Hawksmoor
Keskiarvo 3.05
3.05 tähteä
Anna arvosana
star1
star2
star3
star4
star5
star6
star7
star8
star9
star10

Arvosanoja (11)
Kirjahyllytilastot

Hawksmoor

Peter Ackroyd
Julkaistu: 1987 (Weilin+Göös)
Alkuperäinen nimi: Hawksmoor
Tyyppi: spekulatiivinen fiktio
Tyylit: fantasia, kauhu

Hawksmoor: Romaani. Alkuteos Hawksmoor: A Novel ilmestynyt 1985. Suomentaneet Anja ja Erkki Haglund. Jälkisanat: Juha Vakkuri. Kansikuva Nick Bantock. Päällyksen suunnittelu: Tuula Mäenpää. Sidottu, kansipaperi.

Whitbread-palkinto 1985, Guardian-palkinto 1985.

Hawksmoor on ihmissielun pimeitä puolia tutkiva, jopa nerokkaaksi luonnehdittu teos, joka kaikessa monitasoisuudessaan etenee hieman jännitysromaanin tapaan. Lukijaa kuljetetaan vuoroin 1700-luvun, vuoroin nykypäivän Lontoossa.

Romaanin päähenkilö on arkkitehti Nicholas Dyer, joka jäätyään Lontoossa riehuneen ruttoepidemian jälkeen orvoksi liittyy saatanaa palvovaan lahkoon. Hän suunnittelee kirkkoja, jotka hän vihkii lahkolleen surmattujen uhriverellä. Dyerin elämäntyö on siis perimmiltään suurisuuntainen petos. Dyerillä on historiallinen esikuva: Nicholas Hawksmoor, joka toimi aikansa merkittävimpien arkkitehtien kanssa yhteistyössä. Samoilla seuduilla joilla Dyer toimii tapahtuu tällä vuosisadalla selittämättömiä murhia ja väkivallantekoja. Niitä selvittää kirjan toinen keskushenkilö, Scotland Yardin murhatutkija, jolle kirjailija on antanut nimen Hawksmoor.

Peter Ackroyd (s. 1951) on tämän päivän Englannin nousevia kirjallisia tähtiä. Häikäisevän kielenkäytön ohella hänen teoksissaan on toinenkin ominaispiirre: ne ovat rakenteeltaan poikkeuksellisen mietittyjä ja tietoisesti tehtyjä. Kauhuperinnettä hän hyödyntää hyvin omaleimaisella tavalla. Hawksmoor on tähän mennessä saanut Guardianin ja Whitebreadin kirjallisuuspalkinnot.

muokattu 26.04.2016

Muita kirjoja joista saatat pitää

Murhamystiikkaa: Okkulttisia etsivätarinoita (Aavetaajuus-kirjat, #1)Vampyyrin oppipoika (Darren Shanin tarina (sarjakuva), #2)Monster High (Monster High, #1)Monster High: Salatut elävät (Monster High, #2)Maailmanlopun kirjasto ja muita tuomiopäivän tarinoita

Kirja-arvioita (1)

Matti Karjalainen avatar
Kirjoittanut
2.5

Nicholas Dyer on päivisin kuin kuka tahansa kirkkoja suunnitteleva arkkitehti 1700-luvun Lontoossa, mutta öisin hän uhraa paholaiselle niin kerjäläisiä pyhittääkseen rakennelmansa pahalle. Pari sataa vuotta myöhemmin Scotland Yardin murhatutkija Hawksmoor yrittää puolestaan ratkaista outoa murhasarjaa tismalleen samoilla kulmilla. Liittyvätkö tapahtumat toisiinsa, vai rikkoutuvatko ajan ja avaruuden portit jollakin kosmisella tavalla?

Peter Ackroydin palkittu ja ... (lisää)

Paikalla 1 jäsen ja 43 vierailijaa
Thialfi
Uusin jäsen: User Kakka
Jäseniä yhteensä: 9554