Fantasian monet maailmat
Keskiarvo 3.71
3.71 tähteä
Anna arvosana
star1
star2
star3
star4
star5
star6
star7
star8
star9
star10

Arvosanoja (17)
Kirjahyllytilastot

Fantasian monet maailmat

Kristian Blomberg, Irma Hirsjärvi, Urpo Kovala
Julkaistu: elokuu 2004 (BTJ Kirjastopalvelu)
Tyyppi: muu fiktio
Tyylit: tietokirjakirjallisuudentutkimus
Avainsanat: kotimainen

Toimittaneet Kristian Blomberg, Irma Hirsjärvi ja Urpo Kovala. Kannen kuva: Sakari Laiho. Ulkoasu: Tarja Kettunen. Nidottu.

Sisällys:

 • Irma Hirsjärvi & Urpo Kovala: Johdannoksi
 • Johanna Sinisalo: Fantasia lajityyppinä ja kirjailijan työvälineenä
 • Sabine Wienker-Piepho: Kansantarinat ja folklore fantasian maaperänä
 • Sirkka Heiskanen-Mäkelä: Tolkien & me
 • Maria Ihonen: Lasten ja nuorten fantasian kerronnalliset keinot
 • Sabine Wienker-Piepho: Potter-demonologia: fantasiaa vai kunnon tutkimusta?
 • Irma Hirsjärvi: Suomenkielisen tieteiskirjallisuuden juuret
 • Suvi Niinisalo: Keijukaisten lähteillä
 • Matti Savolainen: Ulos getosta ja valtavirtaan (Miekka & magia, rotu ja seksuaalisuus Samuel R. Delanyn Nevèrÿon-sarjassa)
 • Jyrki Vainonen: Miksi novellini ovat pikemminkin surrealistisia kuin fantastisia?
 • Jean-Yves Malherbe: Ranskankielinen fantasiakirjallisuus

Jos haluat tietää, missä fantasia sijaitsee, miten lastenkirjallisuus käyttää fantasian elementtejä, onko Star Wars scifiä vai ei, mistä lohikäärmeet joutuivat Harry Potterin kouluun, Tylypahkaan, tai millaisia oikeat keijukaiset ovat, tämä teos kannattaa lukea. Artikkelit osoittavat fantasian ja tieteiskirjallisuuden yhteydet kirjallisuutemme varhaisvaiheisiin, kansantarinoihin ja myytteihin. Ne näyttävät, kuinka modernin kerronnan juuret ulottuvat syvälle historiaan.

Sangen yllättäviä näkökulmia avaavat myös vuosituhannen vaihteen suosituimman lajityypin kirjailijat: Johanna Sinisalo kertoo tieteiskirjallisuuden monipuolisesta kentästä ja sen lähialueista ja Jyrki Vainonen osoittaa mielikuvituksen lokeroimisen mahdottomuuden.

Tämä on ehdoton teos kaikille, jotka joutuvat vastaamaan kysymykseen ”onko fantasian ja scifin lukeminen vaarallista” sekä niille, jotka tietävät, että fantasia on olennainen osa ihmisen ajattelua.

(muokattu 24.06.2016)

Muita kirjoja joista saatat pitää

Historiallisen romaanin taitajia 2Kotimaisia lasten- ja nuortenkirjailijoita 10 (Kotimaisia lasten- ja nuortenkirjailijoita, #10)Suomalainen satu 2: Perinteitä ja moni-ilmeisyyttäUlkomaisia nuorten tieteis- ja fantasiakirjailijoitaHistorian aikakoneessa

Kirja-arvioita (1)

Sini avatar
Kirjoittanut ()
4.0
Fantasian monet maailmat -kirja koostuu kymmenestä luennosta, jotka on pidetty Jyväskylän yliopiston Taiteiden ja kulttuurin tutkimuksen laitoksen ja Englannin kielen laitoksen yhteistyönä keväällä 2003. Fantasiaa tutkitaan useammassakin artikkelissa kansantarinoiden ja myyttien kautta ja osoitetaan niiden merkitys fantasian historiassa. Mielestäni kiinnostavin artikkeli löytyi heti alusta: Johanna Sinisalon esittely fantasiasta lajityyppinä sekä fantasian vaikutusta hänen omien ... (lisää)
Paikalla 57 vierailijaa
Uusin jäsen: Jukka Peltonen
Jäseniä yhteensä: 9029