Velhon synty (Elminster-saaga #1) - Ed Greenwood 6.18   82

Alkuteos ilmestynyt 1994. Suomentanut Sari Kare. Kannen kuvat: Jeff Easley. Sidottu.

Uusi sarja mahtavan maagin, Elminsterin elämänvaiheista alkaa. Ollessaan pikkupoikana paimenessa velhoruhtinaan ohjaama lohikäärme tuhoaa Elminsterin kotikylän, ja hänen vanhempansa saavat myös surmansa. Poika vannoo kostoa velhoruhtinaille ja päättää itse tulla myös mahtavaksi velhoksi.

Elminster aloittaa pitkän taistelunsa Faerûnia hallitsevia velhoruhtinaita vastaan ja saa apua lainsuojattomilta ritareilta ja salaperäiseltä Myrjalalta. Ja Elminster kehittyy koko ajan yhä taitavammaksi velhoksi.
Arvosana kirjalle
Omassa kirjahyllyssäni


Kirja julkaistu marraskuu 2004 (Jalava)
Tietoja muokattu syyskuu 8, 2016

Elminster-saaga

Sarja sisältää 5 pääteosta ja yhteensä teoksia 5 kpl.

Pääsarja Forgotten Realms

Velhon synty (Elminster-saaga #1) 6.18   82
Elminster Myth Drannorissa (Elminster-saaga #2) 6.44   67
Elminsterin houkutus (Elminster-saaga #3) 6.10   47
Elminster helvetissä (Elminster-saaga #4) 5.54   39
Elminsterin tytär (Elminster-saaga #5) 6.78   22

Kirja-arviot & arvosanat

Luinwen
Arvosanat 234
Kirja-arviot 104
Viestit 96
joulukuu 10, 2012
6 / 10

Kirjan parasta antia oli ehdottomasti upeasti luotu maailma. Tarinan fantasiamaailmaan todellakin uppoutui ja erityisesti joka kappaleen alussa olevat "kirjasiteeraukset" loivat hienon tunnelmaa, joka todellakin sai mielikuvituksen lentämään. Valitettavasti kirjailija ei ole keskittynyt yhtä vahvasti hahmojen luontiin - tai juoneen. Juoni on melko yksioikoinen tarina nuoresta miehestä kostoretkellään ja pahojen velhoruhtinaiden listimisen ohessa ei juurikaan mietitä sen syvempiä koston oikeudellisuudesta tai siitä tuoko kosto lopulta rauhan päähenkilölle. Tarinassa vilisee paljon sivuhahmoja, jotka jäävät melko paperisiksi ilmestyksiksi. Ei ihmekään, että näistä suurin osa myöskin kuolee lähes välittömästi ilmestymisensä jälkeen. Edes päähenkilöön ei paljoa ehdi kiintyä tarinan aikana. Elminsterin ajatusmaailma on liian yksipuolisesti kostoon keskittynyt eikä hahmo kasva juurikaan tarinan edetessä. Ainoa kiehtova sivuhahmo kirjassa on eteerinen jumalatar Mystra, jonka vaihtelevasta luonteesta on mahdotonta saada tarkkaa käsitystä loppujen lopuksi. Kirjan sanoma jäi hieman hämäräksi. Kostoa se ainakaan ei käsittele; niin pintapuoliseksi raapaisuksi se teema tarinassa jäi. Ehkä eniten tekstissä tuli ilmi tämä perinteinen "absoluuttinen valta korruptoi absoluuttisesti", mutta toisaalta tässäkin kirja on ristiriitainen. Pahoja velhoruhtinoita vastaan taistellessaan myös Elmister kerää itselleen valtaa kehittyessään paremmaksi taikuudessa ja lopulta kohtelee velhokolleegojaan yhtä julmasti kuin mitä nämä kohtelivat tavallisia pulliaisia. Mustavalkoisuudesta, huonoista hahmoista ja kevyestä juonesta huolimatta kirja oli ilo lukea. Vaikka juoni ei yllättyksiä tuonutkaan, sitä oli kaikesta huolimatta ihan kiinnostava seurata. Ehdottomasti kolmen tähtensä ansainnut ja luultavasti tulen jossain vaiheessa lukemaan myös jatko-osat.

Dreaner
Arvosanat 4
Kirja-arviot 1
Viestit 0
heinäkuu 22, 2008
6 / 10

Kirja oli mukaansa tempaava. Mielenkiintoinen juoni ja tapa jolla tarina eteni. Ehkä samoja piirteitä löytyy kuin muistakin, mutta hyvä silti. Välillä tilanteiden ja tapahtumien kuvaus oli epäselvä ja tapahtumat paikoitellen samankaltaisia. Kaikesta huolimatta, sanoisin että kannattaa lukea. Itsekin jään odottamana, että saan jatkoa käsiini. Tarina itsessään toi mieleen Raistlinin elämän vaikka selkeä ero näillä kahdella kasvavalla maagilla kuitenkin on. Mielenkiintoista oli seurata Elminsterin mukana kulkevien hahmojen rooleja ja sitä millä tavalla heidän olemuksensa vaikutti päähahmon elämään. Jonkun verran jäin kaipaamaan myös eräänlaista yksityiskohtaisempaa kertomusta Elminsterin kehittymisestä, sillä toistaiseksi se vain tapahtui ja vuodet olivat hujahtaneet ohitse. Selkeää kuvaa ei pysty saamaan siitä kuinka vanha hän on kun tarina jää odottamaan jatkoaan.

-H-
-H-
Arvosanat 399
Kirja-arviot 3
Viestit 2
kesäkuu 1, 2014
Antoi 7 / 10 arvosanan kirjalle
Nylkky
Nylkky
Arvosanat 824
Kirja-arviot 9
Viestit 784
huhtikuu 17, 2014
Antoi 7 / 10 arvosanan kirjalle
somnambuuli
somnambuuli
Arvosanat 28
Kirja-arviot 0
Viestit 2
tammikuu 6, 2014
Antoi 8 / 10 arvosanan kirjalle
Joonas
Joonas
Arvosanat 452
Kirja-arviot 10
Viestit 15
joulukuu 16, 2013
Antoi 7 / 10 arvosanan kirjalle
Bensku
Bensku
Arvosanat 225
Kirja-arviot 13
Viestit 222
marraskuu 2, 2013
Antoi 8 / 10 arvosanan kirjalle
Cressida
Cressida
Arvosanat 333
Kirja-arviot 3
Viestit 0
heinäkuu 17, 2013
Antoi 6 / 10 arvosanan kirjalle
Arcturus
Arcturus
Arvosanat 363
Kirja-arviot 0
Viestit 0
tammikuu 20, 2013
Antoi 4 / 10 arvosanan kirjalle
Saxifraga
Saxifraga
Arvosanat 69
Kirja-arviot 0
Viestit 0
lokakuu 6, 2012
Antoi 4 / 10 arvosanan kirjalle