Velhot, örkit, sankarit: Johdatus fantasian maailmaan
Keskiarvo 2.91
2.91 tähteä
Anna arvosana
star1
star2
star3
star4
star5
star6
star7
star8
star9
star10

Arvosanoja (22)
Kirjahyllytilastot

Velhot, örkit, sankarit: Johdatus fantasian maailmaan

Esko Miettinen
Julkaistu: syyskuu 2004 (Kirjapaja)
Tyyppi: muu fiktio
Tyylit: tietokirjakirjallisuudentutkimus
Avainsanat: kotimainen

Sidottu.

Sisältö: Mielikuvitus ja maailmankuva. Jokaisen elämässä on basiliski. Paha silmä katsoo kieroon. Jing, jang ja Jung. Fantasia mielenosoituksessa. Matka maailman ulkopuolelle. Sankarin paluu. Sanasto. Esiteltyjen fantasiakirjailijoiden teoksia. Kirjallisuutta.

Onko fantasiakirjallisuus pakoa arkipäivästä? Miksi Harry Potter iski kaupalliseen kultasuoneen?

Kirja on pieni aarre fantasian harrastajalle. Se on kurkistus fantasian takahuoneisiin. Se herättelee oikeita kysymyksiä ja syventää fantasiafanin lukukokemuksia: Onko fantasialla sanomaa? Mikä on fantasian maailmankatsomus? Mitä fantasia kertoo maailmasta jossa elämme? Näkeekö fantasia tulevaisuuteen? Kun fantasian maailma asetetaan reaalimaailmamme kehyksiin, syntyy yllättävän terävä päällekkäiskuva. Silti fantasian syvin olemus jää arvoitukseksi.

Ihmeet, yliluonnolliset asiat, taikuus, mytologiset hahmot, mielikuvituseläimet ja jumalat ovat fantasiakirjallisuuden keskeisiä elementtejä. Fantasiakirjallisuus on protesti liian järkiperäiseksi käyneelle maailmankuvalle. Se on merkki uudesta romantiikan aikakaudesta, joka suuntaa huomion arkipäivän faktoista tunteisiin ja sisäisyyteen. Samalla tulee mukaan uskonto, joka ei viihdy realistisessa maailmassa ja jolla on fantasiakirjallisuuden kanssa yhteinen kieli: myytit.

Käsittelee seuraavia kirjoja:

Tolkien: Taru Sormusten herrasta, Rowling: Harry Potter -sarja, Ende: Tarina vailla loppua ja Momo, Lewis: Narnia-sarja, Le Guin: Maameren tarinat 1–3 ja Lindgren: Veljeni Leijonamieli.

(muokattu 24.06.2016)

Muita kirjoja joista saatat pitää

Muumimaailma ja todellisuus: Tove Janssonin elämä kuvinaHistorian aikakoneessaLapsuuden sadut ja seikkailutKotimaisia lasten- ja nuortenkirjailijoita 10 (Kotimaisia lasten- ja nuortenkirjailijoita, #10)Tieteiskirjallisuuden käsikirja

Kirja-arvioita (1)

max avatar
Kirjoittanut ()
5.0
Velhot, örkit, sankarit on tiivis, mutta yllättävän sisältörikas sukellus fantasiakirjallisuuden maailmaan uskonnon ja myyttien näkökulmasta. Käsittely tapahtuu muutaman fantasiakaanonin pääteoksen voimin, kristillisen ja kristillissävytteisen käsittelyn vastapainona mukana on myös Le Guinin ateismi ja Maameren tarinoiden taoismivetoinen myyttimaailma. Kirjan nimi saattaa olla hieman harhaanjohtava, kirja ei varsinaisesti sovi johdatukseksi fantasiaharrastukseen, vaan ... (lisää)
Paikalla 1 jäsen ja 52 vierailijaa
Pisania
Uusin jäsen: Anneli Mustakallio
Jäseniä yhteensä: 9062