Silmarillion
Keskiarvo 4.05
4.05 tähteä
Anna arvosana
star1
star2
star3
star4
star5
star6
star7
star8
star9
star10

Arvosanoja (455)
Kirjahyllytilastot

Silmarillion

J. R. R. Tolkien
Julkaistu: 1979 (WSOY)
Alkuperäinen nimi: The Silmarillion
Tyyppi: spekulatiivinen fiktio
Tyylit: fantasiakorkea fantasia
Avainsanat: keski-maa, locus-palkinto
Osallistu keskusteluun (viestejä 57 kpl)

Alkuteos ilmestynyt 1977. Toimittanut Christopher Tolkien. Suomentanut Kersti Juva. Säkeet suomentanut Panu Pekkanen. Karttaliite. Painostiedot Kontuwikissä.

Locus-palkinto (paras fantasiaromaani) 1978.

Unohtumaton tarina, jonka menestys maailmalla on ollut Tokienin tunnetuimman teoksen Taru Sormusten herrasta luokkaa. Tolkien suunnitteli Silmarillionin Sormusten Herran esinäytökseksi, hobbittien maailman esihistoriaksi. Teos jäi viimeistelyä vaille kirjailijan kuollessa, ja sen toimitti valmiiksi hänen poikansa Christopher Tolkien, keskiajan tutkija kuten isänsäkin. Tuloksena on mahtava taru haltioiden taistelusta Melkoria, pahaa, vastaan. Melkor on anastanut silmarilit, haltioiden jalokivet. Teoksen pääteemoja ovat vallanhimon ja luovuuden välinen ristiriita sekä kaiken katoavaisuus. Silmarillionin ohessa kirja sisältää neljä muuta kertomusta.

Tolkienin saavutusta on verrattu Raamatun aikakirjoihin, Iliaaseen ja Kadotettuun paratiisiin. Kauneusarvojensa sekä filosofisten, mytologisten ja kielellisten ansioiden vuoksi se tulee jäämään harvinaiseksi merkkiteokseksi.

muokattu 23.01.2015

Muita kirjoja joista saatat pitää

Savuvarkaat (Savuvarkaat, #1)Ajan sankari (Usvasyntyinen, #3)Varjo ja riipus (Grishaversumi, #1)Halveksunnan aika (The Witcher – Noituri, #4)Viimeinen toivomus (The Witcher – Noituri, #1)

Kirja-arvioita (12)

