Nimeni on Skellig - David Almond6.72

Alkuteos ilmestynyt 1998. Suomentanut Kaisa Kattelus. Sivun 87 katkelma William Blaken runosta Tiikeri on Aale Tynnin suomentama (Tuhat laulujen vuotta, WSOY 1957). Muut runot on suomentanut Kaisa Kattelus. Kannen ja ulkoasun suunnittelu: Markko Taina. Sidottu.

Carnegie-mitali 1998, Whitbreadin lastenkirjapalkinto 1998. LA Times -palkintoehdokas (nuortenkirjat) 1999, Mythopoeic-palkintoehdokas (lastenkirjat) 2000, YRCA-Intermediate -palkintoehdokas 2002.

Michaelin perhe muuttaa uuteen kotiin, vanhaan huonokuntoiseen taloon, jonka piha on pelkkää ryteikköä ja autotallikin romahtamaisillaan. Juuri kun kaikki on hyvin sekavaa ja sotkuista, perheeseen syntyy keskosvauva, Michaelin pikkusisko. Heikko vauva joutuu sairaalaan, ja huoli kalvaa koko perhettä.

Vastoin kieltoja Michael hiipii tutkimaan vaarallisen huonokuntoista autotallia ja löytää kuolleiden kärpästen ja hämähäkinseittien peittämän oudon olennon: kalpean ja hauraan miehen, joka vain istuu liikkumatta pakkilaatikoiden takana. Michael ei uskalla puhua löydöstään kenellekään. Hän ei ole edes varma, onko mies elävä vai kuollut, totta vai kuvitelmaa. Salaisuus painaa kuitenkin mieltä, ja lopulta hän uskoutuu uudelle ystävälleen, naapurin Minalle. Michael ja Mina ovat yhtä mieltä siitä, että mies on ainutlaatuinen olento, ja yhdessä he kantavat miehen uuteen turvapaikkaan, pimeydestä valoon.

David Almondin Nimeni on Skellig on kaunis ja vaikuttava kertomus tapahtumista, jotka mullistavat Michaelin elämän. Tämä tunnelmaltaan vahva romaani on voittanut useita merkittäviä lastenkirjallisuuspalkintoja, mm. Carnegie Medal -palkinnon ja the Whitbread Children's Book of the Year -palkinnon.

Arvosana kirjalle


Julkaistu: 2000
Kustantaja: Tammi
Tyylit: fantasia, nuoret
Avainsanat: carnegie-mitali
Alkuperäinen nimi: Skellig
Arvosanalla: 6.72/10
Arvosanoja: 65
Muokattu: marraskuu 11, 2017

Kirja-arvioita

6/10 |
kesäkuu 19, 2015
Nimeni on Skellig on teos, josta aivan vilpittömästi haluaisin pitää. Se on suloinen kaistale arkipäivään piiloutuvaa taikuutta ja tarttuu teematiikkaansa miltei allegorisin elkein, mutta silti jotakin jää puuttumaan. Lyhytkin teos voi olla ...
10/10 |
kesäkuu 18, 2015
Kirja on aivan uskomaton! Tämä on ehdottomasti paras kirja mitä olen lukenut. Tarina kulkee joutuisasti ja päähenkilö on hyvä kertoja. . Tarina on jotenkin kaunis ja herkkä ja meinasi itkutulla silmään moneen otteeseen.
9/10 |
heinäkuu 24, 2013
Rakastan tätä. Nimeni on Skelligin luin ensimmäisen kerran kai kahdeksanvuotiaana ja kirja on jäänyt takaraivoon. Löysin kirjaston poistomyynnistä eurolla. Ihanaa. Michael oli mukava kertoja, ei liian esiin tungettu. Herkkä. Minakin oli ...