Meritokratian nousu 1870–2033 (Weilin+Göösin kirjasto, #7)
Anna arvosana
star1
star2
star3
star4
star5
star6
star7
star8
star9
star10

Kirjahyllytilastot

Meritokratian nousu 1870–2033

Michael Young
Julkaistu: 1967 (Weilin+Göös)
Alkuperäinen nimi: The Rise of the Meritocracy, 1870–2033: An Essay on Education and Equality
Tyyppi: spekulatiivinen fiktio
Tyylit: scifiyhteiskunnallinen scifi, tietokirja

Meritokratian nousu 1870–2033: Tutkielma koulutuksesta ja tasa-arvosta. Alkuteos ilmestynyt 1958. Suomentanut Liisa Voionmaa. Ulkoasu: Alfons Eder. Sidottu.

Tämän päivän suomalaisen yhteiskuntakeskustelun keskeisiin aiheisiin kuuluvat koulutustason kohoaminen ja muotoutumassa olevan koulutusuudistuksen vaikutus yhteiskuntarakenteeseen. Näihin yhteyksiin liittyy mielenkiintoisella tavalla englantilaisen sosiologin Michael Youngin teos. Se on tavallaan tulevaisuusromaani, sillä tekijä kuvittelee kirjoittavansa vuonna 2034 tutkimusta englantilaisesta yhteiskunnasta, jossa 1900-luvun puolivälissä toteutettiin yhtenäiskoulu, jossa sitten havaittiin koulutustason ratkaiseva merkitys kansakunnan menestykselle ja jossa kansallisen varallisuuden tärkeimmäksi lähteeksi todettiin lahjakkuudet. Seurauksena oli uusi meritokraattiinen yhteiskunta, synnynnäisesti lahjakkaiden ja koulutuksen saaneiden kaikkia etuja nauttiva parhaimmisto ja tavallisista kansalaisista muodustuvat alemmat luokat, joiden osana oli yhteiskunnallinen vajoaminen.

Tohtori Youngin ajatukset leikkaavat varsin terävästikin sekä sovinnaista radikalismia että konservatismia, ja niihin on näistä ongelmista keskusteltaessa ehditty jo Suomessakin viitata.

 

muokattu 06.08.2013

Muita kirjoja joista saatat pitää

Mustat joutsenet: Mikä muuttaa maailmaa seuraavaksi?Täpläteknologia: Tietokoneen ja matkaviestimen jälkeen?Kuopion täsmähistoria I–VIISithien kosto: Kuvitettu opasStar Wars: Galaktiset taistelut
Paikalla 1 jäsen ja 37 vierailijaa
Jossu89
Uusin jäsen: Per Horjanheimo
Jäseniä yhteensä: 9457