Alfan kuun klaanit

Philip K. Dick
Julkaistu: huhtikuu 7, 2005 (Like)
Alkuperäinen nimi: Clans of the Alphane Moon
Tyyppi: spekulatiivinen fiktio
Tyylit: scifi
Osallistu keskusteluun (viestejä 9 kpl)

Alkuteos ilmestynyt 1964. Suomentanut J. Pekka Mäkelä. Nidottu.

Avioeron jälkeen Chuck Rittersdorf huomaa majailevansa rähjäisessä vuokratalossa, jota kansoittavat erilaiset muiden planeettojen elämänmuodot. Hänen entinen vaimonsa on matkustanut tutkimaan erääseen Alfa Centaurin kuuhun muodostunutta ihmisyhteisöä, jonka jäsenet ovat entisiä sotilasmielisairaalan potilaita. Mukana on Chuckin työnantajan CIA:n robotti, ja Chuckille tarjoutuu tilaisuus tappaa vihattu puoliso rukkaamalla tämän simulantin ohjelmointia. Alfan kuu on kuitenkin yllättävä paikka: pian Chuck huomaa itsekin seisovansa keskellä sen kummallisia kansalaisia – seurassaan Ganymedeeltä kotoisin oleva telepaattinen liejuhome nimeltä Lordi Virtaava Simpukka ja jäljillään maailmankuulu televisiokoomikko Bunny Hentman, jonka avaruusalus ei ole aseistettu millään naurupommeilla.

Alfan kuun klaanit kuuluu Philip K. Dickin tuotannon helmiin. Jälleen kerran Dick luotaa äkkiväärään tapaansa ihmismielen pimeämpiä syvyyksiä, pieniä ihmisiä suurten tapahtumien keskellä – ja maailmaa, joka on hyvin toisenlainen kuin miltä se päältä katsoen näyttää.

”Philip K. Dick viihdyttää meitä totuuden ja mielisairauden, ajan ja kuoleman, synnin ja pelastuksen kysymyksillä... hän on meidän kotikutoinen Borgesimme”. – Ursula K. LeGuin

muokattu 16.10.2013

Muita kirjoja joista saatat pitää

ArtemisGrandvilleSaga: Viides kirja (Saga, #5)Testamentit (Orjattaresi, #2)Paljaan taivaan alla (Paljaan taivaan alla, #1)

Kirja-arvioita (2)

Ismene avatar
Kirjoittanut
3.0
Alfan kuun klaanit on hyvin Dickille tyypillinen tarina. Kirjasta löytyy muuta tuotantoa lukeneelle monia tuttuja elementtejä: mm. simulantit, isot kerrostalot ja mielenvikaisuus. Kaikki alkaa siitä, kun yksinäinen sankari joutuu täysin uuteen tilanteeseen, jossa seinän takana majailee telepaattinen muukalainen, ja uudet työt näyttävät tarjoavan aivan uudenlaisia mahdollisuuksia. Ex-vaimokin on matkalla toiseen aurinkokuntaan. Virkistävän ja Dickin muusta tuotannosta erottuvan ... (lisää)
Eija avatar
Kirjoittanut
2.5
Hyvä idea kuun asuttamista mielisairaista, jotka olivat jakautuneet mielisairauden tyypin mukaan erillisiin kyliin. Alku olikin mielenkiintoinen, mutta sitten tarina muuttui dekkarimaiseksi ja planeetan mielisairaat jäivät taka-alalle. Muitakin olioita oli mukana, kuten liejuhome, joka kommunikoi telepaattisesti ja lisääntyi itiöistä. Arvosana 2½.
Paikalla 34 vierailijaa
Uusin jäsen: fiona
Jäseniä yhteensä: 9325