Alfan kuun klaanit

@ Philip K. Dick
Alfan kuun klaanit - Philip K. Dick 7.14   23

Alkuteos ilmestynyt 1964. Suomentanut J. Pekka Mäkelä. Nidottu.

Avioeron jälkeen Chuck Rittersdorf huomaa majailevansa rähjäisessä vuokratalossa, jota kansoittavat erilaiset muiden planeettojen elämänmuodot. Hänen entinen vaimonsa on matkustanut tutkimaan erääseen Alfa Centaurin kuuhun muodostunutta ihmisyhteisöä, jonka jäsenet ovat entisiä sotilasmielisairaalan potilaita. Mukana on Chuckin työnantajan CIA:n robotti, ja Chuckille tarjoutuu tilaisuus tappaa vihattu puoliso rukkaamalla tämän simulantin ohjelmointia. Alfan kuu on kuitenkin yllättävä paikka: pian Chuck huomaa itsekin seisovansa keskellä sen kummallisia kansalaisia – seurassaan Ganymedeeltä kotoisin oleva telepaattinen liejuhome nimeltä Lordi Virtaava Simpukka ja jäljillään maailmankuulu televisiokoomikko Bunny Hentman, jonka avaruusalus ei ole aseistettu millään naurupommeilla.

Alfan kuun klaanit kuuluu Philip K. Dickin tuotannon helmiin. Jälleen kerran Dick luotaa äkkiväärään tapaansa ihmismielen pimeämpiä syvyyksiä, pieniä ihmisiä suurten tapahtumien keskellä – ja maailmaa, joka on hyvin toisenlainen kuin miltä se päältä katsoen näyttää.

”Philip K. Dick viihdyttää meitä totuuden ja mielisairauden, ajan ja kuoleman, synnin ja pelastuksen kysymyksillä... hän on meidän kotikutoinen Borgesimme”. – Ursula K. LeGuin


Luokitus: Scifi


Arvosana kirjalle
Omassa kirjahyllyssäni


Kirja julkaistu huhtikuu 7, 2005 (Like)
Alkuperäinen nimi Clans of the Alphane Moon
Tietoja muokattu lokakuu 16, 2013
Muita teoksia kirjailijalta Philip K. Dick
Tohtori Veriraha 5.84   19
Jumalan pojan paluu 6.84   24
Ruukunkorjaaja 6.84   30
Varro vain viime vuotta 6.40   25
Simulantit 6.42   26
Rakennamme sinut 6.42   24
Timothy Archerin sielunvaellus 7.24   26

Kirja-arviot & arvosanat

Eija
Arvosanat 1221
Kirja-arviot 330
Viestit 1179
marraskuu 22, 2009
5 / 10

Hyvä idea kuun asuttamista mielisairaista, jotka olivat jakautuneet mielisairauden tyypin mukaan erillisiin kyliin. Alku olikin mielenkiintoinen, mutta sitten tarina muuttui dekkarimaiseksi ja planeetan mielisairaat jäivät taka-alalle. Muitakin olioita oli mukana, kuten liejuhome, joka kommunikoi telepaattisesti ja lisääntyi itiöistä. Arvosana 2½.

Ismene
Arvosanat 89
Kirja-arviot 3
Viestit 0
huhtikuu 21, 2008
6 / 10

Alfan kuun klaanit on hyvin Dickille tyypillinen tarina. Kirjasta löytyy muuta tuotantoa lukeneelle monia tuttuja elementtejä: mm. simulantit, isot kerrostalot ja mielenvikaisuus. Kaikki alkaa siitä, kun yksinäinen sankari joutuu täysin uuteen tilanteeseen, jossa seinän takana majailee telepaattinen muukalainen, ja uudet työt näyttävät tarjoavan aivan uudenlaisia mahdollisuuksia. Ex-vaimokin on matkalla toiseen aurinkokuntaan. Virkistävän ja Dickin muusta tuotannosta erottuvan kirjasta tekee Alfan kuun yhteiskunta. Maan ja Alfan välisen sodan aikana eristyksiin joutuneet mielisairaalan potilaat ovat tulleet toimeen omillaan. Heille on luonnollista, että jokaisella viiraa päässä, ja ihmiset ovat jakautuneet klaaneiksi sen mukaan, mikä ruuvi on löysällä. Terve mieli on lasten ominaisuus, josta pääsee eroon aikuistuessa. Kirjassa käsitellään mielenkiintoisesti omaan erikoiseen yhteiskuntaansa tottuneiden ihmisten ja Maasta saapuvan psykologin kohtaamista. Kahden kulttuurin kohtaamisessa ei voida välttyä virhetulkinnoilta. Toinen isomman mittakaavan vastakkainasettelu löytyy Maan ja Alfan väliltä, joiden suhdetta sota vaurioitti. Kirja pysyy vahvasti Maan asukkaiden näkökulmassa tilanteesta, mutta vanhat kaunat ja epäilykset tarjoavat hyvän lisämausteen tarinalle aina viimeisiin kappaleisiin asti. Ylipäätään tarinasta löytyy lukuisia yksityiskohtia, jotka saavat lopputuloksen vaikuttamaan huolitellulta. Dick on luonut tulevaisuuden yhteiskunnan, joka ei eroa liikaa todellisuudesta, mutta sen verran, että tarina ei tunnu vain tulevaisuuteen siirretyltä nykyhetkeltä. Monet perinteisesti scifissä käytetyt tulevaisuuden tekniset laitteet löytyvät kirjan sivuilta, mutta lisäksi Dick on luonut esimerkiksi uudet avioliittoa koskevat lait ja kauneusihanteet. Kirja on hyvä, mutta ei yllä viihteellisyydessä erinomaisen tasolle. Minulle Dickin tarinat ovat lähinnä mukavia välipaloja.

HPTP
HPTP
Arvosanat 305
Kirja-arviot 0
Viestit 9
marraskuu 26, 2022
Antoi 8 / 10 arvosanan kirjalle
Marko Reinikainen
Marko Reinikainen
Arvosanat 28
Kirja-arviot 0
Viestit 0
tammikuu 28, 2018
Antoi 6 / 10 arvosanan kirjalle
Dragon
Dragon
Arvosanat 109
Kirja-arviot 0
Viestit 2
marraskuu 23, 2015
Antoi 10 / 10 arvosanan kirjalle
Ari
Ari
Arvosanat 165
Kirja-arviot 0
Viestit 0
lokakuu 28, 2015
Antoi 9 / 10 arvosanan kirjalle
Karen
Karen
Arvosanat 154
Kirja-arviot 0
Viestit 0
maaliskuu 22, 2014
Antoi 8 / 10 arvosanan kirjalle
TTK
TTK
Arvosanat 1218
Kirja-arviot 0
Viestit 0
toukokuu 12, 2011
Antoi 8 / 10 arvosanan kirjalle
dzei
dzei
Arvosanat 37
Kirja-arviot 0
Viestit 0
heinäkuu 28, 2009
Antoi 8 / 10 arvosanan kirjalle
jupo
jupo
Arvosanat 174
Kirja-arviot 0
Viestit 0
huhtikuu 19, 2009
Antoi 4 / 10 arvosanan kirjalle