Eksyneiden jumala
Keskiarvo 3.21
3.21 tähteä
Anna arvosana
star1
star2
star3
star4
star5
star6
star7
star8
star9
star10

Arvosanoja (90)
Kirjahyllytilastot

Eksyneiden jumala

Stephen King
Julkaistu: 1999 (Tammi)
Alkuperäinen nimi: The Girl Who Loved Tom Gordon
Tyyppi: spekulatiivinen fiktio
Tyylit: fantasia, kauhu
Osallistu keskusteluun (viestejä 221 kpl)

Alkuteos ilmestynyt 1999. Suomentanut Ilkka Rekiaro. Baseball-osuuksien suomennokset Karri Kokko. Päällys: Heikki Kalliomaa. 2. painos 1999. Sidottu, kansipaperi.

”Se on erikoinen olento, Trisha. Se odottaa eksyneitä. Se antaa heidän harhailla, kunnes he ovat kunnolla peloissaan – pelko saa heidät maistumaan mehevämmiltä, se mureuttaa lihaa – ja sitten se nappaa heidät. Sinä näet sen vielä. Se voi jo tulla metsästä esiin minä hetkenä hyvänsä. Oikeastaan jo muutaman silmänräpäyksen päästä. Ja kun sinä näet sen kasvot, sinä tulet hulluksi. Jos joku olisi paikalla kuulemassa, hän luulisi sinun kirkuva, mutta oikeasti sinä naurat, niinhän? Hulluthan nauravat kun heidän elämänsä päättyy, he nauravat… ja nauravat… ja nauravat.”

Eräänä alkukesän lauantaina yhdeksänvuotias Trisha lähtee äitinsä ja veljensä Peten kanssa patikkaretkelle Appalakkien polulle Mainen ja New Hampshiren metsiin. Jotta ei tarvitsisi kuulla äidin ja Peten alituista riitelyä, hän jättäytyy jälkeen ja poikkeaa polulta. Mutta hetken kuluttua hän onkin metsässä yksin. äitiä ja Peteä ei ole missään, polkua ei ole missään...

Siitä alkaa Trishan painajainen. Häntä ahdistavat kylmä ja nälkä, lukemattomat mäkärät, hyttyset ja ampiaiset, salakavala maasto – ja kalvava pelko, joka maalaa kauhukuvia hänen silmiensä eteen. Mutta hän hyödyntää sinnikkäästi kaiken tiedon, jota on metsistä saanut, suunnistaa sen mukaan, kokeilee aivan uudenlaista ravintoa, lääkitsee hyönteistenpuremia.

Parhaana lohtuna hänelle ovat korvalappustereot, joista hän voi kuunnella Bostonin Red Soxin baseball-otteluita ja seurata suuren idolinsa Tom Gordonin edesottamuksia. Ennen pitkää hänestä alkaa näyttää, että Tom Gordon on myös hänen mukanaan metsässä, näyttäytyy hänelle silloin tällöin, antaa hyviä neuvoja.

Muta onko Tom Gordon oikea eksyneiden jumala? Vai onko se tuo toinen, joka liikkuu lähistöllä, jättää itsestään merkkejä – katkottuja puita, raadeltuja eläimiä – piirittää Trishaa odottaen, milloin pelko on kypsyttänyt hänet kyllin mureaksi...

muokattu 08.08.2016

Muita kirjoja joista saatat pitää

Äänellä jonka kuulet: Spekulatiivisia novelleja sukupuolen moninaisuudestaKeltainen kuningasSiipisulka: Tarinoita enkeleistäMusta linna ja muita outoja tarinoitaSiivekäs kuolema ja muita kertomuksia (H. P. Lovecraftin kootut teokset, #5)

Kirja-arvioita (4)

Mustelmann avatar
Kirjoittanut
3.0
Kingin uudempaan tuotantoon lukeutuva Eksyneiden jumala on yksi niistä harvoista kirjoista, joita tältä nykykauhun mestarilta on tullut luettua, pääasiassa sen takia, etteivät miehen aiemmat teokset ole aiheuttaneet minussa mitään ihmeellisempiä väristyksiä. Myöskään tämä kirja ei saanut minua täysin innostumaan hänen visioistaan, vaikka ne kieltämättä ovatkin hyvin omaperäisiä ja perusluonteeltaankin sellaisia, ettei suurten ihmismassojen koukkuunjäämistä voi pitää ... (lisää)
Emelie avatar
Kirjoittanut
2.0
[ Juonipaljastuksia- avaa tästä ]
LongWalk avatar
Kirjoittanut
2.0
Iso iso pettymys. Aikasempaa arvioitsijaa lainatakseni takakansi oli itse tarinaa parempi. Ei pelottanut, jännittänyt, luin periaatteesta loppuun. Erittäin sekainen tarina, loppuu ennen kuin edes kunnolla alkaa.
Fallen angel avatar
Kirjoittanut
3.0
Takakansi oli lopulta mielenkiintoisempi kuin sitten itse kirja. Hyvähän se oli, mutta ei kuitenkaan mitään erikoisempaa itsessäni saanut aikaan. Tarina kyllä kantaa itsensä hyvin viimeisellekin sivulle asti, mutta tämä Eksyneiden jumala jäi aika vähälle huomiolle ja lopulta mietin, että oliko sitä edes ollutkaan. Odotin enemmän intensiivistä kauhua. Kirja menetteli ja oli ihan hyvä,ei kirjaa voi tylsäksi sanoa, mutta... mutta... Toivoin ehdottomasti vähän enemmän tältä kirjalta.
Paikalla 1 jäsen ja 66 vierailijaa
Mustelmann
Uusin jäsen: Zahra Osman
Jäseniä yhteensä: 9588