Lirael (Vanha valtakunta, #2)
Keskiarvo 4.05
4.05 tähteä
Anna arvosana
star1
star2
star3
star4
star5
star6
star7
star8
star9
star10

Arvosanoja (224)
Kirjahyllytilastot

Lirael

Garth Nix
Julkaistu: maaliskuu 11, 2005 (WSOY)
Alkuperäinen nimi: Lirael
Tyyppi: spekulatiivinen fiktio
Tyylit: fantasiakorkea fantasia, nuoret

Lirael – Clayrien tytär. Alkuteos Lirael – Daughter of the Clayr ilmestynyt 2001. Suomentanut Kaisa Kattelus. Päällyksen kuva ja kartta: HarperCollins Publishers. Sidottu.

Mythopoeic-palkintoehdokas 2005 (koko trilogia, paras nuortenkirja).

Valitseeko kulkija tiensä vai tie kulkijansa?

14 vuotta täyttävä Lirael ei tunne itseään oikeaksi clayrien tyttäreksi sinisessä lapsentunikassaan. Valkoisiin kaapuihin saavat pukeutua vain ennusnäön lahjalla armoitetut yhteisön jäsenet. Epätoivoinen Lirael harkitsee jo päiviensä päättämistä, kun hän kuulee vahingossa jalosäätyisten vieraiden tuomat hälyttävät uutiset lännestä. Manaaja harjoittaa vapaata taikuuttaan kenenkään estämättä ja herättää henkiin vainajien armeijoita, jotka uhkaavat Vanhan valtakunnan läänejä.

Saatuaan työtä kirjastoapulaisena Lirael ryhtyy omin päin ratkomaan suljettujen ovien salaisuuksia. Lohduttomalla matkallaan – apunaan vain teräväkielinen Kuriton Koira – hänen on pian otettava koko valtakunnan tulevaisuus harteilleen.

Kuningas Sieran pojalla, prinssi Samethilla, on omat huolensa. Häntä ahdistaa velvoite ryhtyä oikeaoppiseksi abhorseniksi ja manaajien karkottajaksi, kuningataräitinsä Sabrielin seuraajaksi. Mutta kohtalo kuljettaa hänen tielleen kauniin nuoren naisen, joka tuntee seitsemän maagisen kellon äänet...

”Lirael on täynnä huimia juonenkäänteitä, leikkisää kekseliäisyyttä ja synkkää taikuutta, jotka taatusti kietovat Nixin lukijat pauloihinsa.” – Locus

muokattu 29.01.2016

Muita kirjoja joista saatat pitää

AnachéLasipalatsi (Throne of Glass, #1)Odininlapsi (Korpinkehät, #1)Keskiyön kruunu (Throne of Glass, #2)Naondel (Punaisen luostarin kronikoita, #2)

Kirja-arvioita (4)

Xariel avatar
Kirjoittanut
5.0
Tämä kirja on laatua. :) Se on apikoin jopa samantasoinen kuin edeltäjänsä, mutta nyt aihepiiri on hiukan erilainen. Enää ei pelastetan valtakuntaa, vaan etsitään omaa paikkaa muiden joukossa suuressa maailmassa. Lirael on henkilöhahmona ehkä yhtä mielenkiintoinen kuin Sabriel, mutta aika erilainen. Sabrielilla oli päämäärä, Liraelin tie heittelehtii milloin mihinkin. Koira, uusi henkilöhahmo, on aivan ihana.^^ Sabrielin voi lukea itsenäiseksi teokseksi, mutta ... (lisää)
Emppu101 avatar
Kirjoittanut
4.0
En ole vielä kunnolla perehtynyt teokseen, mutta lukemani perusteella sanon että Sabrielin tarina päättyi aivan liian nopeasti! Olisin halunnut lukea hänestä lisää. Toki hänen jälkeläisistään on kiinnostava lukea ja on ilahduttavaa että hän ja Siera saivat toisensa :) Lirael on hyvä teos, kaiken kaikkiaan, ja on kiinnostavaa seurata hänen ja Samethin suhteen kehitystä. ;)
Jussi avatar
Kirjoittanut
4.0
Lirael on laatukirja, mutta ei kuitenkaan yllä Sabrielin tasolle. Tärkein syy on varmaankin se, että tarina jää täysin kesken. Lisäksi kirja ei etene niin ripeästi kuin Sabriel, ja manaamista nähdään paljon vähemmän. Päähenkilötkin ärsyttivät välillä, erityisesti Sam. Lirael on trilogian heikoin lenkki, mutta päätösosaa Abhorsen ei olisi olemassa ilman sitä.
Lexei avatar
Kirjoittanut
3.0
[ Juonipaljastuksia- avaa tästä ]
Paikalla 1 jäsen ja 41 vierailijaa
Wanda
Uusin jäsen: Zahra Osman
Jäseniä yhteensä: 9588