Datura
Keskiarvo 3.77
3.77 tähteä
Anna arvosana
star1
star2
star3
star4
star5
star6
star7
star8
star9
star10

Arvosanoja (24)
Kirjahyllytilastot

Datura

Leena Krohn
Julkaistu: 2001 (WSOY)
Käännetty englanniksi: Datura
Tyyppi: spekulatiivinen fiktio
Tyylit: fantasia, mainstream
Avainsanat: kotimainen
Osallistu keskusteluun (viestejä 8 kpl)

Datura tai harha jonka jokainen näkee. Graafinen suunnittelu: Marjaana Virta. Sidottu, kansipaperi. Fantasia, rajatapaus.

Sisällys:

Ensimmäinen siemenkota

Harha jonka jokainen näkee, Hiljaisimmassakin hiljaisuudessa, Datura, Uusi anomalisti, Äänien herra, Voynichin kirja, Kivikuntaa, kasvikuntaa, eläinkuntaa?, Hiljainen asfaltti, Parapuoti, Luumuvanukkaan päivänä, Toinen samanniminen mies, Ilmasta, auringonvalosta, Kerettiläisiä, Vanha Usko, Oppitunti, Nicolan nuoruus.

Toinen siemenkota

Heilurimies ja ei-minä, Lätäkkö, Vierailu hiustaiteilijan luona, Don’t be cruel, Kasvot leipäjuustossa, Loogaroo, Klassinen, Väärässä jonossa, Kinky-ilta, Väärää rahaa, Sormi, Ikuisuuden liikkuva kuva, Kauas kiitävä vanha nainen, Hiiri, susi ja satakieli

Kolmas siemenkota

Madame Maya, Leivos, Äänien nielijä, Trepanoija, Kaksi kulkuetta, Toissyntyisiä, Kaupunginkanslian aave, Usko on sairas, Erään kasvin psykologiaa, Nainen joka oli neljä, Eriskummallinen kukkakauppa, Nopein tapa liikkua, Vierailu, »Niin kevein tiedoin, raskain erhetyksin», Sormi huulilla.

Todellisuus: harha jonka jokainen näkee. Hauras rakennelma, jonka voi romahduttaa kaksi huumaavan kasvin siementä…

Paranormaaleja ilmiöitä käsittelevän lehden toimitussihteeri kokeilee daturan siemeniä lääkkeeksi astmaansa, ja rohto tepsiikin. Sivuvaikutukset vain yllättävät.

Toimitussihteeri tapaa työssään erikoisia ihmisiä. Jotkut uskovat olevansa vampyyreja tai muuttuvansa toisinaan läpinäkyviksi, toiset harrastavat kallonporausta tai itsensä amputointia. Omalaatuisuudessaankin he ovat kuten me kaikki: etsivät merkkejä, hahmoja, kuvia, viestejä maailmankaikkeuden välinpitämättömyydestä.

Datura on vaarallinen rohto. Se rei'ittää todellisuuden ohuen kudoksen ja muuntaa käyttäjänsä aisteja, muistia ja maailmankuvaa.

muokattu 26.04.2015

Muita kirjoja joista saatat pitää

Moby DollPerkerosElämä elämältäAvoin ikkuna ja muita tarinoitaVillijoutsenet ja muita kertomuksia

Kirja-arvioita (3)

Varjolehti avatar
Kirjoittanut
5.0
Tätä kirjaa on suositeltava kaikille anomalioihin vähänkin kallellaan oleville olennoille, sillä ainakin minulle "Datura" oli todella avartava lukukokoemus. Krohnin kirjat pakottavat liikkeelle hyvinkin omituisia ja abstrakteja ajatuksia ja nyt, kun kyseessä on koko todellisuuden perimmäinen luonne, lukijan koko maailmankuva saattaa muuttua. Kuka sanoi, ettei tietoteoria voisi olla kiinnostavaa? Jos jonkun mielestä tietoteoria ehdottomasti EI voi olla kiinnostavaa, suosittelen tätä ... (lisää)
Lukijatar avatar
Kirjoittanut
3.0
Datura on ensimmäinen teos, jonka Krohnilta olen lukenut. Teoksen nyrjähtänyt, vaihtoehtotieteisiin ja paranormaaleihin ilmiöihin pureutumisen kautta esitetty maailma oli varsin kiinnostava. Erityisen paljon pidin teoksessa sen hieman vinksahtaneesta tunnelmasta ja samalla tavoin absurdiin vivahtavista vuorovaikutustilanteista. Sen sijaan juonen senhetkisistä tapahtumista paljolti irrottuvat, pohtivammat osuudet olivat välillä varsin latteita. Kokonaisuus oli ihan kiinnostava, mutta ... (lisää)
Nafisan avatar
Kirjoittanut
3.5
Sana-akrobaatti Leena Krohnin teoksissa on paljon samaa kuin Johanna Sinisalon tuotannossa. Datura ei tee tästä poikkeusta - todellisuus rakoilee välillä pahastikin. Krohn kirjoittaa lyhyitä, nopeasti ajassa ja paikassa liikkuvia lukuja, jotka tuntuvat joskus toisistaan irrallisilta tuokiokuvilta, mutta luovat lopulta hyvinkin kiehtovan kokonaisuuden. Krohnin teos on kuin moniulotteinen palapeli ja lukijan tehtäväksi jää muodostaa kokonaiskuva. (Minun kuvastani jäi vielä muutama pala ... (lisää)
Paikalla 2 jäsentä ja 47 vierailijaa
Salka, Kuunliekki
Uusin jäsen: Laura Kantosaari
Jäseniä yhteensä: 9873