Matilda
Keskiarvo 4.09
4.09 tähteä
Anna arvosana
star1
star2
star3
star4
star5
star6
star7
star8
star9
star10

Arvosanoja (169)
Kirjahyllytilastot

Matilda

Roald Dahl
Julkaistu: 1990 (WSOY)
Alkuperäinen nimi: Matilda
Tyyppi: spekulatiivinen fiktio
Tyylit: fantasia, lapset
Avainsanat: elokuva

Alkuteos ilmestynyt 1988. Suomentanut Eeva Heikkinen. Kuvittanut Quentin Blake.

1. painos: WSOY, 1990. Sidottu, kansipaperi. 11. painos: WSOY pokkari, 2011. Nidottu.

Matilda on ihmelapsi, suorastaan nero, joka jo alle viisivuotiaana luki klassikkoja Dickensistä Kiplingiin ja Hemingwayhin ja ymmärsi heitä kaikkia herkkyytensä ja säkenöivän älynsä ansioista. Mutta vanhempiensa mielestä hän oli lähes sietämätön kiusankappale. Räikeän ruudulliseen pukuun sonnustautunut autokauppiasisä ja äiti vetysuperoksidilla valkaistuine hiuksineen toivottaisivat Matildan mieluummin niin pitkälle kuin pippuri kasvaa, ainakin naapurikuntaan tai vielä kauemmaksi. Matildan koulun rehtori, neiti Trunchbull, on samaa maata – Matilda on sietämätön, ja häntä kuten monia muitakin, on neidin mielestä syytä rangaista.

Mutta Matildalla on vastalääkkeet, poikkeukselliset henkiset kykynsä. Hän keksii, miten pelastaa koulunsa ja varsinkin ihanan opettajansa neiti Honeyn hirviömäisen rehtorin kynsistä.

muokattu 26.12.2014

Muita kirjoja joista saatat pitää

Venesataman Tillinka ja Vaaralliset vuoretTatatukin matka kristallivuorelleKolmen ajan maaTobi Lolness II: Elishan silmät (Tobi Lolness, #2)Takeshitan kintereillä (Takeshitan kintereillä, #1)

Kirja-arvioita (4)

Namine avatar
Kirjoittanut
5.0
Matilda on uskomattoman kaunis ja opettavainen kertomus tytöstä, jonka elämä on ehkä hiukan poikkeavaa verratuna muihin hänen ikätovereihinsa. Dahlin kieli ja maailma ovat omalaatuinen sekoitus fantasiaa ja realistista maailmaa. Kirja sopii niin lapsille kuin aikuisillekin, enkä usko sen jättävän kovin montaa ihmistä kylmäksi. Arvosana: 10-
Nafisan avatar
Kirjoittanut
3.5

Matilda on viisivuotias tyttö, joka määrittelee sanan pikkuvanha aivan uudelleen. Hän opettelee lukemaan aivan itse. Aluksi hän lukee kirjoja paikallisessa kirjastossa, kunnes kirjastonhoitaja kertoo, että kirjoja voi lainata ja viedä kotiin. Hänen huoneestaan tulee lukukammio, jossa hän nauttii kirjoista kaakaokupillisen kanssa.

Luettuaan lasten kirjat (mm. Salaisen puutarhan) hän siirtyy aikuisten teoksiin, kunnes on "suuren tarinoitsijan Dickensin sanoillaan punoman taian ... (lisää)

Snowshadow avatar
Kirjoittanut
3.5
Minulle kirja oli myös todella läheinen kun olin 10 -11 vuotias. Muistan miten nauroin rehtorille matildan liitu taululle kirjoituksen jälkeen.
Vallu avatar
Kirjoittanut
4.0
Rakastin tätä kirjaa kun luin sen ensimmäisen kerran varmaan 9-vuotiaana, ja minusta tarina on edelleen hyvä vaikken siitä kaikkea muistakkaan. Uskon että jos olisin nyt lähiaikoina lukenut niin arvosana olisi ollut matalampi, mutta oli pakko antaa tuo kun oli kirja oli kinulle niin tärkeä kun olin nuorempi. Kija on kuitenkin hieno ja hauska tarin tytöstä joka rakastaa lukemista ja on viisaampi kuin hänen vanhempansa ovat.
Paikalla 1 jäsen ja 46 vierailijaa
Fievre
Uusin jäsen: Mervi Tervo
Jäseniä yhteensä: 9553