Joku kaltaisesi

Roald Dahl
Julkaistu: 1970 (Otava)
Alkuperäinen nimi: Kiss, Kiss & Someone Like You
Tyyppi: spekulatiivinen fiktio
Tyylit: fantasia, kokoelma, mainstream

Sisältää puolet novelleista kokoelmista Kiss, Kiss (1960) ja Someone Like You (1953). Suomentanut Pentti Saarikoski. Yhdentoista novellin kokoelma, jossa kolme fantasianovellia.

1. laitos: Otava, 1970.
2. laitos: yhteissidos teoksen Rakkaani, kyyhkyläiseni kanssa. Suuri Suomalainen Kirjakerho, 1985. Eri kansikuva. Sidottu, kansipaperi.

Tämä Roald Dahlin novellikokoelma sisältää tarinoita maailmasta, jossa voi tapahtua mitä merkillisimpiä asioita. Kuten tällaista: tynnyrissä kasvanut poika maistaa täysikasvuisena ensi kertaa elämässään lihaa, haltioituu, tahtoo tietää kaiken siasta. Lähtee tutustumiskäynnille teurastuslaitokseen ja kokee tosi yllätyksen.

Melkein kaikilla Dahlin ihmisillä on jokin kaiken valtaava suunnitelma, päähänpinttymä tai haave. Sen lähtökohtana on niin sanottu inhimillinen tekijä, johon sitten riivaaja iskee, kasvattaa siitä epäinhimillisen pahkan ja nitistää viimein koko ihmisen. Dahlin mustat novellit ovat pohjimmaltaan lohdullista ja turvallista luettavaa juuri siksi, että epäonnistumisen kaava ei petä koskaan.

”Dahl saattaa monien mielestä olla aika häkellyttävä tuttavuus, mutta samalle aaltopituudelle virittynyt lukija nauttii hänen jutuistaan suurenmoisella tavalla. Hän tarjoaa ennen kaikkea älyllistä nautintoa, joten nimitys jännityskirjailija ei läheskään täysin peitä hänen poikkeuksellista laatuaan.” – Alpo Routasuo, Kirjastolehti

(muokattu 16.01.2009)

Muita kirjoja joista saatat pitää

Elämä elämältäKonttaava koomikkoTarinoita tuonpuoleisistaOmituisiaMoby Doll
Paikalla 1 jäsen ja 78 vierailijaa
rudi92
Uusin jäsen: J Ojanen
Jäseniä yhteensä: 8839