaRobotti! (Nick Carter, #54)

Kirja-arvioita (2)

Eija avatar
Kirjoittanut
4.0
Arthur Gordon Pymin selonteko on hyvä kirja. Suomennokseen on saatu välitettyä taitavasti kirjoitusajankohdan henki. Teksti ei ole liian vanhakantaista vaan sopivasti, niin että tunnelma välittyy hienosti. Yllätyin positiivisesti, koska en odottanut kirjalta suuria. Poe osaa taidokkaasti kuvailla ihmismielen tuntemuksia kriisitilanteissa. Tarina oli pääosin jännittävä ja kiva lukea. Muutama suvantovaihe oli kun kerrottiin yksityiskohtaisesti laivan oikeaoppista lastausta ja muuta ... (lisää)
LordStenhammar avatar
Kirjoittanut
5.0

Pymin tapaus on tullut luettua pari kertaa, ja juuri sen toisen kerran ko. kirja myös auetakseen tarvitsi. Kirjasta löytyvä haaksirikkokohtaus on ehkä lempikohtaukseni missään kirjassa ikuna, ja tarinan loppu linkittyy mukavasti erääseen toisen fiktion ison nimen stooriin - jonka luin paljon ennen tätä. Kiitos vaan siskolle hyvästä männävuosien joululahjasta. 

Paikalla 41 vierailijaa
Uusin jäsen: Jeesuskello_
Jäseniä yhteensä: 9739