Kirjaseikkailu: Lasten- ja nuortenkirjallisuuden opas

@ Tuula Korolainen (antologia, tietokirjakirjallisuudentutkimus)
7.34

Toimittanut Tuula Korolainen. Sidottu.

Sisällys:

  • Päivi Heikkilä-Halttunen: Kuningattaren selluliitti suomalaisen sadun teemoja ja mielenmaisemia
  • Maria Ihonen: Laituri numero kolmetoista – lasten satu- ja fantasiaromaani
  • Niklas Bengtsson: Käsissä maailman kohtalo fantasiakirjallisuuden lajeja ja historiaa
  • Niklas Bengtsson: Avaruushirviö aivoissa mihin katosi nuorten science fiction

Kirjaseikkailu on elävä ja käytännönläheinen opaskirja lukemisen mahdollisuuksista jokapäiväiseen käyttöön. Se sopii lasten ja nuorten kirjojen parissa toimiville: vanhemmille, opettajille, päivähoitajille, nuortenohjaajille ja kirjastonhoitajille. Se on loistava kompassi myös lapselle tai nuorelle kirjojen viidakossa.

Kirja käsittelee 2000-luvun lukijoita ja lukutaitoa, lukemaan oppimista ja lukemisen vaikeuksia sekä lukuharrastuksen ylläpitämistä ja virittämistä.

Pääosa teoksesta on kuitenkin omistettu lasten- ja nuortenkirjallisuudelle, joita esitellään sekä lajeittain että teemoittain. Lajien skaala ulottuu kuva-, satu- ja runokirjoista tietokirjoihin, sarjakuvaan ja nuortenromaaneihin.

Erityishuomioita on osoitettu fantasia-kirjallisuudelle, helppolukuisille kirjoille ja sarjoille.

Erikseen käsiteltäviä teemoja ovat eläimet, huumori, koulu, urheilu, huumeet ja päihteet, murrosikä ja seksuaalisuus, luonto ja luonnonsuojelu, sota ja rauha; teemoja joita kysytään eniten mm. kirjastoissa.

Kirja keskittyy 1990-luvun kirjallisuuteen ja se on laaja-alaisin kirjallisuuden opaskirja sitten 1970-luvun suosittujen Lue lapselle ja Lapsi ja kirja -teosten. Kirjan kirjoittajat ovat lasten- ja nuortenkirjallisuuden ja lukemisen asiantuntijoita; tutkijoita, kirjastonhoitajia, opettajia, toimittajia ja kriitikoita.

Oma arvosanani kirjalle


Julkaistu: 2001
Kustantaja: Tammi
Tyylit: antologia, tietokirja > kirjallisuudentutkimus
Avainsanat: kotimainen
Arvosanalla: 7.34/10
Arvosanoja: 3
Tietoja päivitetty 25.06.2016

Kirja-arvioita (1)

max avatar
Kirjoittanut max 30.09.2012
8/10
Kirjaseikkailu sopii kaikille kirjastossa tai lasten parissa työskenteleville. Kirjoittajat vaikuttavat asiantuntevilta ja mainitsevat sopivasti "tosielämän" esimerkkejä lastenkirjoihin liittyen, lasten/nuortenkirjavinkkejä listataan mukavasti. Tekstit eivät muutenkaan lähde liihottelemaan turhan teoreettisiin korkeuksiin. Valitettavasti teoksen ikä verottaa sen hyödyllisyyttä jonkin verran. Kirjaseikkailu ilmestyi juuri muutamaa vuotta ennen 2000-luvun nuortenkirjabuumia, joka ... (lisää)