Yksinäisyyden linnake
Keskiarvo 4.00
4.00 tähteä
Anna arvosana
star1
star2
star3
star4
star5
star6
star7
star8
star9
star10

Arvosanoja (5)
Kirjahyllytilastot

Yksinäisyyden linnake

Jonathan Lethem
Julkaistu: marraskuu 2004 (Loki-kirjat)
Alkuperäinen nimi: The Fortress of Solitude
Tyyppi: spekulatiivinen fiktio
Tyylit: maaginen realismi

Alkuteos ilmestynyt 2003. Suomentanut Inka Parpola. Kansi: Anne-Marie Vesto. Kannen kuva: Sinimaaria Kangas. Ulkoasu ja taitto: Niko Aula. Sidottu, kansipaperi.

Yksinäisyyden linnake on tarina kahdesta pojasta, Dylan Ebdusista ja Mingus Rudesta. He ovat ystäviä ja naapuruksia, mutta koska Dylan on valkoinen ja Mingus musta, heidän ystävyytensä ei ole helppoa. He asuvat brooklynilaisessa lähiössä, joka on miltei täysin musta, vaikka ilmassa leijuu alustavia huhuja sen keskiluokkaistumisesta.

Yksinäisyyden linnake on myös tarina 1970-luvun Amerikasta, jossa pienimmätkin valinnat – mitä musiikkia kuuntelee, jutteleeko vieressään istuvan pojan kanssa, luopuuko suosiolla lounasrahoistaan – kantavat muassaan poliittisen, yhteiskunnallisen ja rodullisen katastrofin siemeniä, ja 1990-luvusta, ajasta, jolloin kukaan ei enää voisi vähempää välittää.

Se on myös punkin, valkoisen nuorison kevyen kapinan, ja crackin, suurkaupunkien kauhistuttavan ruton tarina, sekä tarina avant-garde-taiteilijan yksinäisyydestä ja graffititaiteilijan suurieleisyydestä.

Yksinäisyyden linnake kertoo siitä, mitä tapahtuisi, jos kahdella sarjakuvien supersankareita ihailevalla teini-ikäisellä pojalla olisi yliluonnollisia voimia: he pilaisivat elämänsä. Se kertoo ihanista, pallopelien täyttämistä iltapäivistä ja kauhun ja kiusaamisen täyttämistä kouluvuosista; se kertoo siitä, miten kuulua yhteisöön, joka ei hyväksy sinua jäsenekseen. Se kertoo vankilasta ja yliopistosta, Brooklynistä ja Berkeleystä, soulista ja rapistä, murhasta ja sovituksesta.

Se on tarina, jota kertomaan Jonathan Lethem on syntynyt.

muokattu 12.02.2014

Muita kirjoja joista saatat pitää

Pure muaMetsän äitiMuurahaispuuSielut kulkevat sateessa1Q84: Osa 3
Paikalla 1 jäsen ja 46 vierailijaa
LordStenhammar
Uusin jäsen: Tino Vehoniemi
Jäseniä yhteensä: 9367