Päiden vaihdos & Laki
Keskiarvo 4.00
4.00 tähteä
Anna arvosana
star1
star2
star3
star4
star5
star6
star7
star8
star9
star10

Arvosanoja (1)
Kirjahyllytilastot

Päiden vaihdos & Laki

Thomas Mann
Julkaistu: 1987 (WSOY)
Alkuperäinen nimi: Die Vertauschten Köpfe & Das Gesetz
Tyyppi: spekulatiivinen fiktio
Tyylit: fantasia, kokoelma

Sisältää teokset Die Vertauschten Köpfe: Eine Indische Legende (1940) ja Das Gesetz (1943). Suomentanut Risto Kautto. Sidottu, kansipaperi.

Nyt ensi kertaa suomeksi ilmestyvät pienoisromaanit Päiden vaihdos ja Laki edustavat saksalaisen kertojamestarin Thomas Mannin 1940-luvun tuotantoa. Näitä kirjoittaessaan Mann asui maanpaossa Yhdysvalloissa.

Päiden vaihdos on eksoottiseen intialaiseen temppelikylään sijoittuva kolmiodraama, jonka eroottisissa käänteissä päät putoilevat ja kirjaimellisesti vaihtuvat toisten vartaloiden jatkeiksi. Tätä hilpeätä kuriositeettiä on tulkittu monin eri tavoin. Sen on nähty noudattavan ja samalla ironisoivan Schopenhauerin perusajattelua. Sen yhteydessä on viitattu Mannin ajallisesti läheiseen Goethe romaaniin Lotte in Weimar, mutta myös jo 1903 ilmestyneeseen Tonio Kröger -novelliin.

Laki on Mannin pääteoksiin kuuluvan Joosef-sarjan jälkinäytös. Sen päähenkilö on Raamatun Mooses, monoteistisen uskonnon perustaja ja järjestyneen yhteiskunnan alkuunpanija. Teos sisältää välillä suoria sitaatteja alkutekstistä, mutta kommentoi ja täsmentää tyylilajeja vaihdellen; näin syntyy rinnastuksen komiikkaa. Kirjoitusajankohtanaan kertomuksen tehtävänä oli korostaa Hitlerin kumoaman Siinain viestin, kymmenen käskyn, inhimillisen käyttäytymisen periaakkosten, merkitystä.

muokattu 04.08.2009

Muita kirjoja joista saatat pitää

Perkele: Myytillisiä tarinoitaMeinioseppä: Morriganin kutsumus (Nevermoor, #2)Veriveljen vala (Muinainen pimeys, #5)Mifongin kätkemä (Mifonki-sarja, #4)Kuolematon (Langenneet enkelit, #6)
Paikalla 1 jäsen ja 37 vierailijaa
Tea-Marisa Kinnunen
Uusin jäsen: Tea-Marisa Kinnunen
Jäseniä yhteensä: 9564