Kentauri

@ Heimo Susi
Kentauri - Heimo Susi 4.66   3

Graafinen suunnittelu: Anja Reponen. Sidottu, kansipaperi.

Älykäs, riemukas ja tarkkanäköinen kuva länsimaisen ihmisen suuruudenhulluudesta, siitä mistä me olemme tulossa, minne me olemme menossa ja millä eväin.

Radioamatöörit sieppaavat avaruudesta signaalin, jota ei osata yhdistää mihinkään satelliittiin. Paljastuu, että signaali on kuvaa, kuvassa on puu ja sen takana vihanta maisema. Siellä on paratiisi. Ennen paratiisiin pääsi uskonnon avulla, nyt sinne vie teknologia.

Maata kiertävällä radalla aletaan rakentaa suunnatonta avaruusalusta, joka kuljettaisi kymmenentuhatta onnellista aloittamaan kaiken alusta. Ja kun matka alkaa, se ei ole vain matka toiselle tähdelle ja paratiisiin, se on matka länsimaisen kulttuurin ja ihmisyyden ytimeen.

Kentauri on terävä satiiri, unelma ja painajainen, ilmestyksenomainen visio ja kunnianhimoinen romaani.Arvosana kirjalle
Omassa kirjahyllyssäni


Kirja julkaistu 2003 (Otava)
Tietoja muokattu heinäkuu 31, 2019
Muita teoksia kirjailijalta Heimo Susi
Virkamatka 8.12   16

Kirja-arviot & arvosanat

Vaahtera
Arvosanat 184
Kirja-arviot 3
Viestit 0
helmikuu 26, 2007
6 / 10

Kentauri oli melko hämmentävä lukukokemus: toisaalta hyvin mielenkiintoinen ja ajatuksia herättävä teos, toisaalta taas hieman puuduttava. Tarinan alussa lähitulevaisuuden Maassa poimitaan Alfa Centaurin tähtijärjestelmästä tuleva signaali, jota ajat sitten lähetetty ja puoliksi unohdettu luotain perille päästyään lähettää. Luotain on laskeutunut viheriöivälle planeetalle ja lähettää kuvaa puusta. Mediavoimien manipuloimassa yhteiskunnassa Puusta tulee pian kaiken Hyvän ja Viattoman symboli, jota käytetään taitavasti kansojen mielipiteiden ohjailussa. Lopulta tapahtumat johtavat avaruusaluksen rakentamiseen. Aluksen, jolla tuhannet Valitut pääsevät matkaamaan Puun luokse neitseelliselle planeetalle aloittamaan kaiken alusta. Pitää vain päättää, ketkä valitaan ja miten, ja mitä ihmiskunnan kulttuurista ja taidoista viedään mukana uudelle planeetalle. Kerronnallisesti tarina jakautuu kolmeen osaan, joilla on eri kertojat. Ensimmäinen osa tapahtuu Maassa, kaksi seuraavaa kymmenien vuosien matkalla paratiisiplaneetalle. Scifi-asetelmasta huolimatta tarina on kaukana avaruusoopperasta tai viihteestä, ja edustaa ennemmin melkoista nyky-yhteiskunnan, median ja länsimaisen kulttuurin kritiikkiä verhottuna avaruusmatkan valepukuun. Hyvin mielenkiintoisia ajatuksia! Tarinan tapahtumat ja henkilöt ovat sivuosassa, ja ehkä siitä johtuu myös lukemisen lievä työläys aina silloin tällöin. Kertojien äänet ovat lisäksi liian samankaltaiset, vaikka he ovat hyvin erilaisia, eri-ikäisiä ja keskenään eri sukupuolia. Juoni ei imaise mukaansa, esitetyt ajatukset kylläkin. Kirja on antanut ajateltavaa pitkäksi aikaa, mutta sitä on vaikea suositella varauksettomasti kenelle tahansa.

Fantasyfan
Fantasyfan
Arvosanat 476
Kirja-arviot 40
Viestit 118
elokuu 19, 2007
Antoi 4 / 10 arvosanan kirjalle