Seireenejä, kentaureja ja merihirviöitä

@ Anto Leikola
Seireenejä, kentaureja ja merihirviöitä - Anto Leikola 5.80   5

Alaotsikko: Myyttisten olentojen elämää. Graafinen suunnittelu ja taitto: Markko Taina. Päällyksen maalaus: Giovanni di Vecchi, 1574. Sidottu.

Seireenit, kentaurit, aarnikotkat, yksisarviset ja harpyijat, Kerberos, Pegasos, Medusa, Minotaurus ja tuhkasta nouseva feeniks ovat tuttuja taruista ja saduista, meri- ja lohikäärmeistä puhumattakaan. Nyt niiden syntyyn ja kiehtovaan menneisyyteen voi paneutua perusteellisesti: Anto Leikolan anteliaasti kuvitettu teos esittelee maailman suurten kertomusten salaperäisiä olioita ja niiden vaiheikasta elämää. Kirjassa esitellään kaikkiaan kahdeksantoista tutun myyttisen olennon kehityshistoriaa.

Kulta-aarretta vartioinut aarnikotka on päätynyt keikkumaan moottoripyörän nokalle. Hekumallinen ja julma seireeni on kesyyntynyt piirroselokuvien lapsenomaiseksi hahmoksi. Lohikäärme, tuo tulta syöksevä lentomato, on sekin vaihtanut nahkansa useasti ja esiintynyt mitä yllättävimmissä yhteyksissä. Myyttiset olennot muuttuvat aikojen myötä. Ne eivät katoa elämästämme vaan heijastavat sitä.

Hauskassa ja asiantuntevassa kirjassaan Anto Leikola etsii myös selitystä näiden ikiaikaisten hahmojen synnylle. Mitkä eläimet ovat saattaneet olla esikuvana yksisarviselle? Mitkä pelot tai havainnot ovat vaikuttaneet järvihirviön mielikuvan muovautumiseen? Ja mitä tieteellisesti varmistettua tietoa edesmenneet tutkijat ovatkaan aikoinaan tarjonneet aikalaisilleen näiden olioiden anatomiasta.


Arvosana kirjalle
Omassa kirjahyllyssäni


Kirja julkaistu 2002 (Tammi)
Tietoja muokattu kesäkuu 25, 2016

Kirja-arviot & arvosanat

PercyJacksonfani
PercyJacksonfani
Arvosanat 260
Kirja-arviot 25
Viestit 39
toukokuu 29, 2019
Antoi 7 / 10 arvosanan kirjalle
Sri
Sri
Arvosanat 548
Kirja-arviot 0
Viestit 0
joulukuu 30, 2014
Antoi 7 / 10 arvosanan kirjalle
Telena Starkos
Telena Starkos
Arvosanat 476
Kirja-arviot 0
Viestit 4
syyskuu 11, 2014
Antoi 5 / 10 arvosanan kirjalle
Quelyon
Quelyon
Arvosanat 75
Kirja-arviot 0
Viestit 0
helmikuu 25, 2008
Antoi 6 / 10 arvosanan kirjalle
Emmy
Emmy
Arvosanat 503
Kirja-arviot 0
Viestit 0
tammikuu 5, 2008
Antoi 4 / 10 arvosanan kirjalle