Juippi avatar
Kirjoittanut
5.0
Silmarillion on poikkeuksellisen loistava kirja. En ajatellut näin silloin, kun sen ensi kertaa luin, mutta kahlattuani tekstiä vuosien varrella useampaan otteeseen ja luettuani välissä hieman muutakin, on mielipide alkanut saada muotoaan. Silmarillionissa positiivisinta on kuinka kirja sieppaa sydänalasta. Eeppisiä fantasiasaagoja tulee ja menee, mutta harva onnistuu todella koskettamaan. Lisäksi monet muut kirjat koskettavat pienen ihmisen ja heidän kokemustensa kautta, kun taas ... (lisää)
Mainadi avatar
Kirjoittanut
4.0
Siitä on jo muutama kuukausi, kun luin Silmarillionin. Tämän vuoksi en enää kykene kovin tarkkaan arvioon kirjan tapahtumista, joten tyydyn kuvailemaan teosta muilta osin. Kirja on todella haastava lukukokemus. Teksti on vanhahtavaa ja raamatullista. Teosta on vaikea luokitella mihinkään kategoriaan, eikä sitä voi arvioidakaan perinteisten normien mukaisesti. Jos lähtisin tähdittämään sitä pelkästään juonen vetävyyden tai henkilöhahmojen syvyyden puitteissa, joutuisin ... (lisää)
Epeli_88 avatar
Kirjoittanut
4.5
Tuli pitkästä aikaa luettua kyseinen teos. Teos tuntui aukeavan nyt aiempaa paremmin. Kirja tosiaan lähinnä keskimaan historiikki. Teos käsittää useamman sukupolven sekä vuosituhannen. Tiettyihin tapahtumiin perehdytään huomattavasti toisia yksityiskohtaisemmin. Avain hahmot kuten Beren ja Turin ovat saaneet kymmeniä sivuja (Turin jopa oman kirjan) kun taas Tuor, Eärendil, galadriel ja monet muut ohitetaan muutamalla sivulla. Kirja on haastava teos. Nimiä on paljon ja etenkin ... (lisää)
Swordsman avatar
Kirjoittanut
5.0
Loistava kirja. Tämänkin lukemisessa kului kauan (noin puoli vuotta), mutta se ei ollut yllätys, koska Sormusten Herrojen lukemisessa kesti minulta vähintään yhtä kauan. Teksti oli tietenkin välillä melko raskasta, ja minulta kesti kauan lukea varsinkin kohtia, joissa vain selitettiin kuinka jokin joki virtaa sen ja sen vuoren välistä ja haarautuu sitten useammaksi puroksi (joista jokaisella on oma nimensä) jotka lopulta virtaavat mereen, koska yritin saada kaiken mahdollisen ... (lisää)
Gissa avatar
Kirjoittanut
4.5
Sain kyseisen teoksen ystävättäreltäni lainaan. Vaikka kirja on raskaslukuisempi kuin Taru sormusten herrasta tai varsinkin Hobitti, koin kirjan äärimmäisen mielenkiintoisena. Koin sen eräänlaisena raamattuna ja koin sen tuovan enemmän ymmärrystä ja asiantuntemusta edellä mainittujen opusten tapahtumiin. Suosittelen kirjaa sellaisille henkilöille jotka rakastavat uppoutumista fantasiamaailmaan syvemmällä tasolla. Kevyeksi "lomalukemiseksi" en sitä suosittelisi.
Dúath avatar
Kirjoittanut
5.0
Tämä kirja vaatii ehdottomasti sen, että on lukenut muutkin tolkienin keskimaahan sijoittuvat kirjat. Olen itse lukenut ne kaikki ja tässä tuntui silti menevän paljon asioita ihan ohi. Paljon tietoa pienessä paketissa! Pitäisi muistaa yhtä sun toista ja osata yhdistellä asioita. Tuntui siltä, että vieressä olisi jatkuvasti pitänyt olla kynä ja paperia että olisi voinut tehdä muistiinpanoja :D
Rauros avatar
Kirjoittanut
3.5
Kirja on mullaomana mutta oon lukenut siitä vaan vähän! Aika rankkaa tekstiä mulle mutta...kirja oli joistakin kohdista tylsä mutta oli yhtä hyvä kuin osasin odottaakkin ! Ja vähän erilainen kun tolkienin muu tuotanto! Se ei haitannut hirveesti! Ensimäisiä rivejä lukiessani ajattelin että "Mitä hitsiä!" Mutta lukiessani huomasin että asiat selviävät! Suosittelen! Hyvä kirja ellei ole liian heikkohermoinen ;)
MagPie avatar
Kirjoittanut
3.0
Silmarillion on ehdottomasti ehkä yksi vaikeimmista kirjoista lukea ja uskallan vain arvailla, millaista teksti on englanninkielellä. Kaveri vihjaisi olevansa välillä tuskissaan muinaisenglannin ja hienojen sanankäänteiden kanssa. Kuitenkin, Tolkien ei pettänyt tälläkään kertaa. Silmarillion ei ole helppo luettava tekstinsä vuoksi, eikä siinä ole varsinaisesti yhtenäistä punaista lankaa, joka johdattaisi kirjan läpi. Silmarillion pakottaa lukijansa keskittymään. Kirja ... (lisää)
ShadowMaker avatar
Kirjoittanut
3.0
Luin Silmarillionin kouluprojektia varten. En saanut oikein kirjan ideasta täysin kiinni, sillä en ole lukenut Tolkienin muita kirjoja kuin Hobitti-Eli sinne ja takaisin:n. Lukuprosessi olisi ollut varmasti paljon miellyttävämpi, jos olisin lukenut ensin Taru Sormusten Herrasta-trilogian (mikä oli ensin suunnitelmissani). Silmarillion on ehkä vaikein kirja, jonka olen koskaan lukenut. Tämä on pakko lukea ainakin osittain uudestaan, sillä tästä löytyy aivan varmasti aina uudella luku ... (lisää)
Velma avatar
Kirjoittanut
1.0
Luin kirjan joskus aikoinaan luettuani suurimman osan muista Tolkienin kirjoista. Sisältö ei enää tuntunut yhtä nerokkaalta ja hyvältä kuin muu Tolkienin tuotanto. Jouduin lukemaan kirjan puoliväkisin loppuun ja lukeminen kesti tosi kauan, kun teksti oli niin tylsää. Odotin tältä sitä samaa tasoa kuin varsinaiselta Tarulta, mutta jouduin pettymään.
Dragonil avatar
Kirjoittanut
5.0
Silmarillion onnistuu vielä monenkin lukukerran jälkeen hymyilyttämään. Se vain on niin loistavasti kirjoitettu, kekseliäs ja niin... Niin hyvä! Sanoisin Silmarillionin olevan vielä parempi kuin Taru sormusten herrasta, vaikka tuskin kovin moni on samaa mieltä kanssani. Kirjan alusta ei tarvitse säikähtää. Itse olin hieman hämilläni, koska tuntui kuin lukisi jonkin uskonnon ''raamattua'', mikä se itse asiassa onkin. Alun jälkeen tapahtumat lähtevät vyörymään ryminällä ... (lisää)
Miriel avatar
Kirjoittanut
4.0
Ehdottomasti upea kirja, ja kannattaa lukea. Teksti oli kuitenkin sellaista, että vähän väkisin pakotin itseni lukemaan kirjan loppuun. Silmarillion on kuin raamattu. Se ei ole varsinainen kertomus, vaan se on historia, Keski-Maan ja Beleriandin historia. Ihan alku oli sellainen, että: Mitä hemmettiä, mitä tässä nyt oikein tapahtuu? Mutta sitten kun aloin kirjaa kunnolla lukea, niin kyllä se siitä selvisi. Suosittelen kirjaa kaikille, jotka uskovat pystyvänsä lukemaan noin vanhaa tekstiä.
Paikalla 1 jäsen ja 31 vierailijaa
Mustelmann
Uusin jäsen: Patrik Beshar
Jäseniä yhteensä: 9734