Bilbon viimeinen laulu
Keskiarvo 3.26
3.26 tähteä
Anna arvosana
star1
star2
star3
star4
star5
star6
star7
star8
star9
star10

Arvosanoja (90)
Kirjahyllytilastot

Bilbon viimeinen laulu

J. R. R. Tolkien
Julkaistu: maaliskuu 31, 2005 (WSOY)
Alkuperäinen nimi: Bilbo's Last Song
Tyyppi: spekulatiivinen fiktio
Tyylit: fantasia
Avainsanat: keski-maa, runous
Osallistu keskusteluun (viestejä 59 kpl)

Alkuteos julkaistu julisteena vuonna 1974 ja kirjana vuonna 1990. Kuvittanut Pauline Baynes. Suomentanut Jukka Virtanen. Kuvaselostukset suomentanut Mikael Ahlström. Sidottu, kansipaperi.

Keski-Maa jo unhoon jää.
Noin tähteen näyttää maston pää!

Bilbon viimeinen laulu on sadunhohtoinen loppusoitto J. R. R. Tolkienin fantasiasaagalle Taru Sormusten Herrasta. Kun Sormusten Haltijat, heidän joukossaan maineikas velho Gandalf, Sormuksen aikoinaan löytänyt hobitti Bilbo Reppuli ja hänen sankarillinen sukulaispoikansa Frodo, nousevat Harmaista Satamista valkoiseen laivaan joka purjehtii Suurelle Merelle, kauas länteen, virittää vanha Bilbo pimenevässä illassa laulun. Se on haikeankaunis hyvästijättö ystäville ja kotimaalle, mutta samalla siinä sykkii tuntemattoman tulevaisuuden ja ikuisen rauhan kaipuu.

Pauline Baynes, Tolkienin suosikkikuvittaja, on täydentänyt säkeet jalokivenkaltaisin piirroksin, joissa Tarun Sormusten Herrasta sankarit saapuvat haltioiden seurassa satamaan. Niiden rinnalla on kohtauksia Hobitista. Bilbon vaiheikas ensimmäinen matka siis vertautuu viimeiseen, lopulliseen. Kirjan lopussa on selostukset kuvien aiheista.

Bilbon viimeinen laulu on alun perin lahja, jonka Tolkien antoi kiitokseksi valtavaa ihailijapostia hoitaneelle sihteerilleen Joy Hillille. Runo ei sisälly Taruun Sormusten Herrasta ja se julkaistiin vasta Tolkienin kuoleman jälkeen. Suomessa Bilbon viimeinen laulu kuultiin vuonna 1988 Jukka Virtasen suomentamana Ryhmäteatterin näytelmässä Taru Sormusten Herrasta. Suomennos ilmestyy nyt ensimmäistä kertaa painettuna.

J. R. R. Tolkien (1892–1973) oli kielitieteilijä, joka teki elämäntyönsä Oxfordin yliopistossa anglosaksin sekä englannin kielen ja englantilaisen kirjallisuuden professorina. Tolkienin ensimmäinen romaani Hobitti eli Sinne ja takaisin julkaistiin vuonna 1937. Suurteostaan Taru Sormusten Herrasta hän kirjoitti vuodesta 1936 vuoteen 1949. Teos julkaistiin 1950-luvulla ja Tolkienista tuli ympäri maailman luettu kulttikirjailija, erityisesti nuoren opiskelijapolven henkinen opettaja ja profeetta.

Pauline Baynes (s. 1922) on kuvittanut useita Tolkienin teoksia, joista on suomeksi julkaistu Maamies ja lohikäärme ja Seppä ja Satumaa. Baynesin tarumainen kuvitustyyli on tuttu myös C. S. Lewisin Narnia-sarjan lukijoille.

muokattu 26.07.2017

Muita kirjoja joista saatat pitää

LahjaPyövelin tytär (Jääkansan tarina, #8)Emily the Strange: Pimennon päivät (Emily the Strange, #1)Örkkikuningas (Murroskaudet, #1)Artemis Fowl: Tehtävä pohjoisessa (Artemis Fowl, #2)

Kirja-arvioita (3)

Soturiorava avatar
Kirjoittanut
4.0
Oli ihan kiva kirja. Luin sen joskus kirjastossa eikä siinä kauaa kestänyt.
Rauros avatar
Kirjoittanut
5.0
Olen hirveä Tolkien-fani joten on tullut tämäkin luettua! Pari kertaa on tullut luettua!
w-a-r-i avatar
Kirjoittanut
4.0
Oikein hauska pieni kirjanen, nopeastihan se loppuu ja on ohi ennen kuin kerkeää alkaakaan kunnolla. Mutta Tolkien "fanille" oikein hyvä lisä kokoelmaan, ja sen voi kyllä lukea parikertaa uudestaankin :)
Paikalla 2 jäsentä ja 71 vierailijaa
Iivari, Mustelmann
Uusin jäsen: Doora
Jäseniä yhteensä: 9858