Pereat mundus
Keskiarvo 4.00
4.00 tähteä
Anna arvosana
star1
star2
star3
star4
star5
star6
star7
star8
star9
star10

Arvosanoja (11)
Kirjahyllytilastot

Pereat mundus

Leena Krohn
Julkaistu: 1998 (WSOY)
Tyyppi: spekulatiivinen fiktio
Tyylit: scifi, mainstream
Avainsanat: kotimainen, nuori aleksis -palkinto
Osallistu keskusteluun (viestejä 8 kpl)

Pereat mundus: Romaani, eräänlainen. Graafinen suunnittelu M. Virta. Sidottu, kansipaperi. 3. painos: Teos, 2010. Nidottu.

Nuori Aleksis -palkinto 1999. Kilpaili Euroopan unionin Aristeion-kirjallisuuspalkinnosta vuonna 1999.

Otteita kirjasta on luettavissa Leena Krohnin kotisivuilla.

Sisällys:

  • Tohtori Keinolempi
  • Pian on ulsterin aika
  • Lukija
  • Jäätelökauppias
  • Fiat ars, pereat mundus
  • Jumalan rakkauden tähden

Pereat mundus on ”romaani”, joka käsittelee lopun pelkoja ja filosofioita: maailmanlopun, vuosituhannen lopun, ihmisen lopun, luonnon lopun, työn lopun, kirjallisuuden lopun, leikin lopun, rakkauden lopun...

Pereat mundus koostuu kolmestakymmenestäkuudesta luvusta tai kertomuksesta, joissa kaikissa esiintyy pää- tai sivuosassa Håkan-niminen henkilö. Kertomusten Håkanit ovat kuitenkin – useimmiten – eri Håkaneita. He elävät eri aikoina ja eri paikoissa, he ovat eri-ikäisiä, eri tavoin kovaosaisia tai eri tavoin menestyneitä ihmisiä. Kaikki he joutuvat elämässään tuntemattomille rajoille ja sulkeutuvien ovien eteen.

Toinen ”romaanin” päähenkilöistä on tohtori Keinolempi, verkossa neuvoja jakava terapeutti, jolla on hankala potilas, Håkan. Tämän päähänpinttymä on maailmanloppu.

Eräänä teoksen monista lähtökohdista on ollut Carl Sandburgin säe, joka liittyy valokuvanäyttelyyn The Family of Man: ”Maailmassa on vain yksi ihminen ja hänen nimensä on Kaikki Ihmiset.”

Pereat mundus on moniulotteista ja arvoituksellista pienoisproosaa, joka liikkuu lajien välissä ja vie lukijansa tekijän aikaisempien kirjojen tavoin ajattelun rajavyöhykkeille.

muokattu 30.12.2014

Muita kirjoja joista saatat pitää

He eivät tiedä mitä tekevätSiirtymäMehiläisten historia (Ilmastokvartetti, #1)Susanin vaikutusTerveiset Kutturasta

Kirja-arvioita (1)

Varjolehti avatar
Kirjoittanut
4.0
Luonnollisen ja yliluonnollisen liukuva raja kirjavana, hyvin perusteltuna kudelmana, niin kuin vain Leena Krohn sen osaa. Kirjan sirpaleinen rakenne ei suinkaan tee siitä hataraa, vaan pikemminkin auttaa pitämään mielenkiintoa yllä ja tuomaan kirjan teemoihin runsaasti näkökulmaa. Krohnin oppineisuus ja pelottavat utopiat läjähtävät silmille alati yhtä tehokkaina, mutta valitettavan tuttuina. Sisältö on kutkuttavaa ja älykästä, mutta liian samankaltaista kuin kirjailijan muutkin teokset. Repäisisi jo!
Paikalla 3 jäsentä ja 57 vierailijaa
shadowhunter, Darkki, Pisania
Uusin jäsen: oskar
Jäseniä yhteensä: 9872